Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Procesul casei demolate de pe strada Bălcescu face victime colaterale

GALERIE
bloc1bloc
  • bloc1
  • bloc
- +

Complexul Muzeal Moldova a fost amendat, deşi nu se află pe lista părţilor în proces.

Instanţa civilă de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi a acordat un nou termen, pentru săptămâna aceasta, în procesul în care proprietarii casei de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 au contestat autorizaţia de construire a unui bloc cu trei niveluri şi parcare subterană lângă gardul lor.

Anul trecut, în debutul acţiunii, fuseseră solicitate documente de la toate părţile citate, în special Primăriei municipiului şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Cele două instituţii au administrat, respectiv supravegheat zona - una cu o densitate mare de clădiri declarate monumente istorice.

Interesant este că, la ultimul termen, deşi nu se află pe lista celor reclamaţi, Complexul Muzeal Naţional Moldova a fost amendat cu 300 de lei. Minuta şedinţei precizează că va fi formulată o adresă către această instituţie pentru înaintarea documentaţiei solicitate.

Până vineri, 25 ianuarie, la Complex nu ajunsese nicio informare în privinţa amenzii judiciare. Consilierul juridic al instituţiei ne-a explicat că va examina motivul aplicării amenzii judiciare şi, dacă este o greşeală, va cere anularea ei.

Documentaţia pe care cei de la Complexul Muzeal ar putea să o pună la dispoziţia instanţei se referă la descăr­carea arheologică, dacă aceasta a fost realizată de specialiştii Complexului la cererea noului proprietar al imobilului de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17A (adresă schimbată între timp în Octav Botez nr. 1A).

Ce presupune descărcarea arheologică? Este o examinare amănunţită a terenului unde este deschis un şantier - în acest caz de demolare a unui imobil vechi şi de construire în loc a unui bloc de locuinţe - în căutarea unor eventuale vestigii.

Obligaţia se referă la centrul oraşului, aflat chiar pe primul loc în Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi. Mai mult, pentru că în vecinătate se află încă unul sau mai multe clădiri de patrimoniu, descărcarea arheologică trebuie să fie extinsă pe o rază de 100 de metri în jurul şantierului.

Scurt istoric de caz

Lista menţionată conţine şi imobilul demolat - o casă veche de aproape 200 de ani. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură susţin însă că e o greşeală şi că un alt imobil din vecinătate, construit în 1933, ar fi de fapt monumentul istoric.

Şi documentele administraţiei oraşului se contrazic arătând ba că unul, ba că celălalt imobil ar avea această calitate. Niciunul nu a fost marcat ca atare. Mai mult, planuri şi schiţe de urbanism actuale menţionează, la fel, ba fosta casă (demolată în 2015) de pe strada Nicolae Bălcescu 17A, ba imobilul de la 17bis drept monument.

Dacă va ajunge la concluzia că la 17A (respectiv Octav Botez nr. 1A, în prezent) s-a aflat un monument istoric, instanţa va putea să decidă anularea autorizaţiei de construire - deşi blocul respectiv e aproape gata.

Cum s-a ajuns aici? Imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17A a fost cumpărat de soţii Costel şi Gianina Bolobiţă în 2014, de la fiica actriţei Margareta Pogonat. Mama sa câştigase procesul de retrocedare cu Primăria Iaşi în 2006.

În actul de vânzare era trecută adresa str. Nicolae Bălcescu nr. 17, unde însă locuiesc soţii Andrian, cei care au pornit acţiunea în instanţă.

Casa a aparţinut bunicilor cunoscutei actriţe, Petru Pogonat fiind avocat şi doctor în ştiinţe juridice, profesor universitar, primar al oraşului pentru scurt timp, după Primul Război Mondial, şi deputat, la un moment dat chiar vicepreşedinte al camerei inferioare a Parlamentului.

După al Doilea Război Mondial, Petru Pogonat s-a retras la Mănăstirea Neamţ, iar comuniştii i-au confiscat casa. De menţionat că fiul lui, Alexandru, tatăl Margaretei Pogonat, a murit în luptele de peste Prut, în 1941, fiind considerat astăzi un erou.

Numele lui a fost dat unor străzi din Bârlad şi Iaşi (capătul cartierului Dacia spre Complexul ERA). Totuşi, în Lista monumentelor, casa de la numărul 17A nu „poartă“ niciun nume, deşi locuitorii din zonă aşa îi spuneau, Casa Pogonat.

Verdictul instanţei în acest proces este unul foarte important pentru un oraş în care scandalurile imobiliare se ţin lanţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri