Procesul doctorului Grigore Tinică: Instanța elimină înregistrările SRI. Ce urmează?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Procesul managerului de la IBCV, ciuntit la Tribunal

Procesul doctorului Grigore Tinică: Instanța elimină înregistrările SRI. Ce urmează?

GALERIE
tinica
  • tinica
- +
Unele dintre cele mai importante probe invocate de DNA în actul de acuzare prin care managerul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu au fost înlăturate de la dosar. Zeci de convorbiri telefonice realizate de SRI au fost considerate nule, ceea ce îngreunează misiunea procurorilor de a obţine o condamnare în acest dosar.

Dosarul în care chirurgul Grigore Tinică a fost deferit justiţiei pentru presupuse fapte de abuz în serviciu se află în procedura camerei preliminare încă din vara anului 2018. Nu mai puţin de cinci judecători s-au succedat prin complet, cel care a dus la final procedura verificării procedurale a dosarului pronunţând, ieri, o primă soluţie. Judecătoarea Ana Lăbuş a constatat ca fiind nule toate interceptările telefonice de la dosar, pe motiv că au fost realizate de ofiţeri SRI, aceste probe fiind, astfel, înlăturate din materialul probator. Potrivit unor surse, e vorba de interceptări cerute de procurorul Emilian Eva în baza legii siguranţei naţionale.

Sandra Grădinaru, avocata lui Tinică, spune că Tribunalul a admis doar o parte dintre cererile apărării şi a catalogat decizia ca fiind una “de compromis“. “În cauză, SRI a recunoscut că a colaborat cu DNA în baza unui protocol, contribuind la crearea acestui dosar. Acest dosar a luat naştere în baza acestei colaborări. Chiar dacă la nivelul acelei perioade de timp acest lucru era permis, ulterior au intervenit deciziile Curtii Constituţionale care au sancţionat această colaborare“, a spus Sandra Grădinaru.

Potrivit acesteia, avocaţii vor face contestaţie şi vor cere şi anularea actelor prin care s-au autorizat percheziţiile de la spital şi de la casele inculpaţilor. Motivul: acestea au fost obţinute în baza interceptărilor declarate nule. O astfel de decizie ar pune cruce definitiv, practic, acestui dosar.

Care sunt acuzaţiile DNA

Grigore Tinică a fost deferit justiţiei alături de alte două persoane, pentru o faptă ce ar fi fost comisă acum un deceniu, când ar fi fost complice la o presupusă deturnare de fonduri de peste 400.000 de lei. Pe lista inculpaţilor din acelaşi dosar se mai află Victor Fărcăşel, fost director administrativ al aşa-numitului „Institut al Inimii“ din Copou condus de doctorul Tinică, care este acuzat de obţinere ilegală de fonduri şi abuz în serviciu, dar şi Gabriel Alexoae, administratorul unei firme private, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Conform DNA, la finele anului 2010, Victor Fărcăşel, după o înţelegere pe care ar fi avut-o cu Nicolaie-Gabriel Alexoae, a întocmit şi comunicat la Ministerul Sănătăţii o notă de fundamentare în care a inserat date false, prin care solicita ajutor financiar în vederea efectuării unor investiţii în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. I.M. Georgescu“ Iaşi. Era vorba de o reabilitare şi dotarea unei săli hibride de chirurgie cardiovasculară.

„Solicitarea inculpatului Fărcăşel Victor a fost transmisă în condiţiile în care lucrările de amenajare ale acelei săli fuseseră executate de societatea administrată de inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel, în calitate de subcontractor, şi recepţionate la data de 20.05.2009. În acest context, în perioada noiembrie-decembrie 2010 inculpatul Fărcăşel Victor, pentru a crea o aparenţă de legalitate pentru efectuarea viitoarelor plăţi ilegale, a iniţiat şi participat în mod nemijlocit în procesul de derulare a unei proceduri fictive de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de lucrări societăţii administrate de inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel“, au precizat procurorii DNA.

Aceştia au mai arătat că, pe 29 decembrie 2010, la aproximativ trei săptămâni de la încheierea contractului, Fărcăşel, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi semnat o ordonanţare de plată prin care s-a dispus transferul sumei de 407.000 lei din contul spitalul în cel al firmei administrate de Gabriel-Nicolae Alexoae, reprezentând plata lucrărilor pretins executate.

„În realizarea demersurilor infracţionale, inculpatul Fărcăşel Victor a beneficiat şi de ajutorul managerului Tinică Grigore, care a semnat mai multe documente necesare pentru organizarea licitaţiei şi pentru plata lucrărilor pretins executate“, se mai arată în comunicatul citat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.