anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

Procesul casei demolate de pe strada Bălcescu face victime colaterale

GALERIE
bloc1bloc
 • bloc1
 • bloc
- +

Complexul Muzeal Moldova a fost amendat, deşi nu se află pe lista părţilor în proces.

Instanţa civilă de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi a acordat un nou termen, pentru săptămâna aceasta, în procesul în care proprietarii casei de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 au contestat autorizaţia de construire a unui bloc cu trei niveluri şi parcare subterană lângă gardul lor.

Anul trecut, în debutul acţiunii, fuseseră solicitate documente de la toate părţile citate, în special Primăriei municipiului şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Cele două instituţii au administrat, respectiv supravegheat zona - una cu o densitate mare de clădiri declarate monumente istorice.

Interesant este că, la ultimul termen, deşi nu se află pe lista celor reclamaţi, Complexul Muzeal Naţional Moldova a fost amendat cu 300 de lei. Minuta şedinţei precizează că va fi formulată o adresă către această instituţie pentru înaintarea documentaţiei solicitate.

Până vineri, 25 ianuarie, la Complex nu ajunsese nicio informare în privinţa amenzii judiciare. Consilierul juridic al instituţiei ne-a explicat că va examina motivul aplicării amenzii judiciare şi, dacă este o greşeală, va cere anularea ei.

Documentaţia pe care cei de la Complexul Muzeal ar putea să o pună la dispoziţia instanţei se referă la descăr­carea arheologică, dacă aceasta a fost realizată de specialiştii Complexului la cererea noului proprietar al imobilului de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17A (adresă schimbată între timp în Octav Botez nr. 1A).

Ce presupune descărcarea arheologică? Este o examinare amănunţită a terenului unde este deschis un şantier - în acest caz de demolare a unui imobil vechi şi de construire în loc a unui bloc de locuinţe - în căutarea unor eventuale vestigii.

Obligaţia se referă la centrul oraşului, aflat chiar pe primul loc în Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi. Mai mult, pentru că în vecinătate se află încă unul sau mai multe clădiri de patrimoniu, descărcarea arheologică trebuie să fie extinsă pe o rază de 100 de metri în jurul şantierului.

Scurt istoric de caz

Lista menţionată conţine şi imobilul demolat - o casă veche de aproape 200 de ani. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură susţin însă că e o greşeală şi că un alt imobil din vecinătate, construit în 1933, ar fi de fapt monumentul istoric.

Şi documentele administraţiei oraşului se contrazic arătând ba că unul, ba că celălalt imobil ar avea această calitate. Niciunul nu a fost marcat ca atare. Mai mult, planuri şi schiţe de urbanism actuale menţionează, la fel, ba fosta casă (demolată în 2015) de pe strada Nicolae Bălcescu 17A, ba imobilul de la 17bis drept monument.

Dacă va ajunge la concluzia că la 17A (respectiv Octav Botez nr. 1A, în prezent) s-a aflat un monument istoric, instanţa va putea să decidă anularea autorizaţiei de construire - deşi blocul respectiv e aproape gata.

Cum s-a ajuns aici? Imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17A a fost cumpărat de soţii Costel şi Gianina Bolobiţă în 2014, de la fiica actriţei Margareta Pogonat. Mama sa câştigase procesul de retrocedare cu Primăria Iaşi în 2006.

În actul de vânzare era trecută adresa str. Nicolae Bălcescu nr. 17, unde însă locuiesc soţii Andrian, cei care au pornit acţiunea în instanţă.

Casa a aparţinut bunicilor cunoscutei actriţe, Petru Pogonat fiind avocat şi doctor în ştiinţe juridice, profesor universitar, primar al oraşului pentru scurt timp, după Primul Război Mondial, şi deputat, la un moment dat chiar vicepreşedinte al camerei inferioare a Parlamentului.

După al Doilea Război Mondial, Petru Pogonat s-a retras la Mănăstirea Neamţ, iar comuniştii i-au confiscat casa. De menţionat că fiul lui, Alexandru, tatăl Margaretei Pogonat, a murit în luptele de peste Prut, în 1941, fiind considerat astăzi un erou.

Numele lui a fost dat unor străzi din Bârlad şi Iaşi (capătul cartierului Dacia spre Complexul ERA). Totuşi, în Lista monumentelor, casa de la numărul 17A nu „poartă“ niciun nume, deşi locuitorii din zonă aşa îi spuneau, Casa Pogonat.

Verdictul instanţei în acest proces este unul foarte important pentru un oraş în care scandalurile imobiliare se ţin lanţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.