Prof.dr. Doina Azoicăi: „Al doilea val nu cred că va avea acelaşi impact“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Analiză realizată de preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

Prof.dr. Doina Azoicăi: „Al doilea val nu cred că va avea acelaşi impact“

GALERIE
azoicai
  • azoicai
- +

Prof.dr. Doina Azoicăi, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, a făcut o analiză pentru „Ziarul de Iaşi“ a felului în care România a gestionat pandemia cu noul coronavirus, concluzionând că am ieşit mai bine decât primele estimări, dar că mai este drum lung până la capăt şi trebuie să păstrăm măsurile de protejare.

„Au fost foarte multe momente de evoluţie neaşteptată, sigur că, atâta timp cât a fost declarată pandemie, era de înţeles că vor fi foarte multe cazuri, foarte multe decese, dar se pare că acest virus ne-a surprins prin foarte multe aspecte legate de inconstanţa evoluţiei în diverse zone geografice ale lumii. Ca o observaţie generală, măsurile de protecţie care au fost luate în România consider că au fost adecvate şi luate în timp util, iar populaţia a fost în mare parte compliantă“, a explicat prof.dr. Doina Azoicăi.

Acesta este, spun epidemiologul, şi motivul pentru care ne aflăm într-o zonă nu foarte gravă din punct de vedere al evoluţiei pandemiei, cel puţin dacă ne comparăm cu ţările din vestul Europei, puternic afectate de infecţia cu SARS-COV2.

Prof.dr. Doina Azoicăi spune că există unele contexte regionale pentru care ţările precum România au fost mai puţin afectate, inclusiv dezbaterile care nu au fost încă dovedite ştiinţific ce argumentează că vaccinul BCG oferă o anumită protecţie sau rezistenţă. Însă, accentuează epidemiologul, orice astfel de protecţie ar fi fost în van dacă nu se impuneau măsurile de restricţii ale circulaţiei şi de distanţare civică.

„Nu este vorba de o protecţie oferită de vaccinul BCG, ci de o anumită reacţie a sistemului imun, care a căpătat o imunitate cu memorie în urmă vaccinării BCG. Este o ipoteză pe cale de a fi demonstrată, dar situaţia favorabilă în care ne aflăm nu cred că se datorează faptului că majoritatea cohortelor de persoane din teritoriul nostru sunt vaccinate la naştere cu acest vaccin. Contează modul în care întreaga populaţie a înţeles să aplice măsurile care aparent sunt simple, dar, iată, nu foarte mulţi s-au conformat: această distanţare civică, purtarea măştii, evitarea aglomeraţiilor sau măsurile de igienă personală“, a precizat prof.dr. Doina Azoicăi.

Va fi un al doilea val

În ceea ce priveşte vocile dinspre Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care spun că există şansa ca al doilea val să fie evitat, epidemiologul ieşean susţine că, în continuare, al doilea val este o realitate pe care trebuie să o luăm în considerare în contextul în care circulaţia virusului nu a fost întreruptă în această perioadă şi nu s-a epuizat tot potenţialul de diseminare.

„Depinde foarte multe de procentul de populaţie imunizată în primul val, de aceea este foarte important studiul de seroprevalenţă care va începe sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi care va avea o desfăşurare mai lungă, până în septembrie. Atunci într-adevăr putem să facem prognoze pe baza acestei ipoteze şi putem săestimăm mai bine în funcţie de procentul de populaţie rămas susceptibil. Oricum, nu cred va avea acelaşi impact pe care l-a generat primul val. «Ne-am antrenat», am văzut partea negativă a acestei infecţii, sistemul sănătate trebuie să rămâne în continuare într-o stare de acţiune, să rămânem pregătiţi“, a punctat prof.dr. Doina Azoicăi.

Iar cu privire la vaccin, epidemiologul crede că trebuie să mai aşteptăm măcar un an, singurul tratament dovedit cu rezultate bune fiind în prezent Remdesivir-ul, dar există mai multe studii clinice în lucru ce trebuie finalizate până în toamnă, pentru mai multe schimbări de tratament.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.