anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Procurorii au încercat din nou, fără succes, condamnarea ieşeanului care a fugit de două ori de la Infecţioase

Cel mai probabil, bărbatul internat iniţial la "Sf. Spiridon" fusese infectat în spital cu noul coronavirus.

GALERIE
fugit covid Iasi
 • fugit covid Iasi
- +

Un ieşean a fost achitat definitiv de acuzaţia de zădărnicire a combaterii bolilor. Curtea de Apel a respins vinerea trecută apelul declarat de procurori împotriva sentinţei prin care Judecătoria îl achitase pe Vasile P. Aceasta, deşi chiar inculpatul se recunoscuse vinovat.

Ieşeanul se internase la "Sf. Spiridon" pe 15 martie anul trecut, cu diagnosticul de pancreatită acută. Zece zile mai târziu, a început să aibă febră. Infecţia cu coronavirusul a fost confirmată pe 29 martie, sursa probabilă fiind o asistentă medicală. Vasile P. a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase. În noaptea de 17/18 aprilie, el a escaladat gardul spitalului şi a fugit. Reţinut imediat de poliţişti, a fost reinternat. Pe 20 aprilie, a fugit din nou, intenţionând să ajungă la tatăl său, care era bolnav. A fost depistat pe raza comunei de domiciliu şi internat din nou. Pe 26 aprilie a fost externat, întrucât testele făcute erau negative.

Conform legii, "nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli", se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Trimis în judecată, Vasile P. a recunoscut în faţa magistraţilor faptele, aşa cum fuseseră menţionate de procurori în rechizitoriu. Această atitudine permite scurtarea duratei procesului, inculpatul beneficiind de o reducere cu o treime a eventualei pedepse cu închisoarea sau chiar de o pedeapsă cu suspendare. Magistraţii Judecătoriei au apreciat însă că Vasile P. trebuie achitat de acuzaţii, întrucât ordinul ministrului Sănătăţii în baza căruia fusese dispusă internarea obligatorie a acestuia a fost declarat neconstituţional. Legea privind măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei a fost adoptată abia în luna mai 2020.

Sentinţa a fost atacată de procurori cu apel, aceştia invocând şi faptul că Vasile P. recunoscuse învinuirile. "Inculpatul a cunoscut limitele şi condiţiile spitalizării, cunoscând inclusiv faptul că nu are voie să părăsească unitatea medicală – aspecte care se desprind din modul în care a acţionat, respectiv a escaladat gardul pentru a părăsi unitatea medicală, a manifestat un comportament ce trăda starea de stres la întâlnirea patrulei de poliţie şi totodată, în faţa instanţei, a recunoscut acuzaţiile. Inculpatul a comis două infracţiuni de «zădărnicirea combaterii bolilor»", au arătat procurorii. Contestaţia a fost respinsă de judecătorii Curţii de Apel ca nefondată, din acelaşi motiv cu cel invocat de magistraţii Judecătoriei, respectiv neconstituţionalitatea ordinului în baza căruia Vasile P. fusese internat. De altfel, ieşeanul fusese trimis în judecată practic degeaba. În urma verificărilor efectuate după reinternarea lui, se stabilise că poliţiştii care îl opriseră, intrând astfel în contact direct cu Vasile P. nu se infectaseră. Lipsea astfel însăşi condiţia impusă de lege pentru existenţa infracţiunii.

Pe rolul instanţelor ieşene se mai află la această oră un singur dosar privitor la săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Inculpatul, Ionel C., a fost achitat de Judecătorie pe aceleaşi considerente ca şi Vasile P. Apeluil declarat de procurori se află în desfăşurare, un nou termen al procesului fiind programat la începutul lunii viitoare. Un al treilea caz s-a soldat cu o condamnare la 4 luni de închisoare cu suspendare, în urma recunoaşterii faptelor de către învinuit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.