Procurorul european Laura Codruţa Kovesi a declarat în faţa Parlamentului European că, din cauza legislaţiei naţionale din Grecia, nu a fost posibil să investigheze toate aspectele tragediei feroviare de la Tempi, din februarie 2023, când 57 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma ciocnirii a două trenuri, din cauza semnalizării defectuoase, scrie miercuri presa elenă.
Şefa Parchetului european (EPPO) a prezentat marţi raportul pe 2023 al instituţiei pe care o conduce în faţa comisiilor reunite pentru control bugetar (CONT) şi pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European (PE).
Procurorul european a lansat din nou săgeţi la adresa tragediei feroviare de la Tempe şi a modului în care guvernul a gestionat ancheta privind cauzele crimei, scrie site-ul The Press Project. În timpul audierii sale în faţa comisiilor Parlamentului European, cu ocazia raportului său anual, Laura Kovesi a lansat o întrebare retorică: „De câte tragedii ca cea de la Tempi avem nevoie pentru a înţelege că corupţia ucide?”. Ea a adăugat că se creează o „cultură a impunităţii”.
Kovesi s-a referit la recenta sa vizită la Atena şi a subliniat că „a existat o singură problemă care i-a preocupat pe oameni, şi anume Tempi”. Procurorul european le-a explicat europarlamentarilor că, din cauza legislaţiei naţionale, nu a fost posibil să investigheze toate aspectele tragediei de la Tempi din Grecia. „Problema nu este personală. Problema este legată de legislaţia naţională”, a spus Laura Codruţa Kovesi. „În cele din urmă, pentru ca noi să ne simţim în siguranţă în societate, depinde de modul în care noi, judecătorii, procurorii, avocaţii, poliţia, ne facem treaba şi de modul în care aceasta este percepută de cetăţeni. Dacă suntem independenţi sau nu, curajoşi sau temători”, a subliniat Kovesi.
Ca răspuns la o întrebare a eurodeputatei olandeze Sophie in Veld, şefa Parchetului european a declarat că a pus sub acuzare 23 de persoane în legătură cu ceea ce presa elenă numeşte Contractul 717 legat de achiziţii în domeniul feroviar. Kovesi a reiterat că nu a putut investiga foşti miniştri în legătură cu respectiva legislaţie.
„Mult discutatele declaraţii ale procurorului-şef european, Laura Kövesi, cu privire la ancheta pe care o desfăşoară biroul său, EPPO, în legătură cu contractul 717 pentru sistemul de control la distanţă al traficului feroviar, tragedia Tempi şi legea privind responsabilitatea ministerială, au provocat o serie de reacţii”, scrie şi site-ul tovima.com.
„Ieri, am auzit-o pe Kovesi comentând acest subiect (…). După cum a spus procurorul, ancheta, care a fost lansată anul trecut, a dus la zeci de urmăriri penale, deşi din păcate, nu a reuşit să aducă în faţa justiţiei doi foşti membri ai cabinetului” elen, arată Tovima. „Se pare că se referea la foştii miniştri ai transporturilor Christos Spirtzis şi Kostas Karamanlis, pe ale căror dosare EPPO se adună acum praful într-un sertar din Parlamentul elen”, adaugă Tovima.
Kovesi, mai scrie site-ul, a insistat în declaraţiile sale că „aceasta nu este o problemă personală”. Şi nici nu priveşte exclusiv Grecia, întrucât a făcut declaraţii similare cu referire şi la alte ţări. „De fapt, ea a precizat că face parte din misiunea EPPO să constate fiecare ocazie în care legislaţia naţională a unui stat membru contravine legislaţiei UE şi să le raporteze instituţiilor europene. Iar legi precum legislaţia noastră privind responsabilitatea ministerială reprezintă un exemplu în acest sens”, arată Tovima. „Şi, pentru că s-au spus o mulţime de lucruri cu adevărat absurde: nu, Kövesi nu se ia de Grecia”, precizează site-ul elen de limbă engleză.
„Kövesi s-a mai referit totuşi de două ori la Tempi, şi nu-mi pot imagina pe cineva care să nu fie de acord cu ceea ce a spus. În primul rând, ea şi-a reiterat convingerea că trebuie să se facă dreptate în legătură cu incidente traumatizante ca acesta. Ea a citat, de asemenea, cazul inexistentului sistem de control la distanţă al traficului ca exemplu de corupţie şi ineficienţă cu rezultate fatale”, menţionează autorul articolului.
Publicitate și alte recomandări video