Isprava a trei tineri a ajuns pe buzele locuitorilor a patru continente. Numai Antarctica le-a „scapat”, si asta pentru ca eschimosii nu au calculatoare. Folosind internetul, tinerii au ajuns celebri dupa ce au reusit sa pacaleasca straini din America, Europa, Asia si Australia cu aproape 1 miliard de lei organizind licitatii fictive pentru diferite bunuri de consum. Oferind preturi mici, tinerii primeau oferte, li se trimiteau bani, iar comenzile strainilor nu erau onorate niciodata. Desi nu sint din Iasi, tinerii au gasit aici fete pe care le-au folosit sa ridice diverse sume trimise din strainatate prin Western Union. Isprava lor a dat motiv procurorilor ieseni sa faca retineri in premiera in ceea ce priveste infractiunile: inselaciune in forma calificata prin intermediul retelelor informatice si accesarea ilegala a sistemelor informatice.
Tinerii care si-au vazut infundata afacerea la Iasi sint dimboviteanul Augustin Maradona Olarian (23 ani), nemteanul Florin Dobos Bogdan (22 ani) si Ciprian Balasoiu Susanu (22 ani), din Bucuresti. Cei trei au pus in 2003 bazele unei retele de frauda pe internet. Dupa ce au spart baza de date a site-ului de vinzari on-line www.ebay.com, cei trei au intrat in posesia conturilor de utilizatori a sute de persoane inscrise pe site. Acestia au trimis unui numar de citeva sute de utilizatori mesaje tip spam in care ii informa ca cineva a incercat sa intre pe contul lor folosindu-le contul de user si parola, motiv pentru care sint in pericol ca administratorul e-bay sa le stearga contul. Pentru a avea acces in continuare pe site, cei trei dindu-se drept administratori ai site-ului cu pricina, le solicitau sa isi mai completreze o data datele personale, mai ales contul si parola. Multi dintre cei apelati au inghitit momeala si si-au facut cunoscute datele personale. Apoi, tinerii au trecut la „smecherii” electronice. „In numele clientilor reali, cei trei organizau licitatii pentru vinzarea a diferite produse electronice. Utilizatorii licitau, iar la sfirsitul licitatiei stabileau o modalitate de plata cu vinzatorul, in cazul de fata acesta fiind fictiv, iar produsele oferite spre vinzare neexistind in fapt”, ne-a declarat un ofiter din cadrul CZCCOA Iasi. In general, tranzactiile financiare erau realizate prin intermediul sistemului de transfer rapid de bani Western Union. Unii dintre cei 52 de straini inselati achitau un avans, iar altii optau pentru a-si plati integral suma licitata. Se vehiculau sume intre 500 si 2.300 de dolari. In cei doi ani de zile, au stabilit anchetatorii, prejudiciul creat a depasit 30.000 de dolari.
Fetele folosite pentru ridicarea banilor primeau 20% comision
Interesant este modul in care cei trei infractori virtuali intrau in posesia banilor. Pentru a nu pica pe mina politistilor, ei au atras in capcana alti sapte ieseni cu virste intre 17 si 25 de ani. In general este vorba despre fete agatate prin intermediul canalului de conversatii MIRC. Cel care le imbrobodea pe fete era in majoritatea cazurilor Maradona Olarian. „In urma cu doi ani, Maradona a cunoscut-o pe prietena mea pe internet. Dupa un timp s-a oferit sa vina in Iasi pentru a o cunoaste. Aici si-a inchiriat un apartament in cartierul Mircea cel Batrin”, a detaliat una din fetele folosite sa ridice bani de la banca. In Iasi, dimboviteanul avea mai multe prietene pe care le-a folosit in interes propriu impreuna cu ceilalti doi internauti. „Se pricepea la fermecat fetele. Prima care i-a cazut prada a fost prietena mea. Ulterior, si eu am fost amica cu el. Ne pacalea sa mergem la banca pentru a ridica sumele pe care acestea le primea din strainatate pe motiv ca el nu poate face acest lucru intrucit a mai avut si in trecut probleme cu legea”, a specificat aceeasi tinara in virsta de 18 ani. Potrivit declaratiilor celor sapte voiajori, infractorii virtuali le promiteau 20 la suta din suma ridicata de la banca. „Eu am ridicat in doua rinduri bani in cursul anului 2003. Prima data am ridicat suma de 200 de dolari, iar a doua oara 500 de dolari”, a exemplificat fata.
Cum a fost anihilata reteaua
Reteaua a picat dupa ce pacalitii celor patru continente au facut plingeri ca nu si-au primit produsele pentru care au platit. Initial, anchetatorii au ajuns la fetele care ridicau banii. Apoi, „drumul” s-a oprit chiar la capii retelei. Mai intii a picat Maradona Olarian. Pe 15 martie, el a fost retinut la Cluj. La doua zile diferenta, politistii l-au ridicat dintr-o sala de internet din Iasi si pe prietenul acestuia, Florian Dobos. Tot pe 17 martie, aceeasi soarta a avut-o si Ciprian Balasoiu, caruia i s-au pus catuse in Bucuresti. Ieri, judecatorii au semnat mandate de arestare de 29 de zile pe numele celor trei tineri. Restul faptuitorilor, intrucit au avut o contributie mai mica in realizarea infractiunii, sint cercetati in stare de libertate. Doi dintre ei sint minori, iar daca vor fi condamnati vor primi doar jumatate din pedeapsa. „Cei zece sint cercetati pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune in forma calificata prin intermediul retelelor informatice, constituirea unui grup infractional organizat, accesarea ilegala a sistemelor informatice, fapte pentru care legea prevede pedepse cuprinse intre 3 si 12 ani de inchisoare”, ne-a declarat Iulia Diaconu, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. (Ada GRAJDEANU, Anca TELEOJAN)
Publicitate și alte recomandări video