Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Mandat limitat pentru Consiliul Legislativ (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Mandat limitat pentru Consiliul Legislativ (P)

GALERIE
OpreaDumitru
  • OpreaDumitru
- +

Am asistat, săptămâna trecută, la un scandal politic care putea fi evitat dacă Parlamentul avea voința politică să modifice legea de organizare a Consiliului Legislativ. Încă din luna august am arătat, într-un comunicat, că acest organism din structura Parlamentului României are o conducere numită pe viață. Legea de funcționare nu are prevăzută o durată maximă a mandatului conducerii și nici nu există o procedură de revocare din funcție. Există doar procedura de numire.

PSD, care deține încă majoritatea politică în Parlament, nu a avut nici un interes să modifice actul normativ. Fostul președinte al Consiliului Legislativ era acolo din 2001, fiind numit într-o perioadă în care România era condusă de Ion Iliescu, iar legislativul era controlat de Adrian Năstase.

Atribuțiile acestui organism sunt importante, pentru că se ocupă de tot ce înseamnă analiza și avizarea tuturor actelor normative ale Guvernului, dar și a celor din Parlament. De asemenea, poate elabora proiecte de coduri ori de legi. Mai mult, examinează conformitatea legislației cu prevederile și principiile Constituției și sesizează birourile permanente ale Camerelor Parlamentului și, după caz, guvernul asupra cazurilor de neconstituționalitate. Chiar dacă avizul este consultativ, nu trebuie să lipsească legilor.

Însă, vedem cum arată multe dintre actele normative din România, cu formulări neclare, prevederi care au nevoie de clarificări suplimentare sau de intervenția Curții Constituționale.

Iată de ce era important ca în fruntea Consiliului Legislativ să ajungă un profesionist, o persoană cu credibilitate, acceptată de toate partidele și care să contribuie la îmbunătățirea actelor normative emise de politicieni, care nu întotdeauna se pricep la ceea ce legiferează.

Din păcate, ne-am procopsit în fruntea acestui organism cu un parlamentar contestat de societatea civilă, pe bună dreptate, și fără credibilitate .

Chiar dacă sunt voci care spun că Florin Iordache nu mai poate face rău justiției României din această poziție,considerăm că, în calitate de președinte al Consiliului Legislativ, poate bloca activitatea guvernului, pentru că proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ. Fără acest aviz, actul respectiv poate fi declarat neconstituțional în baza deciziilor CCR, instituție controlată azi tot de PSD.

Soluția e simplă. Viitorul Parlament, a cărui configurație politică sper să fie cu totul alta, are obligația să modifice legea de organizare a Consiliului Legislativ și să se schimbe situația exagerată a unui mandat nelimitat de președinte.

Se impune, în mod evident, o limită!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.