Producţia firmelor ieşene din industrie a scăzut dar afacerile au săltat cu 10,2%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Producţia firmelor ieşene din industrie a scăzut dar afacerile au săltat cu 10,2%

Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ este la nivelul lunii martie de 2.241 de lei.

GALERIE
tigari-fabricajpg
  • tigari-fabricajpg
- +

Producţia industrială a judeţului Iaşi a scăzut cu 4,3 procente în primele trei luni din 2017. Tot în primul trimestru din acest an, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 10,2 procente. 

„În luna martie 2017, producţia industrială a crescut cu 10,3% faţă de luna martie 2016, iar în perioada 1 ianuarie-31 martie 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 4,3%. În luna martie 2017, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 10,3% comparativ cu luna martie 2016. În perioada 1 ianuarie-31 martie 2017, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 10,2%”, se precizează în cel mai recent buletin statistic judeţean. Efectivul de salariaţi din judeţ a crescut cu 5.611 persoane în decurs de un an, până la 160.101 de angajaţi la data de 31 martie 2017. Comparativ cu sfârşitul lunii februarie 2017, creşterea este de 1.136 de persoane.

În cea de-a treia lună a acestui an, câştigul salarial mediu brut în judeţul Iaşi a fost de 3.114 lei (^19,4% faţă de luna martie 2016), iar cel mediu net de 2.241 lei (^18,7%). Comparativ cu luna februarie 2017 s-a înregistrat o creştere de 3,9% la câştigul brut, respectiv de 4 procente la cel net. Totuşi, faţă de media pe ţară, câştigul salarial mediu net din judeţul Ii, realizat în luna martie 2017, a fost mai mic cu 4,3%. „Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2017 faţă de luna martie 2016, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, în judeţul Iaşi a fost de 118,5%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariului a crescut cu 18,5%”, au detaliat în document reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică. Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi raport, indicele preţurilor de consum din luna martie 2017, faţă de luna februarie 2017, a fost de 100,08%. Faţă de octombrie 1990, luna în care a început acţiunea de liberalizare a preţurilor în România, în luna martie 2017 preţurile de consum au crescut în medie de 3.998 de ori: mărfurile alimentare de 2.775 de ori, mărfurile nealimentare de 4.503 ori, iar serviciile de 7.537 de ori. Numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii martie 2017, a fost de 13.501 persoane, în creştere cu 410 persoane comparativ cu martie 2016 (^3,1%) şi în scădere cu 173 de persoane faţă de luna februarie 2017. Din numărul total al şomerilor înregistraţi, 61,2% erau bărbaţi.

Rata şomajului înregistrată în judeţul Iaşi în luna martie 2017 a fost de 4,7%, mai mare cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna martie 2016 şi la fel cu cea din luna februarie 2017. Pe sexe, rata şomajului înregistrată pentru bărbaţi a fost de 5,3% (5,1% în martie 2016), cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât cea înregistrată pentru femei. Rata şomajului din judeţul Iaşi în luna martie 2017 a fost mai mare cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată la nivel naţional”, potrivit aceluiaşi document. În perioada 1 ianuarie-31 martie 2017, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate pe total judeţ, a fost de 498, în creştere cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2016. Pe medii de rezidenţă s-a înregistrat o creştere de 3% în mediul urban, respectiv de 2,6% în mediul rural. În judeţul Iaşi, în cea de-a treia lună din 2017, au fost înmatriculate 19 societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social subscris, valoarea totală a acestuia însumând 4.800 lei, ceea ce reprezintă0,03% din valoarea capitalului social subscris pe total ţară. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cosmin PAȘCA

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cine visează că pensiile speciale vor fi anihilate în următorul mandat legislativ ar face bine să arunce o privire pe programele de guvernare ale principalelor formaţiuni şi să caute cine promite reformarea Curţii Constituţionale.

Filmuletul zilei

opinii

Tratamente complementare

Codrin Liviu CUȚITARU

Tratamente complementare

Ascultam, cu respiraţia tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine”, a strigat el, declanşându-ne tresăriri spasmodice (doamna din Bucureşti l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe faţă, cu şampania sărită din paharul ei), „era una şi aceeaşi semnătură: Dr. Costel Fălcuţă Frontală! Aşa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sunt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ţine regim feroce, la şcoală, Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!”

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

În seria ce debutează astăzi vă voi prezenta o parte dintre opiniile asociaţiei Mişcarea pentru dezvoltarea Moldovei vis-à-vis de lista de proiecte propuse de către autorităţile centrale, într-o manieră deloc transparentă. Menţionez că nu este vorba de un text oficial al asociaţiei.

Despre riscuri (financiare)

Alin ANDRIEȘ

Despre riscuri (financiare)

În contextul pandemiei de COVID-19 auzim tot mai des vorbindu-se despre riscurile la care suntem expuşi şi necesitatea de a gestiona aceste riscuri. Dar pentru a putea gestiona riscul este necesar să înţelegem ce reprezintă riscul în general. Riscul poate fi definit ca un eveniment incert, dar posibil, care ar putea provoca anumite pierderi. 

pulspulspuls

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

De parcă nu îi era destulă pe cap beleaua cu alegerile şi campania, taman acum când e tot mai acuzat prin partid că nu poate mobiliza premarii ca să scoată lumea la vot, cică şeful de filială nea Măricel are bătăi de cap şi cu o altă problemă care arde, tot zilele astea. 

Caricatura zilei

BakeNews

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.