anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Producătorii agricoli pot obţine o certificare pentru rasele de animale autohtone

GALERIE
baltata romaneasca
 • baltata romaneasca
- +

O iniţiativă legislativă depusă la Senat prevede posibilitatea ca producătorii agricoli şi crescătorii de animale să obţină o marcă a raselor româneşti, cu denumirea "100% rasă autohtonă", pentru conservarea diversităţii raselor crescute în România şi promovarea produselor provenite din acestea.

Un proiect de lege depus la Senat prevede reglementarea utilizării voluntare a logotipului "100% rasă autohtonă" pentru produsele de origine animală din România. Denumirea de rasă autohtonă este definită în proiect ca "acea populaţie de animale a cărei formare ca rasă a avut loc în condiţiile geoclimatice specifice ţării de origine şi a cărei creştere a avut tradiţie îndelungată în timp".

"Prezenta lege stabileşte cadrul legal necesar aplicării logotipului «100% rasă autohtonă» pentru susţinerea conservării fondului genetic al raselor şi menţinerea diversităţii genetice a populaţiilor de animale şi a altor specii de interes zootehnic care fac parte din Lista raselor autohtone din România, prevăzută în anexa nr.1", arată textul proiectului.

Demersul legislativ are în vedere "îmbunătăţirea producţiei şi a comercializării produselor provenite de la animale care aparţin raselor autohtone din speciile de interes zootehnic". De asemenea, potrivit proiectului legislativ, "aprovizionarea durabilă cu alimente, în contextul unor condiţii climatice şi de mediu în continuă schimbare, precum şi creşterea continuă a nevoilor consumatorilor, productivitatea, adaptabilitatea şi capacitatea de rezistenţă a ecosistemelor agricole, depinde de existenţa unui patrimoniu zootehnic cu o zestre genetică consistentă".

Conform textului de lege, "rasele de animale autohtone, parte integrantă a patrimoniului genetic naţional, fac obiectul unei protecţii speciale din partea statului, sunt exploatate în sistem extensiv, cu consecinţe benefice pentru sustenabilitatea şi durabilitatea zonelor rurale, asigurându-se astfel realizarea obiectivelor din strategia UE 2020". Beneficiarii logotipului sunt producătorii agricoli, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG 44/2008 şi, de asemenea, cooperativele agricole recunoscute.

Solicitanţii logotipului sunt asociaţiile de crescători de animale, care vor deţine registre genealogice sau evidenţe zootehnice la rasele cuprinse în lista raselor autohtone din România. Potrivit proiectului legislativ, solicitanţii trebuie să deţină un cod unic de identificare atribuit de Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ), care va recunoaşte asociaţiile de crescători.

Pentru rasele de animale care nu sunt în registrul genealogic, ANZ va întocmi o listă, după consultarea cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", în care să fie incluse în baza dovezilor genetice de rasă pe două generaţii de ascendenţi.

Iniţiativa legislativă cuprinde o listă a raselor autohtone româneşti din nouă specii de animale:
- Rase de taurine: Bălţată Românească, Bălţată cu negru Românească, Brună, Sură de Stepă, Pinzgau de Transilvania;
- Rasa Bivolului românesc;
- Rase de ovine: Ţurcană, Ţigaie, Oaia Cap Negru de Teleorman, Raţca (Valahă cu coarne în tirbuşon), Karakul de Botoşani, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas, Ţigaie-varietate ruginie, rasa de lapte Palas, rasa de carne Palas;
- Rase de caprine: Carpatina, Albă de Banat;
- Rase de cai: Huţul, Lipiţan, Semigreul românesc, Gidran, Shagya Arabă, Nonius;
- Rase de porcine: Bazna, Mangaliţa;
- Rasa de găină Gât-Golaş de Transilvania;
- Rasa de albină Apus mellifera carpatica;
- Rasa viermelui de mătase Bombyx mori.

Asociaţiile crescătorilor de animale de fermă din rasele autohtone ar urma să desfăşoare activităţi de promovare a conservării raselor autohtone, respectiv a produselor de origine animală care provin de la acestea. Totodată, asociaţiile vor trebui să se asigure că produsele provin de la animale din rasele autohtone prin monitorizarea sistemului de producţie.

Crescătorii animalelor vor fi obligaţi, potrivit actului normativ, să menţină numărul de animale adulte de reproducţie, precum şi descendenţii necesari pentru înlocuirea acestora până la ieşirea rasei din pericol de abandon. Asociaţiile crescătorilor de animale ar trebuie să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate de către fermele de animale. Prevederile iniţiativei legislative nu afectează aplicarea cerinţelor şi condiţiilor impuse de legislaţia privind proprietatea industrială şi articolele 29, 30, 42, 56 din Regulamentul UE 1151/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele de calitate a produselor agricole şi alimentare.

"Logotipul «100% rasă autohtonă» este compatibil cu alte sisteme de calitate/ etichetare dacă aceste produse sunt incluse într-o denumire de origine protejată, sisteme ecologice, indicaţii geografice protejate sau specificaţii integrate de creştere a animalelor, etichetarea voluntară a cărnii de vită, a cărnii de miel, pot uitliza logotipul menţionat în prezentul standard, simultan cu cifrele de calitate menţionate anterior, cu condiţia că respectă reglementările din prezenta lege, în special cel de apartenenţă al produselor care provin de la animale cuprinse în Lista raselor autohtone din România", arată textul proiectului de act normativ.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ar trebui să aprobe normele metodologice de aplicare a actului normativ. Proiectul legislativ are ca iniţiatori 19 deputaţi şi senatori PSD, ALDE şi PMP. Proiectul nu se află în procedură de urgenţă. Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.