Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Mandat limitat pentru Consiliul Legislativ (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Mandat limitat pentru Consiliul Legislativ (P)

GALERIE
OpreaDumitru
  • OpreaDumitru
- +

Am asistat, săptămâna trecută, la un scandal politic care putea fi evitat dacă Parlamentul avea voința politică să modifice legea de organizare a Consiliului Legislativ. Încă din luna august am arătat, într-un comunicat, că acest organism din structura Parlamentului României are o conducere numită pe viață. Legea de funcționare nu are prevăzută o durată maximă a mandatului conducerii și nici nu există o procedură de revocare din funcție. Există doar procedura de numire.

PSD, care deține încă majoritatea politică în Parlament, nu a avut nici un interes să modifice actul normativ. Fostul președinte al Consiliului Legislativ era acolo din 2001, fiind numit într-o perioadă în care România era condusă de Ion Iliescu, iar legislativul era controlat de Adrian Năstase.

Atribuțiile acestui organism sunt importante, pentru că se ocupă de tot ce înseamnă analiza și avizarea tuturor actelor normative ale Guvernului, dar și a celor din Parlament. De asemenea, poate elabora proiecte de coduri ori de legi. Mai mult, examinează conformitatea legislației cu prevederile și principiile Constituției și sesizează birourile permanente ale Camerelor Parlamentului și, după caz, guvernul asupra cazurilor de neconstituționalitate. Chiar dacă avizul este consultativ, nu trebuie să lipsească legilor.

Însă, vedem cum arată multe dintre actele normative din România, cu formulări neclare, prevederi care au nevoie de clarificări suplimentare sau de intervenția Curții Constituționale.

Iată de ce era important ca în fruntea Consiliului Legislativ să ajungă un profesionist, o persoană cu credibilitate, acceptată de toate partidele și care să contribuie la îmbunătățirea actelor normative emise de politicieni, care nu întotdeauna se pricep la ceea ce legiferează.

Din păcate, ne-am procopsit în fruntea acestui organism cu un parlamentar contestat de societatea civilă, pe bună dreptate, și fără credibilitate .

Chiar dacă sunt voci care spun că Florin Iordache nu mai poate face rău justiției României din această poziție,considerăm că, în calitate de președinte al Consiliului Legislativ, poate bloca activitatea guvernului, pentru că proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ. Fără acest aviz, actul respectiv poate fi declarat neconstituțional în baza deciziilor CCR, instituție controlată azi tot de PSD.

Soluția e simplă. Viitorul Parlament, a cărui configurație politică sper să fie cu totul alta, are obligația să modifice legea de organizare a Consiliului Legislativ și să se schimbe situația exagerată a unui mandat nelimitat de președinte.

Se impune, în mod evident, o limită!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.