Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Privilegiul de a inspira mirosuri pestilenţiale

Procesul dejecţiilor. Calvarul locatarilor unui bloc de lux din Bucium

GALERIE
Privillegio-Residence
  • Privillegio-Residence
- +

Locatarii unui bloc de lux din Bucium din cadrul Privillege Residence trăiesc "un veritabil calvar olfactiv". Ei se luptă prin instanţe să rezolve problema staţiei de epurare care nu face faţă numărului de locatari. Dacă, în primă instanţă, constructorul a fost obligat să schimbe staţia de epurare, la Curtea de Apel s-a decis ca furnizorul staţiei de epurare să suporte schimbarea acesteia.

Visul unor ieşeni de a trăi aproape de natură, respirând aer curat, departe de zarva oraşului, s-a transformat într-un coşmar. Staţia de epurare a apelor uzate ce deserveşte blocul de lux din Bucium nu a făcut faţă, dejecţiile deversându-se în drum. De cinci ani, problema se află pe rolul instanţelor ieşene. "Locatarii blocului, dar în special, reclamanţii, care locuiesc la parter, sunt în pragul disperării din cauza miasmelor ce năvălesc din staţia de epurare, traiul de zi cu zi a devenit un veritabil calvar olfactiv", se menţionează în actele depuse la dosar.

În 2013, N.I. a cumpărat un apartament de două camere la parterul unui bloc cu 8 apartamente, pe fundacul Teohari Antonescu, în cadrul Privillege Residence. Tot acolo şi-au cumpărat apartamente, în acelaşi an, V.C.M. şi o firmă privată. Celelalte apartamente aveau să fie vândute treptat, până la începutul anului 2016. Fiind amplasat într-o zonă relativ izolată, blocul nu este branşat la reţeaua de canalizare, fiind deservit de o staţie de epurare proprie, conectată la un dren perforat menit să dirijeze apa rezultată printr-un strat filtrant, în sol. Din momentul în care blocul a fost plin, susţin reclamanţii, au apărut şi problemele, staţia de epurare începând să deverseze apele uzate direct pe sol. Inspectorii Administraţiei Bazinale a Apelor au constatat că staţia de epurare fusese instalată fără actele de reglementare din punctul de vedere al gospodăririi apelor şi era subdimensionată faţă de necesar. Ulterior, Garda de Mediu a constatat că drenul nu era executat corespunzător, colmatându-se. Soluţia găsită de locatari a fost vidanjarea periodică, o dată şi chiar de două ori lunar, a staţiei de epurare, ceea ce nu a schimbat însă prea mult situaţia.

În instanţă, SC Steak House C.S.B. Bucium SRL a afirmat că blocul a fost construit cu toate autorizaţiile necesare. Microstaţia de epurare fusese cumpărată şi montată de o firmă specializată, fiind dimensionată pentru a acoperi necesarul a 30 de persoane, adică aproximativ 4 persoane pe fiecare apartament. "În cazul în care se va descoperi că nu are parametrii înscrişi în datele tehnice, obligaţiile de aducere a staţiei în parametri trebuie executate de societatea de la care s-a achiziţionat produsul", a menţionat constructorul în cererea sa de aducere în garanţie a furnizorului staţiei. În întâmpinarea depusă la dosar, constructorul a menţionat şi opinia Gărzii de Mediu că staţia nu este utilizată corespunzător. Astfel, locatarii au făcut mai multe acţiuni de vidanjare, specifice pentru o fosă septică, dar nerecomandate în cazul unei staţii de epurare, fără a se fi consultat în prealabil cu un specialist.

În replică, reclamanţii au arătat că blocul ar fi trebuit de la bun început racordat la canalizarea oraşului, iar recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică menţionată în documentaţia aferentă autorizaţiei de construire a fost de amenajare a unei fose septice închise vidanjabile. La rândul său, SC PIN GSM SRL, furnizorul staţiei, a precizat că nu a făcut altceva decât să vândă un echipament, proiectarea lucrării şi punerea în funcţiune fiind realizată de constructor. Furnizorul a apreciat că putea fi chemat în garanţie doar dacă se constata vreun viciu de fabricaţie a staţiei, neputând fi învinovăţit de problemele rezultate din instalarea şi exploatarea instalaţiei.

Pe parcursul procesului a intervenit, alături de reclamanţii iniţiali, şi asociaţia de proprietari a blocului. "Iniţial, pârâta a acceptat dialogul, căutând să se disculpe şi să invoce o utilizare neconformă a staţiei de către locatarii blocului, fără a avea niciun temei pentru astfel de susţineri, iar ulterior a devenit indiferentă, ajungând să aibă o atitudine conflictuală şi refuzând implicarea în rezolvarea problemelor pe care le-a generat. Niciodată pârâta nu a recunoscut că staţia este subdimensionată şi nu a manifestat interes pentru rezolvarea problemei", se menţionează în cererea de intervenţie depusă de asociaţie.

În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei au reţinut faptul că avizul de gospodărire a apelor pentru amplasarea staţiei lipsea. În plus, o expertiză făcută la faţa locului a constatat că staţia este subdimensionată şi nu poate prelua întreaga cantitate de ape uzate, iar lungimea de 28 metri a drenului nu garantează evacuarea apei în sol. În aceste condiţii, se poate considera că este vorba de vicii ascunse ale apartamentelor, pe care cumpărătorii nu aveau cum să le cunoască. "Standardul de apreciere aplicabil verificării efectuate de cumpărător nu este acela al unui specialist în aspectele tehnice ale lucrului vândut, ci al unui profan cu un nivel normal de atenţie şi preocupare. În cauza de faţă, toate apartamentele ce fac parte din ansamblul de locuinţe sunt deservite de aceeaşi staţie de epurare (două bazine, de 750 l, respectiv 250 l), bazinele fiind îngropate sub nivelul solului. Chiar dacă un cumpărător ar fi avut curiozitatea să decoperteze terenul şi să analizeze componentele staţiei de epurare, nu ar fi avut posibilitatea să aprecieze asupra dimensionării corecte a acesteia. Viciul a existat la data predării bunului, în sensul că staţia de epurare a fost subdimensionată de la data montării. Este îndeplinită şi condiţia gravităţii viciului, în condiţiile în care bunul vândut (apartamentul, n.r.) privit în ansamblu, cu toate funcţionalităţile sale, nu corespunde calitativ", au apreciat magistraţii. Faptul că locatarii au greşit vidanjând staţia de epurare a fost considerat de judecători ca irelevant, câtă vreme problema fundamentală este subdimensionarea staţiei de epurare.

Judecătorii au dispus obligarea constructorului la înlocuirea staţiei de epurare cu una dimensionată corespunzător ca şi a drenului, cu altul care să poată prelua toată apa uzată. Lucrările necesare şi costurile echipamentelor urmează să fie suportate de constructor. Sentinţa a fost atacată de constructor. Reanalizând dosarul, magistraţii Curţii de Apel au admis cererea de chemare în garanţie a furnizorului echipamentului. Practic, costurile noii staţii şi a lucrărilor aferente urmează să fie suportate nu de constructor, ci de furnizor. Sentinţa dată ieri nu este însă definitivă, existând încă posibilitatea recursului.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri