anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Procuratura investighează BNP Paribas pentru complicitate la crime în Sudan

GALERIE
BNP Paribas
  • BNP Paribas
- +

Procuratura din Paris a deschis o investigaţie referitoare la complicitatra băncii BNP Paribas la crime împotriva umanităţii în Sudan, au anunţat joi un avocat şi Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului (FIDH) din Paris, transmite Reuters.

Investigaţia a fost deschisă după ce nouă reclamanţi sudanezi, care au spus că au fost victimele unor abuzuri ale drepturilor omului din partea fostului guvern al preşedintelui sudanez înlăturat din funcţie Omar al-Bashir, au înregistrat anul trecut o plângere în justiţie împotriva BNP Paribas. Reclamanţii cuză că banca franceză a fost complice la crime împotriva umanităţii pentru că a oferit servicii financiare guvernului sudanez.

Cestia argumentează că Departamentul de Justiţie al Statelor Unite descrie, într-un caz referitor la încălcarea sancţiunilor americane, că BNP Paribas a fost de facto banca centrală a Sudanului în perioada 1997-2997, întrucât a oferit guvernului acestei ţări acces la pieţele monetare onternaţionale şi mijloacele de a-şi plăti angajaţii, armata şi forţele de securitate.

Conflictul din regiunea Darfur din Sudan s-a declanşat în 2003, iar forţele sudaneze au purtat o campanie violentă, care a ucis peste 300.000 de oameni. Curtea Penală Internaţională de la Haga a caracterizat campania drept crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

Bashir a fost pus sub acuzare de Curtea Penală Internaţională în 2009 şi 2010, pentru crime împotriva umanităţii. ”Asta aşteptam. Am depus această plângere acum un an împotriva băncii pentru complicitate la genocid şi crime împotriva umanităţii ”, a declarat Clemence Bectarte, un avocat al reclamanţilor.

FIDH a anunţat pe Twitter că a ajutat reclamanţii să depună plângerea. BNP Paribas a arătat că banca nu are informaţii cu privire la proceduri şi, prin urmare, nu este în măsură să comenteze. Parchetul din Paris nu a răspuns la solicitările de comentarii. La începutul anului 2017, anchetatorii judiciari francezi au deschis o anchetă amplă cu privire la acuzaţiile de complicitate la genocidul din Ruanda din 1994. În acest caz, BNP Paribas este acuzată de organizaţii nonguvernamentale de complicitate la un transfer de 1,3 milioane de dolari către un traficant de arme.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.