Producţia de porumb a crescut cu 11,5% în 2016, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Producţia de porumb a crescut cu 11,5% în 2016, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat

GALERIE
porumb-getty
  • porumb-getty
- +

Producţia de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depăşind 10 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 4%, în timp ce producţia de sfeclă şi legume s-a redus cu 7,2%, respectiv 8,1% din cauza diminuării suprafeţelor cultivate, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În 2015, producţia de porumb a României a fost de 8,9 milioane de tone, obţinută de pe o suprafaţă de 2,604 milioane hectare. În 2016, suprafaţa cultivată a scăzut la 2,497 milioane de hectare, relevă statisticile oficiale.

Producţia agricolă vegetală a crescut în anul 2016 faţă de anul 2015, la majoritatea culturilor. Astfel, producţia de leguminoase pentru boabe a crescut cu 30,3%, la 99.000 de tone, iar producţia de soia boabe a fost la un nivel similar cu cel din 2015 de 262.000 de tone.

Producţia de grâu a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la 8,28 milioane de tone, în timp ce suprafaţa cultivată a crescut uşor, până la 2,112 milioane hectare. 

De asemenea, producţia de orz şi orzoaică a crescut în 2015 cu 11,8%, până la 1,815 milioane de tone, producţia de floarea soarelui s-a majorat cu 9,4%, la 1,95 milioane de tone,  iar producţia de sfeclă de zahăr s-a redus cu 7,2%, până la 966.000 de tone. În plus, România a înregistrat o creştere a producţiei de cartofi cu 2,4%, la 2,62 milioane de tone. În ceea ce priveşte fructele, producţia de struguri a scăzut anul trecut cu 7,8%, până la 737.000 tone, din cauza scăderii randamentului la hectar (-8,3%).

Potrivit datelor INS, producţia de fructe din livezi a crescut cu 0,4%, faţă de anul precedent, în timp ce suprafaţa a scăzut cu 0,7%. Dintre marii producători agricoli din Uniunea Europeană, România a avut, în 2016, cea mai mare producţie de floarea soarelui, a doua producţie de porumb (după Franţa), a cincea producţie de grâu (după Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia) şi a şasea producţie de cartofi (după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Marea Britanie), arată datele INS.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.