Procurorii au încercat din nou, fără succes, condamnarea ieşeanului care a fugit de două ori de la Infecţioase
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Procurorii au încercat din nou, fără succes, condamnarea ieşeanului care a fugit de două ori de la Infecţioase

Cel mai probabil, bărbatul internat iniţial la "Sf. Spiridon" fusese infectat în spital cu noul coronavirus.

GALERIE
fugit covid Iasi
  • fugit covid Iasi
- +

Un ieşean a fost achitat definitiv de acuzaţia de zădărnicire a combaterii bolilor. Curtea de Apel a respins vinerea trecută apelul declarat de procurori împotriva sentinţei prin care Judecătoria îl achitase pe Vasile P. Aceasta, deşi chiar inculpatul se recunoscuse vinovat.

Ieşeanul se internase la "Sf. Spiridon" pe 15 martie anul trecut, cu diagnosticul de pancreatită acută. Zece zile mai târziu, a început să aibă febră. Infecţia cu coronavirusul a fost confirmată pe 29 martie, sursa probabilă fiind o asistentă medicală. Vasile P. a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase. În noaptea de 17/18 aprilie, el a escaladat gardul spitalului şi a fugit. Reţinut imediat de poliţişti, a fost reinternat. Pe 20 aprilie, a fugit din nou, intenţionând să ajungă la tatăl său, care era bolnav. A fost depistat pe raza comunei de domiciliu şi internat din nou. Pe 26 aprilie a fost externat, întrucât testele făcute erau negative.

Conform legii, "nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli", se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Trimis în judecată, Vasile P. a recunoscut în faţa magistraţilor faptele, aşa cum fuseseră menţionate de procurori în rechizitoriu. Această atitudine permite scurtarea duratei procesului, inculpatul beneficiind de o reducere cu o treime a eventualei pedepse cu închisoarea sau chiar de o pedeapsă cu suspendare. Magistraţii Judecătoriei au apreciat însă că Vasile P. trebuie achitat de acuzaţii, întrucât ordinul ministrului Sănătăţii în baza căruia fusese dispusă internarea obligatorie a acestuia a fost declarat neconstituţional. Legea privind măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei a fost adoptată abia în luna mai 2020.

Sentinţa a fost atacată de procurori cu apel, aceştia invocând şi faptul că Vasile P. recunoscuse învinuirile. "Inculpatul a cunoscut limitele şi condiţiile spitalizării, cunoscând inclusiv faptul că nu are voie să părăsească unitatea medicală – aspecte care se desprind din modul în care a acţionat, respectiv a escaladat gardul pentru a părăsi unitatea medicală, a manifestat un comportament ce trăda starea de stres la întâlnirea patrulei de poliţie şi totodată, în faţa instanţei, a recunoscut acuzaţiile. Inculpatul a comis două infracţiuni de «zădărnicirea combaterii bolilor»", au arătat procurorii. Contestaţia a fost respinsă de judecătorii Curţii de Apel ca nefondată, din acelaşi motiv cu cel invocat de magistraţii Judecătoriei, respectiv neconstituţionalitatea ordinului în baza căruia Vasile P. fusese internat. De altfel, ieşeanul fusese trimis în judecată practic degeaba. În urma verificărilor efectuate după reinternarea lui, se stabilise că poliţiştii care îl opriseră, intrând astfel în contact direct cu Vasile P. nu se infectaseră. Lipsea astfel însăşi condiţia impusă de lege pentru existenţa infracţiunii.

Pe rolul instanţelor ieşene se mai află la această oră un singur dosar privitor la săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Inculpatul, Ionel C., a fost achitat de Judecătorie pe aceleaşi considerente ca şi Vasile P. Apeluil declarat de procurori se află în desfăşurare, un nou termen al procesului fiind programat la începutul lunii viitoare. Un al treilea caz s-a soldat cu o condamnare la 4 luni de închisoare cu suspendare, în urma recunoaşterii faptelor de către învinuit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Alexandru LĂZESCU

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Ambiţiile Franţei de a determina decuplarea UE de Statele Unite, în baza conceptului „autonomie strategică”, şi de adoptare a unei poziţii neutre în competiţia geopolitică dintre America şi China, în coroborare cu focalizarea Washingtonului pe zona Indo-Pacifică, riscă să divizeze serios Europa şi să fractureze grav relaţia transatlantică.

Filmuletul zilei

opinii

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

Practicile mele agricole

Michael ASTNER

Practicile mele agricole

Zilele trecute, pe când culegeam strugurii reci de la ploaie şi burniţă ba din vârf de vişin (unde s-a căţărat fraga neagră), ba din corzile tăiate cu crăci de vişin cu tot, deci la sol, mi-am adus aminte de copilărie, când, cam tot în perioada asta, eram duşi, după doar două săptămâni de şcoală, la practică agricolă.

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.