
Magistrații Curții de Apel au trimis înapoi rechizitoriul DIICOT pentru completarea lipsurilor din dosar. Săptămâna trecută, majoritatea probelor și mărturiilor strânse de DIICOT au fost declarate nule de judecători, aceștia invocând numeroase vicii care le făceau ilegale.
În aprecierea judecătorilor, procurorii își depășiseră atribuțiile, intrând pe terenul DNA, folosiseră documente pentru obținerea cărora nu aveau mandat sau obținuseră mandat de la altă instanță decât cea impusă de lege, folosiseră mărturii date în alte dosare sau nu înregistraseră declarațiile date de inculpați.
Procurorilor li s-a acordat termen până pe 3 octombrie pentru a remedia neregulile găsite de Curtea de Apel ori pentru a cere dosarul înapoi.
În urmă cu două zile, procurorii DIICOT au răspuns că solicită continuarea judecății, asumându-și astfel lipsurile din rechizitoriu. Solicitarea nu a fost însă aprobată de judecători, care au dispus întoarcerea dosarului la DIICOT. Motivul invocat de magistrați a fost faptul că neregulile sesizate săptămâna trecută nu au fost remediate.
“Decizia de astăzi a Curții de Apel Iasi vine in contextul in care DIICOT nu a remediat problemele identificate prin încheierea de ședința intermediara. Procurorul a avut la dispoziție 5 zile sa stabilească daca remediază neregulatitatile constatate si daca menține trimiterea in judecată. Nu a fost remediat nimic, dar a fost menținută trimiterea in judecată. Restituirea dosarului către DIICOT este un act de normalitate pentru ca, in concret, daca era judecat, se ajungea in situația in care sa fie analizate doar coperțile. Nu puteau fi stabilite limitele si obiectul judecății”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă.
Decizia Curții de Apel nu este definitivă, ea putând fi contestată. În acest caz, soluția finală va aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video