De Sănătate

Punem punctul pe știi

Prof.dr. Diana Cimpoeșu: „Este un sistem eroic, dar este loc de crescut”

miercuri, 14 august 2024, 03:00
4 MIN
 Prof.dr. Diana Cimpoeșu: „Este un sistem eroic, dar este loc de crescut”

Prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, consideră că sistemul medical românesc este unul eroic care reușește, în ciuda unor lipsuri materiale și de personal, să facă față unui număr mare de pacienți.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19

„Este un sistem în evoluție. Trebuie să ne uităm cu atenție unde am fost și unde suntem. În zona medicinei de urgență este foarte clar. Avem un sistem integrat despre care și ministrul afacerilor interne spunea că trebuie să-l păstrăm și să-l dezvoltăm. În ciuda unor divergențe, este un sistem care reprezintă un model. Noi în Europa suntem apreciați prin ceea ce facem, prin colaborarea dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne și prin felul în care reușim să lucrăm în teren. Acolo SMURD și Ambulanța lucrează cu adevărat bine în cele mai multe dintre cazuri. Totuși nu sunt suficiente ambulanțe, nu sunt destui doctori, e nevoie de mai multe medicamente care ar trebui introduce în țară și pe care le folosesc sistemele de urgență din alte state. E loc de crescut, de format mai mulți specialiști, mai mulți paramedici pe niveluri superioare. Este un sistem posibil de perfecționat”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu

Pentru a fi funcțional în totalitate, medicul șef UPU-SMURD consideră că ar trebui schimbate multe structuri ale sistemului medical. Un exemplu ar fi noul Spital Regional de Urgență. Acesta ar urma să înlocuiască Spitalul „Sf. Spiridon”, care nu mai reușește să facă față afluxului mare de pacienți din întreaga Moldovă, necesităților de confort și de funcționalitate ale unei unități medicale în anul 2024.

Trebuie urmărită corectitudinea și comunicarea

Prof. dr. Diana Cimpoeșu recunoaște că, deși au exista măriri salariale, rezidenții încă pleacă în Franța, Belgia sau Marea Britanie pentru bani mai mulți. Consideră că personalul medical trebuie să dea tot ce poate și să fie în permanență în slujba pacientului.

„Când vorbim de personalul medical trebuie să vorbim și de corectitudine în ceea ce privește programul, implicarea și partea de comunicare. Din perspectiva mea, ca membru al Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor, am văzut cât de mult contează comunicarea pentru că foarte multe plângeri ale pacienților sunt generate de neînțelegerea unor lucruri și de lipsa de comunicare. E clar că medicii, asistenții nu au suficient timp. Dacă o să fim mai mulți, dacă o să avem echipamente mai multe, dacă o să se facă formare mai multă în comunicare o să avem și mai mult timp pentru a discuta cu pacienții”, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeșu.

Medicul consideră că într-un sistem medical funcțional extrem de important este și controlul. Pe lângă conștiința propriei datorii, în țările în care sistemul medical funcționează fără sincope există controale care verifică modul în care specialiștii își exercită profesia.

„Când îi vorbești frumos, pacientul se simte valorizat și apreciat.”

„Constat că empatia personalului medical nu e chiar 100%. Nu cred că există un sistem medical în care empatia față de pacient e 100%. Cred că la noi e un procent de 80%, dar avem posibilitatea să creștem la 90%. Din empatie vine și relația bună pentru că de multe ori omul nu vrea să i se facă multe investigații, dar e bucuros când medicul vorbește cu el și îi explică, când asistenta îl ține de mână, iar infirmiera îl ajută să se spele. Foarte mult vorbesc cu echipa mea că a spune «domnule» și «doamnă» necesită același efort cu a spune «mamaie», «tataie». Dar când îi vorbești frumos, pacientul se simte valorizat și apreciat. Trebuie să fim mai răbdători între noi și cu pacienții noștri”, a apreciat medicul-șef UPU-SMURD.

Prof.dr. Diana Cimpoeșu spune și că sistemul medical francez pare un sistem de succes în Europa, mai ales pe partea de rambursare a cheltuielilor, care este mai bine gestionată decât la noi. Și sistemele de sănătate din țările scandinave, spune specialistul, stau foarte bine pe partea de urgență și resuscitare.

„Noi am luat sistemul francez pe partea de prespital, lucrând împreună cu pompierii și pe cel din zona anglo-americană pe partea de departament de urgență. Trebuie să valorizăm ceea ce avem și tradiția românească este foarte bună în anumite specialități, dar putem să ne inspirăm în continuare din câteva modele bune”, a punctat medicul.

Rezidenții caută să le fie apreciată valoarea

Prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu crede că rezidenții își doresc să se simtă valorizați de către sistemul medical, de către populație și mass-media. Medicul spune că acestea ar fi unele motive pentru care rezidenții nu ar mai pleca din țară.

„E foarte important atunci când în media apare un caz, să zicem negativ, să se prezinte și continuarea. De cele mai multe ori când lucrurile se soluționează de către Colegiul Medicilor sau de instanță, se prezintă numai acele cazuri care au avut soluții în defavoarea medicilor. Acestea sunt în jur de 5%. Dar despre celelalte 95% cu soluții favorabile pentru medici nu vorbește nimeni. Și nu este bine pentru sistemul de sănătate. Rezidenții trebuie să fie de asemenea valorizați de mentorii lor, de public și mass-media. Profesorul trebuie să lase rezidentul la o anumită manevră, atunci când acesta a atins un anumit nivel, să fie el mâna întâi. Felul în care echipele de profesori îi cresc și îi evaluează pe rezidenți își va pune amprenta asupra pregătiri lor”, a conchis medicul.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii