anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Se legalizează mita măruntă? Iată ce simplu a fost achitat un comisar de la „Protecţia Consumatorilor” Iaşi!

Procesul chifteluţelor: cum a fost achitat un comisar acuzat de mită

Mihaela Darie a fost acuzată că ar fi primit de la mai multe magazine foloase necuvenite constând în pantofi, minge sau produse alimentare.

GALERIE
proces instanta
  • proces instanta
- +

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au finalizat motivarea sentinţei de achitare a comisarului de la Protecţia Consumatorului. Mihaela Darie a fost acuzată de mai multe fapte de luare de mită cu valori infime, rechizitoriul întocmit în cazul ei de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi fiind pulverizat de instanţă. După ce au aflat motivarea, anchetatorii au formulat apel, procesul în cazul funcţionarului public urmând a se relua, la Curtea de Apel Iaşi.

Judecătorii primei instanţe au desfiinţat bucată cu bucată acuzaţiile aduse de procurori. Au început cu acuzaţia conform căreia, în decembrie 2015, de la un magazin de încălţăminte din Moldova Mall, comisarul Darie ar fi plecat cu o pereche de pantofi pe care nu le-a plătit. Ulterior, Darie ar fi restituit perechea de încălţăminte, conform proprietarului magazinului. Judecătorii ieşeni au ajuns la concluzia că nu sunt suficiente probe că funcţionarul ar fi pretins cu titlu de mită acea pereche de pantofi, ea fiind luată mai degrabă „pe datorie”. Mai mult, arată judecătorii, procurorul nu a arătat în clar cum şi-a încălcat atribuţiile de serviciu comisarul înainte sau după ce a luat pantofii.

O acuzaţie de-a dreptul ridicolă a fost cea conform căreia, pe 15 martie 2016, în timp ce se afla la un magazin de la ţară, Mihaela Darie ar fi luat o minge de aproximativ 20 de lei, fără a o plăti. Mingea a fost găsită acasă la femeie, care a spus că a lăsat banii pentru ea pe tejgheaua magazinului. Dincolo de probele incerte cu privire la pretinderea mingii respective, judecătorii au concluzionat că Mihaela Darie nu ar fi avut competenţa să sancţioneze în vreun fel reprezentantul acelui magazin, aşadar nu ar fi avut cum să îşi încalce sarcinile de serviciu oricum. „Cazul Carrefour”, aşa cum este denumit de judecători, a vizat pretinse fapte de luare de mită comise de Darie în 2016, când ar fi primit de-ale gurii de la hipermarket. Pe 29 aprilie 2016, de pildă, femeia ar fi primit „doi cozonaci, un drob de miel şi un kg. de chifteluţe din carne de pasăre, bunuri pe care nu le-a plătit, în valoare totală de 74,49 lei”. În timpul procesului, judecătorii au ajuns la concluzia că „se prefigurează o altă situaţie de fapt decât cea reţinută în actul de sesizare”. mai exact, comisarul ar fi plătit cozonacii şi ar fi primit gratuit drob de miel şi chifteluţe, însă fără a le pretinde. Mai exact, arată judecătorii, produsele au fost date gratuit de angajatul de la Carrefour „care, apreciind că în acest mod va păstra o relaţie bună cu inculpata, a înţeles să ofere aceste produse drept cadou”. Mai mult, superiorul angajatei ar fi fost şi el de acord.

Procesul Mihaelei Darie se va relua la Curtea de Apel Iaşi pe 29 aprilie, dacă starea de urgenţă cauzată de epidemia de coronavirus nu se va prelungi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.