Producătorii de medicamente din judeţ au vândut anul trecut “pilule” de 113 milioane de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Producătorii de medicamente din judeţ au vândut anul trecut “pilule” de 113 milioane de euro

Cele mai mari cifre de afaceri sunt realizate de Antibiotice SA şi Fiterman Pharma.

GALERIE
medicamente
  • medicamente
- +

Producătorii de medicamente din judeţul Iaşi (inclusiv produsele veterinare) au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 547,8 milioane de lei (113 milioane euro) şi au avut 1.750 de salariaţi. Analiza a fost realizată de „Ziarul de Iaşi” consultând datele financiare raportate la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) de către cele 7 companii din judeţ care se ocupă cu fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice. 

Dintre jucătorii de pe piaţa de profil locală, doar doi au depăşit anul trecut pragul unor afaceri de 100 milioane de lei (circa 20 milioane de euro), respectiv Antibiotice şi Fiterman Pharma. Sunt însă şi alte firme cu afaceri mai mici, dar „cu potenţial” în domeniul producţiei de medicamente, încercând să se impună printre giganţii autohtoni. Printre acestea se află şi compania Ircon, care produce Cervugid, un medicament de bază în terapeutica bolilor ginecologice din România şi din străinătate, fiind exportat în 7 ţări.

70% din total

Antibiotice rămâne cel mai mare producător de medicamente din judeţul Iaşi, cu o cifră de afaceri de 390,6 milioane de lei anul trecut (80,5 milioane euro), mai mult cu 25,3 milioane lei (5,2 milioane euro) faţă de 2018. Compania avea la sfârşitul anului trecut 1.415 de salariaţi. Antibiotice dezvoltă şi produce medicamente generice de uz uman (157 de produse), medicamente veterinare şi substanţa activă Nistatina, care ajung în 75 de ţări. Produsele lor se adresează cu precădere pacienţilor cu boli infecţioase, dar şi patologiilor cardiovasculare, dermatologice, digestive şi ale sistemului nervos central. Antibiotice Iaşi va produce pentru toate statele din Uniunea Europeană unul dintre cele mai folosite antibiotice în tratamentul COVID-19, după ce a câştigat recent o licitaţie internaţională organizată de Comisia Europeană. Mai precis, fabrica din judeţul Iaşi va exporta 2,75 de milioane de doze de AmoxiPlus. Pe locul secund se situează Fiterman Pharma, care a avut o cifră de afaceri de 139,3 milioane de lei anul trecut (28,7 milioane euro), cu 193 de angajaţi. Comparativ cu anul 2018, afacerea cu medicamente controlată de familia Fiterman, care deţine şi grupul medical Arcadia, a înregistrat o creştere de 7,5 milioane lei (1,5 milioane euro) în 2019. În prezent, portofoliul lor cuprinde peste 150 de produse din 24 de arii terapeutice (precum analgezice sau antiinflamatoare, afecţiuni respiratorii, hepatoprotecţie sau dermatologice) şi sub 10 forme farmaceutice semisolide topice, lichide, solide orale. Printre produse se numără Proposept, Diclofenac, Sindolor, Uractiv, Imunotus, Alinan.

Firme cu potenţial

Al treilea jucător de pe piaţa producătorilor de medicamente din judeţul Iaşi este Vanelli. Datele financiare ale companiei arată afaceri de 10,3 milioane de lei anul trecut, firma având 61 de angajaţi. Cifra netă de afaceri a fost în 2019 mai mare cu un milion de lei (206.000 euro) faţă de 2018. Compania produce din anul 1993 medicamente de uz veterinar, suplimente nutritive, produse de cosmetică şi igienă pentru uz uman. Compania ieşeană Ircon a raportat în anul fiscal 2019 afaceri de 5,8 milioane de lei (1,2 milioane euro), având pe statul de plată 45 de salariaţi. Cifra de afaceri a companiei a înregistrat o scădere de 44% anul trecut faţă de 2018, an pe care l-a încheiat cu 10,4 milioane lei (2,1 milioane euro). Ircon este o firmă de producţie a medicamentelor de uz uman, produselor cosmetice şi suplimente nutritive, înfiinţată în 2003. În ultimii ani, compania a investit în realizarea a trei fluxuri de producţie moderne (ovule şi supozitoare, creme, unguente şi şampoane, comprimate şi capsule). Printre medicamentele produse de Ircon se află Cervugid-ovule, un medicament de bază în terapeutica bolilor ginecologice din România şi din străinătate. Cervugid este exportat în 7 ţări, arată compania. Compania Hyperion a făcut afaceri de 1,6 milioane de lei (330.000 euro) anul trecut, cu 30 de angajaţi. Faţă de anul fiscal anterior, adică 2018, cifra de afaceri este mai mare de 5 ori, având în vedere faptul că atunci raporta aproximativ 320.000 lei (66.000 euro) la MFP. În prezent, Hyperion este producătorul a 18 produse medicinale, printre care unguente, creme şi geluri, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă. Ayurvedic Medica a făcut cu 2 angajaţi o cifră de afaceri de circa 160.000 de lei (33.000 euro) în 2019, la jumătate faţă de 2018, când consemna afaceri de 372.000 lei (76.000 euro). Compania produce, distribuie şi vinde produse naturiste din plante şi extracte din plante. Newtone Laboratories a raportat puţin peste 50.000 de lei (10.300 euro) cifră de afaceri atât în 2019, cât şi în 2018, cu 4 angajaţi. Compania Newtone activează pe piaţa din România de 10 ani, produsele fiind distribuite în acest moment în farmacii. Acestea sunt însă fabricate în Germania, la Baden-Baden. 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.