Producătorii se aşteaptă la o recoltă frumuşică la porumb
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Producătorii se aşteaptă la o recoltă frumuşică la porumb

Care au fost culturile afectate de ploile din vara aceasta şi care nu citiţi în rândurile de mai jos.

GALERIE
porumb
  • porumb
- +

Pentru unele culturi agricole ploile în exces au fost au adevărat dezastru, dar totuşi pentru unele a fost o adevărată mană cerească.De exemplu, conform agricultorilor, porumbul o duce foarte bine, astfel că anul acesta este estimată o producţie record. Dacă acum doi ani media a fost de 2,7 de tone la hectar iar anul trecut de aproape 6 tone la hectar, agricultorii ieşeni spun că anul acesta, pe majoritatea suprafeţelor, cantitatea va ajunge şi la 10 tone la hectar, la fermele mari. 

„Problema noastră pe anul acesta este că am avut bună parte din aprilie şi mai catastrofală pentru anumite culturi, cum ar fi: sfeclă, mazăre, orz, orzoaică. Unde au fost terenuri joase, apa a băltit, a stricat, unde au fost în pantă, a rupt culturile. De asemenea,  ploile au întârziat treieratul la grâu, nu se putea intra cu combina. Ploile în exces au făcut rău fizic culturilor. În schimb, sunt foarte bune anul acesta culturile de porumb, soia şi sfeclă. Floarea soarelui nu prea este ajutată de apă, la ea problema este că nu s-a făcut polenizarea foarte bine din cauza ploilor, aş spune că producţia e la un nivel mediu. Producţie foarte bună în judeţul nostru o să fie la porumb, cred că 9-10 tone de boabe pe hectar. Anul acesta a fost prost doar pentru culturile din prima parte a sezonului, când a fost secetă”, a declarat Aurel Placinschi, unul dintre cei mai mari agricultori din judeţul Iaşi.

Micile gospodării trag media în jos

Speciliştii din agricultură spun că estimările făcute de marii producători diferă de cele făcute pe terenurile micilor gospodari, deoarece producţia de pe suprafeţele mici trag de obicei în jos media anuală de producţie pe judeţ. Astfel, pentru culturile de toamnă, specialiştii din domeniu estimează că vor fi în jur de 4,5 tone de porumb boabe de consum pe hectar, în jur de 4,5 de tone de porumb boabe de sămânţă, în jur de 1,6 de tone de sorg de consum şi 1,5 de tone de soia boabe pe hectar. La floarea soarelui estimarea ajunge la 1,5 de tone pe hectar iar la struguri la 4 tone pe hectar. Cei care au cultivat roşii se pot mândri cu o estimare 12 tone la hectar iar la tutun cu 1,1 tone la hectar, arată cifrele puse la dispoziţie de oficialii Direcţiei Agricole Iaşi.

Vinul, cu mai puţin alcool

Există şi agricultori care spun că poziţia solului nu prea i-a ajutat, deşi a plouat. „Nu pot avea culturi record pentru că terenurile noastre sunt în pantă, 80% din ploile torenţiale au plecat, s-au scurs în Prut şi în mare. Nici dacă erau 400 l pe metru pătrat nu se putea, ar fi trebuit să fie lac. Noi nu avem porumb de consum, doar de sămânţă şi estimăm 3,5 tone la hectar, la floarea soarelui, tot sămânţă, cred că va fi 1,3 tone la hectar iar la soia, unde nu avem mult, în jur de 15 hectare, estimăm o producţie de 3 tone la hectar. La struguri cred că vom culege 10-12 tone la hectar, ploile nu au afectat în mod deosebit, deoarece am făcut tratamente în plus. Sunt zone şi zone, fiecare are specificul ei”, a declarat Vasile Lungu, inginer agronom şi unul dintre cei mai importanţi agricultori din judeţ. Acesta este şi producător de vin. O cultură de mare interes toamna este cea de viţă de vie, unde se pare că ploile excesive au influenţat puţin calitatea vinului. Unul dintre producătorii locali ne spune că au reuşit să ţină sub control riscurile, având o suprafaţă relativ mică. Crama Gramma din Vişani are 20 de hectare de viţă de vie şi intenţionează să mai planteze încă 9. „Ploile acestea nici nu ne-au ajutat, nici nu ne-au încurcat, am avut risc de mucegai dar am intervenit la timp cu stropitul. Totuşi, cantitatea mare de apă a diluat concentraţia de zahăr, vinurile vor ieşi anul acesta mai slabe în alcool. Ceea ce e un lucru bun, pe căldurile astea, e mai «easy to drink». Noi estimăm o cantitate de 5-6 tone pe hectar, la fel ca anul trecut. Avem o podgorie veche de peste 50 de ani, deci nu tragem să fie 12-13 tone la hectar cum au alte crame cu viţă de vie tânără”, a declarat Marian Olteanu, managerul şi proprietarul cramei, alături de părinţii săi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.