Produse nemţeşti, învelite în tricolor. Cum s-a prezentat Iaşul la un festival din Germania?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Produse nemţeşti, învelite în tricolor. Cum s-a prezentat Iaşul la un festival din Germania?

GALERIE
conferinta1conferinta
  • conferinta1
  • conferinta
- +

Dacă, în primăvară, şase consilieri judeţeni n-au încăput pe o invitaţie cu un singur loc în Coreea de Sud, în toamnă, alţi patru consilieri au reuşit să facă din nimic un stand al Iaşului la un târg agricol din Germania. Ei au cumpărat produse nemţeşti, le-au dat jos etichetele şi le-au învelit cu şerveţele tricolore.

După eşecul de pomină de astă-pri­mă­vară, când pe o invitaţie de un loc la reuniunea internaţională de afaceri Global Pro­ject Plaza, organizată anual la Seul, în Coreea de Sud, s-au înghesuit şase consilieri judeţeni şi sud-coreenii n-au mai primit pe nimeni, o nouă boacănă s-a întâmplat la o altă deplasare, de data aceasta mai aproape, în Germania.

La Seul, Consiliul Judeţean urma să promoveze oportunităţile de afaceri şi investiţii din judeţ, aşa cum, cu un an înainte, fuseseră prezentate construirea terminalului cargo la Aeroport, parcul industrial de la Leţcani, parcul agroindustrial TransAgropolis şi proiectul Centrului Intermodal.

Proiecte care, nu-i aşa?, puteau fi arătate la fel de bine şi anul acesta. N-a fost să fie şi, astfel, bugetul administraţiei judeţene a făcut o economie de 10.000 de euro şi 5.500 de dolari.

La mijlocul lunii septembrie, patru reprezentanţi ai CJ au mers la un festival organizat la Magdeburg, „Satul European - Festivalul Recoltei“, un fel de „Ziua Re­cunoştinţei“ în variantă saxonă.

Problema este că, în cele două zile de târg cu profil agricol, erau prevăzute doar stabilirea de contacte cu ceilalţi participanţi, însă gaz­dele i-au condus la un stand pe care li l-au pus la dispoziţie cu titlu gratuit.

Cum delegaţia ieşeană avea la dispoziţie doar materiale promoţionale tipărite, standul - în fapt, o masă destul de mare - a trebuit să fie umplut cu produse de profil.

Aleşii s-au descurcat, iar asta reprezintă o bilă albă pentru ei: cu produse conservate neetiche­tate, procurate de la un magazin din apro­piere, învelite parţial cu şerveţele tricolore, şi cu câteva produse agricole de sezon, pentru ca standul să „se asorteze“ cât de cât cu cele vecine.

Deplasarea delegaţiei, una cât se poate de „economică“ în aceste condiţii, - 2.700 de euro şi 200 de lei -, poate fi catalogată drept nepregătită. Însă, după cum ne-a explicat Marius Ostaficiuc, a fost o eroare de comunicare între Ministerul Agricul­turii şi Consiliul Judeţean. Direcţia de Po­litică Externă a CJ, care număra 11 mem­bri pe vremea preşedintelui Lucian Flaişer şi care acum are o componenţă mult redusă.

De altfel, şi conducerea Compartimentului Relaţii Internaţionale, cum se numeşte oficial această direcţie, este una interimară de mai multă vreme. 

„Trebuie să avem o Direcţie de Politică Externă mult mai bine pregătită“, a spus Ostaficiuc, dându-i dreptate colegului său de la CJ, Marian Uscatu. Acesta din urmă ceruse la ultima reuniune a consilierilor judeţeni refacerea acestui departament, care să asigure tot ceea ce este necesar prezenţei trimişilor CJ la evenimente economice din străinătate şi din ţară.

„La Magdeburg, gazdele au avut toată disponibilitatea să ajute delegaţia CJ, dar a fost un cumul de factori. De organizarea deplasării la Magdeburg s-a ocupat Executivul Consiliului Județean. Noi, consilierii județeni, am fost puși în situația de a găsi rapid o soluție. Am reușit să salvăm cu propriile resurse imaginea Iașului. Astfel de situații nu ar fi apărut dacă Maricel Popa ar fi pus în aplicare solicitarea mea de a dezvolta Departamentul de Relații Internaționale. Este o dorință a subsemnatului expusă în mod public încă din februarie 2017. Tocmai pentru a evita astfel de situații și pentru a fi reprezentați cu seriozitate peste hotare. Degeaba votăm proiecte care vizează parcuri industriale pentru că ineficiența și lipsa de seriozitate a șefului Consiliului Județean ies la iveală. Rămân constante doar de lipsa de implicare și lipsa dorinței de a dezvolta economic Iașul“, a ne-a declarat, la rândul său, Marian Uscatu, arătând tot spre carenţa de comunicare și care pledează de la începutul actualului mandat pentru un astfel de compartiment bine pus la punct.

Urmează alte două deplasări externe. Prima dintre ele la München, unde preşe­dintele CJ va merge însoţit de doi func­ţionari ai Consiliului, standul Iaşului fiind parte din cel al României. La Târgul Internaţional de Investiţii Expo-Real, care va avea loc în perioada 8-10 octombrie în capitala Bavariei, doar Clujul are stand propriu de sine stătător.

De la München, şeful CJ se va întoarce în Iaşi ca să meargă la Bruxelles, unde a fost invitat să participe la manifestările „Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor“, în perioada 9-11 octombrie.

Dacă deplasarea la München va costa exact 23.785,50 euro, pentru Bruxelles, bugetul CJ va suporta aproximativ 2.500 de euro. Rezultatele vor fi prezentate, cel mai probabil, la reuniunea consilierilor din luna octombrie - dar sigur fără borcane cu gem şi dulceaţă neetichetate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.