Prof.dr. Doina Azoicăi: „Al doilea val nu cred că va avea acelaşi impact“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Analiză realizată de preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

Prof.dr. Doina Azoicăi: „Al doilea val nu cred că va avea acelaşi impact“

GALERIE
azoicai
  • azoicai
- +

Prof.dr. Doina Azoicăi, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, a făcut o analiză pentru „Ziarul de Iaşi“ a felului în care România a gestionat pandemia cu noul coronavirus, concluzionând că am ieşit mai bine decât primele estimări, dar că mai este drum lung până la capăt şi trebuie să păstrăm măsurile de protejare.

„Au fost foarte multe momente de evoluţie neaşteptată, sigur că, atâta timp cât a fost declarată pandemie, era de înţeles că vor fi foarte multe cazuri, foarte multe decese, dar se pare că acest virus ne-a surprins prin foarte multe aspecte legate de inconstanţa evoluţiei în diverse zone geografice ale lumii. Ca o observaţie generală, măsurile de protecţie care au fost luate în România consider că au fost adecvate şi luate în timp util, iar populaţia a fost în mare parte compliantă“, a explicat prof.dr. Doina Azoicăi.

Acesta este, spun epidemiologul, şi motivul pentru care ne aflăm într-o zonă nu foarte gravă din punct de vedere al evoluţiei pandemiei, cel puţin dacă ne comparăm cu ţările din vestul Europei, puternic afectate de infecţia cu SARS-COV2.

Prof.dr. Doina Azoicăi spune că există unele contexte regionale pentru care ţările precum România au fost mai puţin afectate, inclusiv dezbaterile care nu au fost încă dovedite ştiinţific ce argumentează că vaccinul BCG oferă o anumită protecţie sau rezistenţă. Însă, accentuează epidemiologul, orice astfel de protecţie ar fi fost în van dacă nu se impuneau măsurile de restricţii ale circulaţiei şi de distanţare civică.

„Nu este vorba de o protecţie oferită de vaccinul BCG, ci de o anumită reacţie a sistemului imun, care a căpătat o imunitate cu memorie în urmă vaccinării BCG. Este o ipoteză pe cale de a fi demonstrată, dar situaţia favorabilă în care ne aflăm nu cred că se datorează faptului că majoritatea cohortelor de persoane din teritoriul nostru sunt vaccinate la naştere cu acest vaccin. Contează modul în care întreaga populaţie a înţeles să aplice măsurile care aparent sunt simple, dar, iată, nu foarte mulţi s-au conformat: această distanţare civică, purtarea măştii, evitarea aglomeraţiilor sau măsurile de igienă personală“, a precizat prof.dr. Doina Azoicăi.

Va fi un al doilea val

În ceea ce priveşte vocile dinspre Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care spun că există şansa ca al doilea val să fie evitat, epidemiologul ieşean susţine că, în continuare, al doilea val este o realitate pe care trebuie să o luăm în considerare în contextul în care circulaţia virusului nu a fost întreruptă în această perioadă şi nu s-a epuizat tot potenţialul de diseminare.

„Depinde foarte multe de procentul de populaţie imunizată în primul val, de aceea este foarte important studiul de seroprevalenţă care va începe sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi care va avea o desfăşurare mai lungă, până în septembrie. Atunci într-adevăr putem să facem prognoze pe baza acestei ipoteze şi putem săestimăm mai bine în funcţie de procentul de populaţie rămas susceptibil. Oricum, nu cred va avea acelaşi impact pe care l-a generat primul val. «Ne-am antrenat», am văzut partea negativă a acestei infecţii, sistemul sănătate trebuie să rămâne în continuare într-o stare de acţiune, să rămânem pregătiţi“, a punctat prof.dr. Doina Azoicăi.

Iar cu privire la vaccin, epidemiologul crede că trebuie să mai aşteptăm măcar un an, singurul tratament dovedit cu rezultate bune fiind în prezent Remdesivir-ul, dar există mai multe studii clinice în lucru ce trebuie finalizate până în toamnă, pentru mai multe schimbări de tratament.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.