Prof dr. Azoicăi: La vaccinurile care nu folosesc componentă virală, nu există riscul să producă boala
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Prof dr. Azoicăi: La vaccinurile care nu folosesc componentă virală, nu există riscul să producă boala

GALERIE
azoicai
  • azoicai
- +

În contextul discuţiilor din ultima perioadă despre vaccinul anti-COVID, prof. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, este convinsă că administrarea vaccinului va reuşi să ţină sub control evoluţia acestei pandemii.

Deşi există încă foarte multe întrebări la care nici specialiştii nu au toate răspunsurile, o eficienţă a vaccinurilor între 90 şi 95% înseamnă că acestea generează răspuns imun, adică produc anticorpi care protejează persoana vaccinată.

„Cele două vaccinuri despre care ştiu, Pfizer şi Moderna, au dovedit că generează un răspuns imun favorabil de până la 95%. Folosesc secvenţe genetice de ARN mesager, deci nu folosesc componentă virală, adică tot virusul, ci doar nişte secvenţe genetice care sunt imunogene, care dau imunitate şi nu există riscul ca vaccinul să producă boala, ceea ce este un avantaj. Rezultatele care au fost raportate până acum dovedesc faptul că nu s-au înregistrat reacţii post vaccinale importante, dar aşteptăm finalizarea studiilor”, a precizat prof. dr. Doina Azoicăi.

„Întotdeauna în situaţii de pandemie se accelerează producţia şi obţinerea unui vaccin eficient, eficace şi sigur”

Un dezavantaj al acestora este modalitatea de stocare şi de distribuire, însă preşedintele Societăţii de Epidemiologie crede că în timp va fi rezolvată această problemă.

„Unul din ele necesită o păstrare la temperaturi foarte joase, nu spun care pentru că poate între timp îşi reglează problema aceasta. Această problemă este avută în vedere pentru că oricum vaccinul poate fi păstrat în zăpadă carbonică, dar sigur că modalitatea de distribuire este mai dificilă. Modalitatea de distribuire şi de păstrare reprezintă o dificultate, spre deosebire de celălalt vaccin la care stocarea se face la minus 20 de grade şi stabilitatea lui în mediu este mai bună”, a completat prof. dr. Doina Azoicăi.

Referitor la discuţiile existente conform cărora o parte din neîncrederea existentă în rândul populaţiei este dată de faptul că vaccinul s-a produs foarte repede, epidemiologul crede că, în cazul unei necesităţi pandemice, nu trebuie să aşteptăm ani de zile.

„Întotdeauna, în situaţii de pandemie, se accelerează producţia şi obţinerea unui vaccin eficient, eficace şi sigur, aşa cum s-a făcut în cazul acestei pandemii, fără să fie eludate etapele obligatorii, adică trecerea prin trialul de fază I, fază II şi fază III. La acest vaccin au fost făcute toate aceste etape într-un ritm mai accelerat pentru că suntem într-o situaţie de urgenţă mondială”, a concluzionat prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.