anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză

GALERIE
anghel
 • anghel
- +

Aeroportul a câştigat procesul cu fostul său director. Demis de fosta conducere social-democrată a Consiliului Judeţean, Alexandru Anghel a cerut instanţei să se constate că mandatul îi fusese revocat abuziv. A fost nevoie de trei instanţe, cu sentinţe contradictorii, pentru ca justiţia să ajungă la un verdict. Miza procesului nu este însă reprezentată doar de apărarea onoarei, ci şi de poziţia actuală a lui Anghel în cadrul Autorităţii Aeronautice Civile din Bucureşti.

Fost director tehnic al Aeroportului, Alexandru Anghel a fost numit în octombrie 2017 director interimar pentru un mandat de patru luni, până la finalizarea selecţiei şi numirii unui nou director general. În ianuarie 2018, cu doar o lună înainte de expirarea normală a mandatului, Consiliul de Administraţie a decis revocarea acestuia, pe motiv că Anghel nu ar fi respectat hotărârile CA, regulamentele regiei şi legislaţia în vigoare. Decizia a fost atacată în faţa Judecătoriei de către Anghel, care a apreciat că revocarea fusese făcută fără justă cauză. El a cerut şi plata a aproximativ 12.000 de lei reprezentând indemnizaţii, daune interese şi prime. Conform contractului de mandat, Anghel putea fi demis doar în cazul unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru delapidare şi gestiune frauduloasă sau al nerespectării legislaţiei în vigoare ori a hotărârilor CA. Or, susţinea Anghel, nu i se reproşase nicio încălcare a legii, iar motivele invocate în hotărârea de demitere erau vagi şi abstracte, nefiind clar care au fost concret abaterile sale.

Prima instanţă i-a dat dreptate

Judecătoria i-a dat dreptate, iar noua conducere a Aeroportului a făcut apel. Magistraţii Tribunalului au văzut lucrurile altfel decât cei ai instanţei inferioare. Pe 7 decembrie 2017, CA îi stabilise directorului interimar o serie de obiective, printre care demararea procedurii de actualizare a proiectului tehnic de modernizare, actualizarea studiului de fezabilitate privind creşterea capacităţii de operare a pisei, întocmirea documentaţiei necesare investiţiilor prevăzute la clădirea fostei Aviaţii Utilitare sau elaborarea planului de achiziţii pe 2018 „cu cumpletarea tuturor rubricilor din tabele, cu prioritizarea elementelor din listele de investiţii şi listele produselor/serviciilor/lucrărilor consemnate”. Termenele impuse pentru redactarea diverselor documente era cuprins între 5 zile şi două săptămâni.

„Reclamantul nu a dovedit îndeplinirea la termenele stipulate a sarcinilor dispuse prin această hotărâre, în vederea intocmirii planului de achiziţii pe anul 2018, ci s-a rezumat la a invoca îndeplinirea indicatorilor de performanţă stabiliţi prin contractul de mandat, ignorând prevederile contractuale ce îl obligau, distinct de acestea, şi la aducerea la îndeplinire a hotărârilor adoptate de Consiliul de administraţie”, au reţinut judecătorii.

Aceştia au decis admiterea apelului declarat de Aeroport, apreciind că revocarea mandatului de director interimar a lui Anghel fusese justificată. Sentinţa Tribunalului a fost consfinţită ieri de Curtea de Apel, care a respins recursul declarat de Anghel.

Este sau nu o problemă?

Fostul director al Aeroportului îndeplineşte acum funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Autorităţii Aeronautice Civile de la Bucureşti. În această perioadă se află în desfăşurare selectarea viitorilor membri ai CA. Printre condiţiile de participare se află şi aceea ca cel interesat să nu fi fost „destituit dintr-o funcţie din cadrul unor instituţii publice în ultimii 7 ani sau al unor întreprinderi cu capital majoritar de stat pentru motive imputabile în ultimii 2 ani”.

Aeroportul nu este nici instituţie publică, nici întreprindere, ci regie autonomă. Conform aprecierii lui Anghel, candidatura sa nu ar fi pusă în pericol. „Aeroportul este regie, deci practic o întreprindere de stat, deci se aplică termenul de 2 ani. Pe de altă parte, vorbim de motive imputabile, adică de existenţa unui prejudiciu. Nimeni nu mi-a imputat aşa ceva. Dacă aş fi furat bani de la Aeroport, dacă aş fi produs vreo pagubă, trebuia să fiu dat în judecată pentru recuperarea prejudiciului. Or, nimeni nu m-a dat în judecată şi nici nu ar fi avut de ce. Dimpotrivă, eu i-am dat în judecată”, a explicat Anghel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.