Producţia industrială a urcat cu 6,7% la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Producţia industrială a urcat cu 6,7% la Iaşi

GALERIE
investitori-fabrica-textile
  • investitori-fabrica-textile
- +

In primele 11 luni ale anului trecut, cifra de afaceri înregistrată de firmele din industrie a săltat cu aproape 5%.

 

Producţia industrială a judeţului Iaşi a crescut cu 6,7% în intervalul ianuarie-noiembrie 2016, informează Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS). În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 4,9 procente. „În luna noiembrie 2016, producţia industrială a crescut cu 10% faţă de luna noiembrie 2015, iar în perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 6,7%.

În luna noiembrie 2016, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 15,8% comparativ cu luna noiembrie 2015. În perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2016, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 4,9%”, au notat oficialii instituţiei în cel mai recent buletin statistic judeţean. Totodată, a specificat DJS în document, la nivel de judeţ numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a fost de 2.064, cu 3,5 procente în plus faţă de datele din perioada ianuarie-noiembrie 2015. „Pe medii de rezidenţă, s-a înregistrat o creştere de 0,3% în mediul urban şi o majorare de 4,1% în mediul rural”, au specificat reprezentanţii instituţiei în document.

Investiţiile străine în judeţ în intervalul ianuarie-noiembrie 2016 s-au concretizat prin înfiinţarea a 148 de societăţi comerciale noi, aproximativ două milioane lei fiind valoarea totală a participării antreprenorilor din străinătate la capitalul social subscris. Pe de altă parte, efectivul de salariaţi s-a majorat cu 6.437 persoane în decurs de un an, până la 157.223 angajaţi la 30 noiembrie 2016. În luna noiembrie 2016, câştigul salarial mediu brut în judeţul Iaşi a fost de 2.800 lei (cu 11,2% în plus faţă de luna noiembrie 2015), iar cel mediu net de 2.020 lei (mai mare cu 10,3%). Comparativ cu luna octombrie 2016 s-a înregistrat o creştere de 0,4% la câştigul brut, respectiv de 0,2% la cel net. Faţă de media pe ţară, câştigul salarial mediu net din judeţul Iaşi, realizat în luna septembrie 2016, a fost mai mic cu 7%. „Indicele preţurilor de consum din luna noiembrie 2016, faţă de luna octombrie 2016, a fost de 100,07%. Comparativ cu noiembrie 2015 indicele preţurilor de consum a fost de 99,33%.

Faţă de octombrie 1990, luna în care a început acţiunea de liberalizare a preţurilor în România, în luna octombrie 2016 preţurile de consum au crescut în medie de 3.977 ori (mărfuri alimentare de 2.699 ori, mărfuri nealimentare de 4.534 ori, serviciile de 7.670 ori)”, se specifică în buletinul statistic. Numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii noiembrie 2016, a fost de 13.192 persoane, în scădere cu 77 persoane comparativ cu noiembrie 2015 (-1,3%) şi mai mic cu cu 11 persoane faţă de luna octombrie 2016. Din numărul total al şomerilor înregistraţi, 60% erau bărbaţi. 

 


    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.