Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: „Întotdeauna în situații de pandemie se accelerează producția și obținerea unui vaccin, fără să fie eludate etapele obligatorii”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: „Întotdeauna în situații de pandemie se accelerează producția și obținerea unui vaccin, fără să fie eludate etapele obligatorii”

GALERIE
doina_azoicai
  • doina_azoicai
- +

În ultima perioadă, discuțiile despre vaccinul anti-COVID sunt împărțite între reticența unor persoane, inclusiv din rândul cadrelor medicale, și speranța generală că vom putea reveni la viața de dinaintea pandemiei, deși încă suntem departe de a fi imunizați împotriva virusului SARS-CoV-2.

Prof. univ. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și președintele Societății Române de Epidemiologie, este convinsă că administrarea vaccinului va reuși să țină sub control pandemia. Sunt încă foarte multe întrebări la care nici specialiștii nu au încă toate răspunsurile, însă medicul crede că odată ce vom avea toate informațiile, populația va trebui să aibă încredere că vaccinul este o măsură importantă și sigură.

De-a lungul timpului s-a demonstrat științific care este eficiența vaccinurilor – variola este considerată singura boală eradicată, iar vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă pentru prevenirea unor boli grave. La ce ne putem aștepta de la vaccinul anti-COVID?

Sunt convinsă că ținerea sub control a pandemiei se va realiza odată cu administrarea vaccinurilor concomitent cu respectarea în continuare a măsurilor non-farmacologice, însă nu știm încă ce vaccin va fi acreditat. Dar virusurile nu pot fi eradicate, dacă acești germeni nu dispar de pe pământ nu putem folosi cuvântul „eradicat”, eventual poate fi ținută sub control evoluția acestui fenomen pandemic.

Care ar fi diferențele între cele trei variante de vaccin existente, de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca? Există o altă variantă care ar putea fi aprobată în afară de acestea?

Știu de Pzifer și Moderna, s-au dovedit că generează un răspuns imun favorabil, de până la 95%, însă nu am foarte multe detalii despre cel de la AstraZeneca. În principiu sunt niște diferențe între ele, folosesc secvențe genetice de ARN mesager, deci nu folosesc componentă virală, adică tot virusul, ci doar niște secvențe genetice care sunt imunogene, care dau imunitate și nu există riscul ca vaccinul să producă boala, ceea ce este un avantaj. Al doilea lucru care se știe și care este un avantaj este că s-a dovedit că ambele vaccinuri generează un răspuns imun favorabil, de până la 95%. Rezultatele care au fost raportate până acum dovedesc faptul că nu s-au înregistrat reacții post vaccinale importante, dar așteptăm finalizarea studiilor. Acestea sunt avantajele, iar dezavantajul principal ar fi modalitatea de stocare și de distribuire, pentru că unul din ele necesită o păstrare la temperaturi foarte joase, nu spun care pentru că poate între timp își reglează problema aceasta. Această problemă este avută în vedere pentru că oricum vaccinul poate fi păstrat în zăpadă carbonică, dar sigur că modalitatea de distribuire este mai dificilă. Modalitatea de distribuire și de păstrare reprezintă o dificultate, spre deosebire de celălalt vaccin la care stocarea se face la minus 20 de grade și stabilitatea lui în mediu este mai bună.

Deci o problemă majoră în momentul de față este modul de transport și faptul că se caută soluții  pentru fiecare vaccin în parte pentru a putea fi depozitate în siguranță.

Da, este o problemă, dar este avută în vedere și așteptăm până săptămâna viitoare sau săptămâna aceasta să ne comunice acel grup tehnic pe care îl conduce domnul colonel Valeriu Gheorghiță care vor lua în calcul în realizarea strategiei toate aceste elemente, atât avantajele cât și dezavantajele. Și vor fi comunicate de ei ulterior, pentru că au toate datele referitor la care va fi modalitatea de păstrare, de distribuire și de realizare a strategiei de vaccinare.

Ce înseamnă o eficiență a vaccinului de peste 90%?

Ar fi vorba despre o eficiență între 90 și 95%, asta s-a anunțat deocamdată. Asta înseamnă că sunt vaccinuri care generează răspuns imun, adică producere de anticorpi care protejează individul. Încă nu a fost anunțat cu certitudine care este durata de protecție după administrarea acestor vaccinuri, încă nu avem toate informațiile de la producători pentru că încă nu există aprobarea FDA (Food and Drugs Administration), sau a EMA (European Medicines Agency) sau ANM (Agenția Națională a Medicamentului) ca să știm toate aceste elemente.

Care este modul de administrare, va fi nevoie de administrarea a două doze?

Administrarea va fi intramusculară, ca la orice preparat vaccinal, e posibil ca ambele vaccinuri să fie cu două doze, dar într-o schemă puțin diferită. Încă nu s-a anunțat nimic oficial.

Va fi de ajuns să fim imunizați individual sau e nevoie să fie o vaccinare în masă?

Este nevoie, și asta pot spune cu certitudine, că pentru a beneficia de avantajul fenomenului de „herd immunity” în urma vaccinării trebuie ca populația să fie vaccinată în cohorte mari, adică să existe o acoperire vaccinală de cel puțin 70-80%. Deci vaccinarea numai parțială a unui număr mic de persoane nu va aduce beneficiu pentru colectivitate, ci doar pentru persoanele care sunt vaccinate.

„Întotdeauna în situații de pandemie se accelerează producția și obținerea unui vaccin eficient, eficace și sigur”

S-a observat în urma listelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică Iași că există o reticență din partea personalului medical referitor la vaccinare. De ce credeți că s-a întâmplat asta?

Ei spun că nu sunt informați, dar dacă fac parte din personalul medical și dacă au trecut prin Facultatea de Medicină și au mai luat și examenul de epidemiologie nu înțeleg care este reticența lor. Este posibil ca reticența să fie legată de faptul că nu avem încă toate informațiile transmise de la producători și încă nu este anunțată acreditarea sau intrarea pe piață în mod oficial a acestor vaccinuri. Oricum aceste vaccinuri nu vor fi făcute decât cu avizul FDA, EMA și ANM.

Această reticență nu afectează și percepția populației care are nevoie să fie informată și care poate așteaptă o validare din partea specialiștilor și a celor care lucrează în domeniul medical?

Categoric, în momentul în care vom avea toate informațiile legate de aceste vaccinuri, vom avea acreditarea și se va pune în practică strategia de vaccinare, populația trebuie să aibă încredere că aceasta este o măsură importantă pentru a ține sub control această pandemie.

Există unele discuții conform cărora neîncrederea în rândul populației ar fi dată de faptul că vaccinul s-a produs foarte repede, deși există vaccinuri pentru a cărei producție este nevoie de ani întregi.

În cazul unui vaccin care este de necesitate pandemică nu trebuie să așteptăm ani de zile pentru că ajungem să murim cu toții și degeaba este obținut vaccinul. Întotdeauna în situații de pandemie se accelerează producția și obținerea unui vaccin eficient, eficace și sigur, așa cum s-a făcut în cazul acestei pandemii, fără să fie eludate etapele obligatorii, adică trecerea prin trialul de fază I, fază II și fază III. La acest vaccin au fost făcute toate aceste etape într-un ritm mai accelerat pentru că suntem într-o situație de urgență mondială. În momentul în care vom avea rezultatele ultimei etape, respectiv trialurile de fază III care au fost făcute din ceea ce au declarat producătorii pe mii de persoane, peste 40.000 de persoane, iar aceste agenții de acreditare vor analiza rezultatele și vor considera că ele sunt valide din punct de vedere științific, nu avem cum să ne îndoim de rezultatele care sunt transmise. Dar mai întâi ele trebuie sigur să îndeplinească aceste trei criterii: eficiență, eficacitate și siguranță.

Având în vedere contextul epidemiologic actual au fost poate și mai ușor de găsit voluntarii?

În țările occidentale, voluntariatul este mult mai bine promovat și mai bine realizat pentru că lumea înțelege că fără această educație a voluntariatului nu se poate merge înainte pentru obținerea unor preparate vaccinale sau medicamentoase.

România ar avea capacitatea să producă aceste vaccinuri? În momentul de față nu producem nici vaccinul antigripal, nu este încă pusă în discuție ideea că România să prepare aceste vaccinuri. Pe viitor, dacă se vor dezvolta linii de producție speciale poate va fi posibil lucrul acesta, dar în momentul de față nu se pune această problemă.

Interviu acordat presshub.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.