Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Declaraţie de presă

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA: "ANAF-ul face eforturi mari pentru a obține neîncrederea contribuabilului"

GALERIE
OpreaPoza
  • OpreaPoza
- +

Pe parcursul lunii martie, site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a generat mari probleme la depunerea declarațiilor specifice perioadei. Guvernul României a amânat depunerea declarației unice, motivul principal fiind că spațiul privat virtual nu funcționa decât la miezul nopții, iar cetățenii nu au reușit completarea la timp a formalităților! Mai mult, nici certificatele digitale nu au putut fi folosite zile întregi. O asemenea situație este greu de imaginat pentru un stat care își dorește să elimine economia neagră și să încurajeze contribuabilii să adopte conformarea voluntară! Iată de ce relația românilor cu Fiscul oglindește disfuncționalitatea generală a relației dintre cetățean și stat.

În plină revoluție digitală, plătitorii de taxe și contabilii autorizați se luptă de ani și ani de zile cu bătaia de joc a ANAF-ului față de timpul și munca lor. În lipsă de soluții viabile, guvernanții prelungesc termene, dau peste cap tot calendarul fiscal și creează haos. Timpul pierdut se traduce, automat, în bani pierduți pentru bugetul de stat. Prin urmare, România nu colectează suficiente taxe și impozite nu doar din cauza evazioniștilor de profesie, ci şi a incompetenței ANAF. În plus, cu sutele de modificări aduse anual Codului Fiscal, nici un sistem informatic din lume nu ar putea ține pasul! Cum să ai un portal performant dacă nici funcționarii ANAF nu știu ce formulare vor folosi luna următoare, totul fiind la „inspirația de moment" a celor care conduc Ministerul de Finanțe?

Cu banii investiți până acum în infrastructura informatică, s-ar fi putut construi un sistem care să rivalizeze cu cel al unor state mult mai dezvoltate. Aşadar, nu alocările bugetare au lipsit, ci proiectele duse la bun sfârșit! Şi iată cum țara în care sectorul IT crește de la un an la altul are un ANAF cu probleme informatice de lumea a treia!

O relație de încredere dintre stat și cetățean pornește de la cele mai mici detalii și abia mai apoi se fundamentează pe programe de guvernare, dar nu ca ale coaliției PSD-ALDE! Oamenii îşi vor plăti taxele și impozitele în măsura în care vor vedea că banii lor se întorc sub formă de servicii de calitate și investiții importante în infrastructură. Din nefericire, situația actuală nu face decât să ducă la minimul istoric încrederea cetățeanului în stat!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri