De Sănătate

Punem punctul pe știi

Prof.dr. Grigore Tinică: „Sistemul medical românesc merge mai bine decât societatea în care trăim”

miercuri, 14 august 2024, 03:00
3 MIN
 Prof.dr. Grigore Tinică: „Sistemul medical românesc merge mai bine decât societatea în care trăim”

Prof.dr. Grigore Tinică, chirurg cardiovascular, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „George Georgescu” Iași, spune că sistemul românesc de sănătate încă are suficiente lucruri bune de oferit. Mai mult decât atât, medicul spune că, deși de multe ori este blamat, dacă s-ar realiza „o radiografie corectă și onestă”, acest sistem ar reprezenta „o parte a societății românești care merge cel mai bine”.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19

„Este foarte greu de găsit un domeniu al activității sociale sau economice din țara noastră care este la fel de bine închegat precum sistemul de sănătate. Dacă facem o retrospectivă a anilor de pandemie vedem că acest sistem a fost destul de robust în perioada respectivă și a reușit să treacă peste pandemie cu mai puține pierderi decât alte sisteme consacrate din Europa Occidentală spre care toată populația țării noastre tinde. Trebuie să recunoaștem însă că și sistemele de sănătate din alte țări au plusurile și minusurile lor. Nici al nostru nu face excepție, dar el trebuie analizat prin prisma unor specialiști care cunosc bine sistemele de sănătate din toată lumea, inclusiv din România, nu prin prisma unor emoții de moment și mai ales emoții care se promovează atunci când apare în media un caz special care ține prima pagină a jurnalelor de știri”, a declarat prof.dr. Grigore Tinică.

Propunere: medicii să conducă o perioadă România

Managerul IBCV consideră că una dintre calitățile pe care le are sistemul medical din țara noastră este funcționalitatea sa. Din acest motiv, el crede că, pentru o perioadă ar trebui ca medicii să conducă România, și atunci „lucrurile se vor schimba și în societatea românească”.

„De când am venit la Iași eu încerc să schimb și să merg înainte, dar am impresia că nu m-am născut în epoca mea. De exemplu, în cazul Institutului Regional de Boli Cardiovasculare, a fost făcut un studiu de oportunitate și necesitate pe 87 de pagini extrem de bine documentat de specialiști în domeniu. Pe baza acestuia s-a realizat studiul de fezabilitate pentru institut. S-a obținut și autorizația de construcție, dar s-au găsit unii politicieni care au blocat acest proiect, afirmând că viitorul institut ar fi mare și s-ar cheltui prea multe resurse. Ei, politicienii de fapt generează legi, ordonanțe, cadrul legislativ pentru dezvoltarea sistemului medical românesc. Acest exemplu ne arată că oricât de mulți doctori buni și foarte buni am avea în România, sistemul la un moment dat este blocat pentru că unii nu înțeleg direcția și perspectiva”, afirmă medicul.

Sistemul spaniol ar trebui predat în școlile de management sanitar din România

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „George Georgescu” consideră că există la ora actuală țări ale căror sisteme de sănătate pot constitui modele. Un astfel de exemplu este Spania, unde toată populația are acces la serviciile de sănătate pentru că resursele sunt dirijate coerent. Din acest motiv, prof.dr. Grigore Tinică spune că sistemul spaniol ar trebui predat în școlile de management sanitar din România.

Și în Cuba, spune medicul, sistemul medical pune un mare accent pe prevenție cu resurse puține, iar în Belarus sistemul de transplant este extraordinar de bine pus la punct deși resursele sunt limitate.

„Sistemul american este foarte bun pentru oamenii cu bani. Acolo dacă ești angajat, dacă ești asigurat, dacă ai resurse atunci ești tratat la cel mai înalt nivel. În schimb dacă nu ești angajat, dacă ești șomer, atunci tratamentele sunt minime. De aceea speranța de viață în SUA este mai mică, cu toate că se consumă resurse enorme, decât în țări precum Spania, Franța, Japonia. Există sisteme extrem de costisitoare, care merg excepțional, dar pe alocuri și mai greu, altele cu resurse mai mici, dar cu reguli stricte. Sistemul nostru românesc, având în vedere resursele alocate, este un sistem care face față necesităților poporului”, a apreciat prof.dr. Grigore Tinică.

Prof.dr. Grigore Tinică crede că, în general, de la formare, medicii sunt o categorie de oameni care trec prin foarte multe concursuri, examene, sunt oameni care studiază extrem de mult pentru a-și face profesia, iar acest lucru pune o presiune suplimentară asupra lor. În opinia sa, dacă nu sunt lăsați să și-o facă, preferă să se retragă, iar aceasta ar și o explicație a faptului că mulți rezidenți aleg să plece din țară.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii