Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Mandat limitat pentru Consiliul Legislativ (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Mandat limitat pentru Consiliul Legislativ (P)

GALERIE
OpreaDumitru
  • OpreaDumitru
- +

Am asistat, săptămâna trecută, la un scandal politic care putea fi evitat dacă Parlamentul avea voința politică să modifice legea de organizare a Consiliului Legislativ. Încă din luna august am arătat, într-un comunicat, că acest organism din structura Parlamentului României are o conducere numită pe viață. Legea de funcționare nu are prevăzută o durată maximă a mandatului conducerii și nici nu există o procedură de revocare din funcție. Există doar procedura de numire.

PSD, care deține încă majoritatea politică în Parlament, nu a avut nici un interes să modifice actul normativ. Fostul președinte al Consiliului Legislativ era acolo din 2001, fiind numit într-o perioadă în care România era condusă de Ion Iliescu, iar legislativul era controlat de Adrian Năstase.

Atribuțiile acestui organism sunt importante, pentru că se ocupă de tot ce înseamnă analiza și avizarea tuturor actelor normative ale Guvernului, dar și a celor din Parlament. De asemenea, poate elabora proiecte de coduri ori de legi. Mai mult, examinează conformitatea legislației cu prevederile și principiile Constituției și sesizează birourile permanente ale Camerelor Parlamentului și, după caz, guvernul asupra cazurilor de neconstituționalitate. Chiar dacă avizul este consultativ, nu trebuie să lipsească legilor.

Însă, vedem cum arată multe dintre actele normative din România, cu formulări neclare, prevederi care au nevoie de clarificări suplimentare sau de intervenția Curții Constituționale.

Iată de ce era important ca în fruntea Consiliului Legislativ să ajungă un profesionist, o persoană cu credibilitate, acceptată de toate partidele și care să contribuie la îmbunătățirea actelor normative emise de politicieni, care nu întotdeauna se pricep la ceea ce legiferează.

Din păcate, ne-am procopsit în fruntea acestui organism cu un parlamentar contestat de societatea civilă, pe bună dreptate, și fără credibilitate .

Chiar dacă sunt voci care spun că Florin Iordache nu mai poate face rău justiției României din această poziție,considerăm că, în calitate de președinte al Consiliului Legislativ, poate bloca activitatea guvernului, pentru că proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ. Fără acest aviz, actul respectiv poate fi declarat neconstituțional în baza deciziilor CCR, instituție controlată azi tot de PSD.

Soluția e simplă. Viitorul Parlament, a cărui configurație politică sper să fie cu totul alta, are obligația să modifice legea de organizare a Consiliului Legislativ și să se schimbe situația exagerată a unui mandat nelimitat de președinte.

Se impune, în mod evident, o limită!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.