Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Producția de porumb a României se va diminua cu 35-40% din cauza secetei

GALERIE
porumb
  • porumb
- +

Producția de porumb a României se va diminua în acest an cu circa 35-40% din cauza secetei, până la aproximativ 7 milioane de tone, de la peste 11 milioane de tone anul trecut, în condițiile în care până la 10 noiembrie 2015 suprafața recoltată depășește 98%, iar cantitatea obținută totalizează doar 6,97 milioane de tone, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii.

Lucrările de recoltare a culturilor însămânțate în primăvară se află, încă, în desfășurare, specialiștii MADR estimând că acestea vor fi finalizate în cel mult două săptămâni.

Potrivit datelor MADR, din cele 2,417 milioane hectare însămânțate cu porumb pentru consum au fost recoltate până la 10 noiembrie 2,379 milioane hectare (98,43%), recolta obținută fiind de 6,922 milioane tone porumb boabe, cu o medie de 2,9 tone la hectar. La această cantitate se mai adaugă încă 54.701 tone de porumb boabe obținut de pe 17.168 hectare (94,44% din total) însămânțate pentru sămânță. Pe această suprafață media la hectar a fost ușor mai ridicată, de 3,1 tone. Necesarul intern al României de porumb boabe se ridică la 4,5 milioane de tone.

În ceea ce privește recolta de semințe de floarea soarelui pentru consum și sămânță, datele MADR indică o producție de 1,53 milioane de tone pentru anul 2015, o medie de 1,5 tone la hectar, în scădere față de anul trecut când producția a depășit 2,1 milioane tone. Suprafața recoltată a ajuns la 1,01 milioane hectare, respectiv 98,35% din totalul însămânțat. Deși producția este mult diminuată față de 2014, specialiștii estimează că România va avea și o disponibilitate de export în condițiile în care necesarul de consum totalizează 750.000 de tone.

La sfeclă de zahăr a fost recoltată o suprafață de 14.335 hectare (76% din totalul de 18.913 hectare), producția obținută fiind de 539.880 tone, în timp ce la soia boabe lucrările se apropie de final, ținând cont că au fost recoltate 115.582 hectare din cele 122.187 hectare însămânțate, iar producția se ridică la 178.199 tone până la 10 noiembrie.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la mijlocul lunii august că unele culturi însămânțate în toamna anului trecut, respectiv grâu și orz, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, fiind chiar ușor mai bune decât cele obținute în 2014.

La cultura grâului, producția medie la hectar a fost de 3,68 tone în 2015, față de 3,64 tone anul trecut, iar cantitatea totală recoltată a depășit 7,5 milioane de tone, comparativ cu 7,4 milioane de tone în anul 2014. Producția medie la hectar obținută la orz a depășit 4,03 tone, în timp ce în 2014 a fost de numai 3,8 tone, iar cantitatea totală recoltată a ajuns la 1,051 milioane de tone.

În schimb, producția de rapiță s-a diminuat ușor în 2015, de la o medie la hectar de 2,57 tone în 2014 la 2,36 tone la hectar în 2015, totalizând 956.886 tone.

Anul trecut, la cultura de grâu și secară s-a obținut o producție de 7,37 milioane tone de pe o suprafață de două milioane de hectare, recolta fiind aproape similară cu ceea ce s-a realizat în 2013, respectiv 7,34 milioane tone.

Producția de orz și orzoaică a crescut de la 1,51 milioane de tone în anul 2013, la peste 1,74 milioane tone în 2014, majorându-se și suprafața cultivată de la 461.068 ha în anul 2013 la peste 516.353 ha anul trecut.

În ceea ce privește producția de porumb boabe din 2014, aceasta a depășit 11,3 milioane de tone, fiind ușor mai ridicată decât în anul precedent, iar suprafața recoltată a fost de aproximativ 2,5 milioane hectare.

agerpres.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri