Produsul Intern Brut, estimat pentru trimestrul I, a fost de 286,19 miliarde lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Produsul Intern Brut, estimat pentru trimestrul I, a fost de 286,19 miliarde lei

GALERIE
crestere PIB
  • crestere PIB
- +

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 286,19 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,9% faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 0,1% faţă de trimestrul I 2020, arată datele provizorii (2) publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2021a fost de 286.198,7 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,9% faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 0,1% faţă de trimestrul I 2020”, arată datele INS.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 225,051 miliarde lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul I 2020.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a rămas neschimbată, iar cea a valorii adăugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale. Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport, cu o creştere avolumului de activitate de 1,8 puncte procentuale; Industrie, cu o reducerea volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale; Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o reducere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.

Impozitele nete pe produs au înregistrat o scădere a volumului lor de 0,4 puncte procentuale. Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,6% la -0,9%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 102,9% la 95,2%; formarea brută de capital fix, de la +1,7% la +2%, ca urmare a modificăriivolumului său de activitate de la 109,9% la 111,7%.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2021 faţă de varianta provizorie (1) publicată în comunicatul de presă din 8 iunie 2021 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.