anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Advertorial (P)

Producător sau bişnitar?

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

De câte ori, oare, nu v-ați întrebat dacă cel care te întâmpină de pe partea cealaltă a tejghelei, a produs chiar el marfa pe care o vinde sau doar o comercializează? Faptul că pe lângă legume și fructe care se mai produc și pe la noi, te poți aproviziona și cu niște citrice, rămâi de-a dreptul impresionat de modul în care încearcă omul să te convingă că el este un adevărat producător. E poveste veche, veți spune! Da, pe cât de veche pe atât de nerezolvată de toate diriguirile de până acum.

„Accesul în piață al micilor producători constituie prioritatea noastră. Toți cei care vor dori să vândă trebuie să dețină un certificat de producător!”, spun cei avizati.  Arhicunoscută fraza și „plagiată” de toți! De prea multe ori producătorii adevărați s-au întors acasă cu marfa, fiind alungați din piață sau chiar batjocoriți  de așa-zișii posesori de certificate eliberate de primării după ”ureche” și nicidecum după faptul că aceștia chiar trudesc pentru obținerea unor produse agricole. Uitați-vă la mâinile lor și veți deosebi, imediat, un comerciant de un producător.
Mai nou, pe lângă certificatul de producător, cel ce vrea să vândă la piață, va trebui să aibă avizul unei asociații, patronat sau sindicat din zona respectivă, care să fie afiliată la o organizație profesională, patronală sau sindicală cu reprezentativitate la nivel național. De asemenea, cei care au avizat cererile au obligaţia de a ţine evidenţa producătorilor, a produselor vegetale, zootehnice,  a suprafeţelor cultivate, a efectivelor, pe sortimente, şi cantităţile de produse estimate ce urmează a fi comercializate.

În atari condiții vom mai asista, ca de atâtea ori, la apariția de ”organizații” create doar să dea ”o ștampilă” și, eventual, să încaseze niște bani. Eterna poveste cu birocratizarea până la extrem. Mult mai simplu ar fi fost să te uiți la mâinile celui care îți vinde legume ori fructe, și să cumperi de la el căci eu nu am văzut țărani care să lucreze pământul cu mănuși. Știți dumneavoastră, cu mănuși, lucrează alții!

V-am spus toate acestea pentru că ieri îmi spunea o colegă: “merge-ți după ora 19 într-un anume supermarchet și vei cumpăra legume și fructe cu prețuri mai mult decât promoționale”. Nu știu dacă autohtone sau de import! Cert este că m-am lăsat păgubaș în momentul în care mi-am citit acasă bonul fiscal, pentru că în aglomerația de acolo n-am avut cum, am constatat că o parte dintre produse mi-au fost vândute la prețul inițial.

Așa că prefer să merg în clasica piață, prefer să trag cu ochiul la mâinile celui ce vinde și prefer să cumpăr ce-mi trebuie, fără tocmeală, deși de cele mai multe ori prețul este inferior promoțiilor din supermaketuri, iar produsul este ecologic.

Eu încă mai sper că agricultura noastră poate hrăni 80 milioane de semeni, dar trebuie să îi mai dăm și o șansă!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Scăpaţi pe moment de problema restanţelor, conducătorii de la Poli reiau lupta pentru promovare cu două transferuri foarte reuşite.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.