Procesul dejecţiilor. Calvarul locatarilor unui bloc de lux din Bucium
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Privilegiul de a inspira mirosuri pestilenţiale

Procesul dejecţiilor. Calvarul locatarilor unui bloc de lux din Bucium

GALERIE
Privillegio-Residence
  • Privillegio-Residence
- +

Locatarii unui bloc de lux din Bucium din cadrul Privillege Residence trăiesc "un veritabil calvar olfactiv". Ei se luptă prin instanţe să rezolve problema staţiei de epurare care nu face faţă numărului de locatari. Dacă, în primă instanţă, constructorul a fost obligat să schimbe staţia de epurare, la Curtea de Apel s-a decis ca furnizorul staţiei de epurare să suporte schimbarea acesteia.

Visul unor ieşeni de a trăi aproape de natură, respirând aer curat, departe de zarva oraşului, s-a transformat într-un coşmar. Staţia de epurare a apelor uzate ce deserveşte blocul de lux din Bucium nu a făcut faţă, dejecţiile deversându-se în drum. De cinci ani, problema se află pe rolul instanţelor ieşene. "Locatarii blocului, dar în special, reclamanţii, care locuiesc la parter, sunt în pragul disperării din cauza miasmelor ce năvălesc din staţia de epurare, traiul de zi cu zi a devenit un veritabil calvar olfactiv", se menţionează în actele depuse la dosar.

În 2013, N.I. a cumpărat un apartament de două camere la parterul unui bloc cu 8 apartamente, pe fundacul Teohari Antonescu, în cadrul Privillege Residence. Tot acolo şi-au cumpărat apartamente, în acelaşi an, V.C.M. şi o firmă privată. Celelalte apartamente aveau să fie vândute treptat, până la începutul anului 2016. Fiind amplasat într-o zonă relativ izolată, blocul nu este branşat la reţeaua de canalizare, fiind deservit de o staţie de epurare proprie, conectată la un dren perforat menit să dirijeze apa rezultată printr-un strat filtrant, în sol. Din momentul în care blocul a fost plin, susţin reclamanţii, au apărut şi problemele, staţia de epurare începând să deverseze apele uzate direct pe sol. Inspectorii Administraţiei Bazinale a Apelor au constatat că staţia de epurare fusese instalată fără actele de reglementare din punctul de vedere al gospodăririi apelor şi era subdimensionată faţă de necesar. Ulterior, Garda de Mediu a constatat că drenul nu era executat corespunzător, colmatându-se. Soluţia găsită de locatari a fost vidanjarea periodică, o dată şi chiar de două ori lunar, a staţiei de epurare, ceea ce nu a schimbat însă prea mult situaţia.

În instanţă, SC Steak House C.S.B. Bucium SRL a afirmat că blocul a fost construit cu toate autorizaţiile necesare. Microstaţia de epurare fusese cumpărată şi montată de o firmă specializată, fiind dimensionată pentru a acoperi necesarul a 30 de persoane, adică aproximativ 4 persoane pe fiecare apartament. "În cazul în care se va descoperi că nu are parametrii înscrişi în datele tehnice, obligaţiile de aducere a staţiei în parametri trebuie executate de societatea de la care s-a achiziţionat produsul", a menţionat constructorul în cererea sa de aducere în garanţie a furnizorului staţiei. În întâmpinarea depusă la dosar, constructorul a menţionat şi opinia Gărzii de Mediu că staţia nu este utilizată corespunzător. Astfel, locatarii au făcut mai multe acţiuni de vidanjare, specifice pentru o fosă septică, dar nerecomandate în cazul unei staţii de epurare, fără a se fi consultat în prealabil cu un specialist.

În replică, reclamanţii au arătat că blocul ar fi trebuit de la bun început racordat la canalizarea oraşului, iar recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică menţionată în documentaţia aferentă autorizaţiei de construire a fost de amenajare a unei fose septice închise vidanjabile. La rândul său, SC PIN GSM SRL, furnizorul staţiei, a precizat că nu a făcut altceva decât să vândă un echipament, proiectarea lucrării şi punerea în funcţiune fiind realizată de constructor. Furnizorul a apreciat că putea fi chemat în garanţie doar dacă se constata vreun viciu de fabricaţie a staţiei, neputând fi învinovăţit de problemele rezultate din instalarea şi exploatarea instalaţiei.

Pe parcursul procesului a intervenit, alături de reclamanţii iniţiali, şi asociaţia de proprietari a blocului. "Iniţial, pârâta a acceptat dialogul, căutând să se disculpe şi să invoce o utilizare neconformă a staţiei de către locatarii blocului, fără a avea niciun temei pentru astfel de susţineri, iar ulterior a devenit indiferentă, ajungând să aibă o atitudine conflictuală şi refuzând implicarea în rezolvarea problemelor pe care le-a generat. Niciodată pârâta nu a recunoscut că staţia este subdimensionată şi nu a manifestat interes pentru rezolvarea problemei", se menţionează în cererea de intervenţie depusă de asociaţie.

În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei au reţinut faptul că avizul de gospodărire a apelor pentru amplasarea staţiei lipsea. În plus, o expertiză făcută la faţa locului a constatat că staţia este subdimensionată şi nu poate prelua întreaga cantitate de ape uzate, iar lungimea de 28 metri a drenului nu garantează evacuarea apei în sol. În aceste condiţii, se poate considera că este vorba de vicii ascunse ale apartamentelor, pe care cumpărătorii nu aveau cum să le cunoască. "Standardul de apreciere aplicabil verificării efectuate de cumpărător nu este acela al unui specialist în aspectele tehnice ale lucrului vândut, ci al unui profan cu un nivel normal de atenţie şi preocupare. În cauza de faţă, toate apartamentele ce fac parte din ansamblul de locuinţe sunt deservite de aceeaşi staţie de epurare (două bazine, de 750 l, respectiv 250 l), bazinele fiind îngropate sub nivelul solului. Chiar dacă un cumpărător ar fi avut curiozitatea să decoperteze terenul şi să analizeze componentele staţiei de epurare, nu ar fi avut posibilitatea să aprecieze asupra dimensionării corecte a acesteia. Viciul a existat la data predării bunului, în sensul că staţia de epurare a fost subdimensionată de la data montării. Este îndeplinită şi condiţia gravităţii viciului, în condiţiile în care bunul vândut (apartamentul, n.r.) privit în ansamblu, cu toate funcţionalităţile sale, nu corespunde calitativ", au apreciat magistraţii. Faptul că locatarii au greşit vidanjând staţia de epurare a fost considerat de judecători ca irelevant, câtă vreme problema fundamentală este subdimensionarea staţiei de epurare.

Judecătorii au dispus obligarea constructorului la înlocuirea staţiei de epurare cu una dimensionată corespunzător ca şi a drenului, cu altul care să poată prelua toată apa uzată. Lucrările necesare şi costurile echipamentelor urmează să fie suportate de constructor. Sentinţa a fost atacată de constructor. Reanalizând dosarul, magistraţii Curţii de Apel au admis cererea de chemare în garanţie a furnizorului echipamentului. Practic, costurile noii staţii şi a lucrărilor aferente urmează să fie suportate nu de constructor, ci de furnizor. Sentinţa dată ieri nu este însă definitivă, existând încă posibilitatea recursului.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.