Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ca serie brută cu 12,1%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ca serie brută cu 12,1%

GALERIE
productie industriala
  • productie industriala
- +

Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,1%, respectiv cu 12,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 12,1%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul dezile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianaurie - 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2019, a scăzut cu 12,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%)”, arată datele INS.

În luna septembrie2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 18,7%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) şi industria extractivă (+10%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,5%, ca efect al creşterilor industriei extractive (+7,7 %) şi industriei prelucrătoare (+2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 0,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 0,1%. Industria extractivă a scăzut cu 8,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 0,7 %, respectiv cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,8%, ca efect alscăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-9,3%), industria prelucrătoare (-2,0%), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,1%).

Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta. Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Alexandru LĂZESCU

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Multe dintre opiniile experţilor despre ceea ce ar trebui să facă noua administraţie de la Washington în materie de politică externă ignoră complet noua realitate geopolitică şi sunt impregnate de o doză masivă de idealism utopic.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Nichita DANILOV

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Pictorul Ion Neagoe a fost un nonconformist, un revoltat. Picta cu pasiune, dar refuza să se manifeste în afara atelierului. Oare exigenţa legată de propria sa creaţie n-a fost o barieră în calea afirmării sale?

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dana ȚABREA

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dacă glumele au la bază un gând serios, nu există glume nevinovate. Nici măcar în plan filosofic nu scăpăm de glumele serioase. De pildă, pamfletul intitulat în mod ironic „Ruskin’s Philosophy” pe care R.G. Collingwood l-a susţinut public la o conferinţă despre John Ruskin. Sesizarea poantei trebuie să se producă instantaneu şi fără apel la raţiune, discursivitate, ceea ce nu e tocmai cazul glumelor serioase. Pentru acestea din urmă îţi poţi propune să arăţi în ce constă seriozitatea lor.

Între progres şi progresism regresiv

Michael ASTNER

Între progres şi progresism regresiv

- (în)semnele timpului -

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

1 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.