vineri, 01.07.2022
Aeroportul a câştigat procesul cu fostul său director. Demis de fosta conducere social-democrată a Consiliului Judeţean, Alexandru Anghel a cerut instanţei să se constate că mandatul îi fusese revocat abuziv. A fost nevoie de trei instanţe, cu sentinţe contradictorii, pentru ca justiţia să ajungă la un verdict. Miza procesului nu este însă reprezentată doar de apărarea onoarei, ci şi de poziţia actuală a lui Anghel în cadrul Autorităţii Aeronautice Civile din Bucureşti.
Fost director tehnic al Aeroportului, Alexandru Anghel a fost numit în octombrie 2017 director interimar pentru un mandat de patru luni, până la finalizarea selecţiei şi numirii unui nou director general. În ianuarie 2018, cu doar o lună înainte de expirarea normală a mandatului, Consiliul de Administraţie a decis revocarea acestuia, pe motiv că Anghel nu ar fi respectat hotărârile CA, regulamentele regiei şi legislaţia în vigoare. Decizia a fost atacată în faţa Judecătoriei de către Anghel, care a apreciat că revocarea fusese făcută fără justă cauză. El a cerut şi plata a aproximativ 12.000 de lei reprezentând indemnizaţii, daune interese şi prime. Conform contractului de mandat, Anghel putea fi demis doar în cazul unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru delapidare şi gestiune frauduloasă sau al nerespectării legislaţiei în vigoare ori a hotărârilor CA. Or, susţinea Anghel, nu i se reproşase nicio încălcare a legii, iar motivele invocate în hotărârea de demitere erau vagi şi abstracte, nefiind clar care au fost concret abaterile sale.
Judecătoria i-a dat dreptate, iar noua conducere a Aeroportului a făcut apel. Magistraţii Tribunalului au văzut lucrurile altfel decât cei ai instanţei inferioare. Pe 7 decembrie 2017, CA îi stabilise directorului interimar o serie de obiective, printre care demararea procedurii de actualizare a proiectului tehnic de modernizare, actualizarea studiului de fezabilitate privind creşterea capacităţii de operare a pisei, întocmirea documentaţiei necesare investiţiilor prevăzute la clădirea fostei Aviaţii Utilitare sau elaborarea planului de achiziţii pe 2018 „cu cumpletarea tuturor rubricilor din tabele, cu prioritizarea elementelor din listele de investiţii şi listele produselor/serviciilor/lucrărilor consemnate”. Termenele impuse pentru redactarea diverselor documente era cuprins între 5 zile şi două săptămâni.
„Reclamantul nu a dovedit îndeplinirea la termenele stipulate a sarcinilor dispuse prin această hotărâre, în vederea intocmirii planului de achiziţii pe anul 2018, ci s-a rezumat la a invoca îndeplinirea indicatorilor de performanţă stabiliţi prin contractul de mandat, ignorând prevederile contractuale ce îl obligau, distinct de acestea, şi la aducerea la îndeplinire a hotărârilor adoptate de Consiliul de administraţie”, au reţinut judecătorii.
Aceştia au decis admiterea apelului declarat de Aeroport, apreciind că revocarea mandatului de director interimar a lui Anghel fusese justificată. Sentinţa Tribunalului a fost consfinţită ieri de Curtea de Apel, care a respins recursul declarat de Anghel.
Fostul director al Aeroportului îndeplineşte acum funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Autorităţii Aeronautice Civile de la Bucureşti. În această perioadă se află în desfăşurare selectarea viitorilor membri ai CA. Printre condiţiile de participare se află şi aceea ca cel interesat să nu fi fost „destituit dintr-o funcţie din cadrul unor instituţii publice în ultimii 7 ani sau al unor întreprinderi cu capital majoritar de stat pentru motive imputabile în ultimii 2 ani”.
Aeroportul nu este nici instituţie publică, nici întreprindere, ci regie autonomă. Conform aprecierii lui Anghel, candidatura sa nu ar fi pusă în pericol. „Aeroportul este regie, deci practic o întreprindere de stat, deci se aplică termenul de 2 ani. Pe de altă parte, vorbim de motive imputabile, adică de existenţa unui prejudiciu. Nimeni nu mi-a imputat aşa ceva. Dacă aş fi furat bani de la Aeroport, dacă aş fi produs vreo pagubă, trebuia să fiu dat în judecată pentru recuperarea prejudiciului. Or, nimeni nu m-a dat în judecată şi nici nu ar fi avut de ce. Dimpotrivă, eu i-am dat în judecată”, a explicat Anghel.
Cuvinte cheie: + procesul aeroportului, director demis
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat. Poţi muri în cinci ore!
Fotbal: LPF va primi mai mulţi bani din drepturile TV ale SuperLigii începând cu anul 2024
ANPC a început verificarea companiilor aeriene Wizz Air şi Ryan Air. Peste 600 de sesizări
Variantă PSD la Agricultură: deputatul Florin Barbu, zis „Busi”, fost om de încredere al lui Vâlcov
Nou record de inflație în Europa, după ce războiul a aruncat în aer prețul alimentelor
Necesitatea sistemului de ventilație: ce ar trebui să știi (P)
FMI recomandă României taxă pentru bogați şi eliminarea facilităților din IT
Iaşi: S-a afişat ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu. VEZI AICI
Estimările ZDI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
”Regina dispărută a criptomonedelor”, pe lista FBI a celor mai căutate persoane din lume
400 €, șpagă cerută de la pacienți de un medic din Timișoara. Familia lui câștiga peste 100.000 €/an
Ungurii pun cu 70 de litri mai multă motorină decât românii cu salariul minim. Polonezii cu 90
Dîncu dispune anchetă după imaginile cu soldați care învață copiii să tragă cu mitraliera
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Scandal sexual în guvernul britanic: Un conservator a atins „nepotrivit” doi bărbaţi
(VIDEO) Dacă tot a fost ales Iașul ca destinație turistică 2022, iată ce pot vizita turiștii aici
(VIDEO) Bătaie cu pumnii și picioarele între doi șoferi din Galați. O mașină a fost vandalizată
Transport gratuit tur-retur și intrare liberă pentru ieșenii care participă la AGRIVENTURA (P)
O bătrânică a zguduit un bloc în Botoșani. Voia să facă un ceai
Încă șase elevi cu media 10 la bacalaureat la nivelul județului Iași!
(VIDEO) Un elicopter militar întâlneşte 3 OZN-uri! Imaginile lansate în premieră de US Navy
Piscina naturală, cu apă termală, minunea turistică a lumii, de văzut în Grecia
Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă
Veninul de șarpe ar putea opri sângerările provocate de traumatisme
Un polițist, pe statul de plată al ”mafiei lemnului”. A fost reținut
Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
FOTO Grijă mare unde vă alimentați mașina! Sunt prețuri afișate de la 8,11 la 9,74 lei în Iași
ANAF a început vânătoarea românilor cu bani. Cea mai mare sumă descoperită: 22 milioane de lei
Un elev notat cu 2,80 la Evaluarea Națională a luat 8,70 după contestație
Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie
(VIDEO) Scuterist șicanat în trafic de un șofer agresiv și grăbit
(VIDEO) Odessa, lovită de rușii invadatori. Cel puțin 17 morți și zeci de răniți
Alexandru LĂZESCURăzboiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I) |
Alexandru CĂLINESCUMistica secretului |
Neculai SEGHEDINArte şi meserii |
Radu POPESCUPatologia şi puţinătatea intelectuală |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.