Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, Deputat PNL: Ȋn căutarea cercetătorilor de cursă lungă!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, Deputat PNL: Ȋn căutarea cercetătorilor de cursă lungă!

GALERIE
OpreaDumitru
  • OpreaDumitru
- +

Toate speranțele omenirii sunt îndreptate în această perioadă către cercetători. Zilnic apar știri despre evoluția studiilor privind vaccinul împotriva COVID-19, iar articolele despre etapele cercetării medicale sunt urmărite de zeci de milioane de oameni din toată lumea.

Pandemia de COVID-19 ne-a arătat încă o dată, dar mult mai clar, datorită dezvoltării mijloacelor de comunicare, ce importantă este inovarea. Importantă pentru sănătatea noastră, importantă pentru comunicarea dintre noi, importantă pentru cele mai mici aspecte ale vieții noastre.
România și-a distrus cercetarea și i-a disprețuit pe cercetători. Astăzi se văd efectele. Dar credem că, după 30 de ani de rătăciri, am învățat că doar prin cercetare temeinică și bine finanțată putem avea dezvoltare reală.

Construim clădiri pentru spitale, dar acestea nu au nici o valoare fără medici profesioniști, care să trateze pacienții și să transforme clădirile în adevărate centre de cercetare. Ce trebuie făcut pentru a schimba situația? 
Mai întâi, se impune o evaluare rapidă și transparentă a performanțelor științifice românești, așa cum au propus și diverse asociații ale cercetătorilor din ţara noastră.

După ce știm în detaliu cum stăm, al doilea pas trebuie să fie îndreptarea resurselor spre zonele care fac cercetare pentru viitor. Știați că în România, de exemplu, sunt în cercetare trei prototipuri de vehicule propulsate cu hidrogen?
Alocările bugetare trebuie să crească anual, iar finanțările trebuie să fie predictibile. Banii există, această scuză nu mai poate fi invocată.
România poate opri risipa care se face acum în birocrație și să îndrepte resursele acolo unde sunt utile cu adevărat. Uniunea Europeană pune la dispoziția institutelor de cercetare și universităților sume importante din fondurile europene.

Statul trebuie să aibă un program coerent de accesare a banilor.
Altfel, avertismentul AdAstra se va confirma mai repede decât ne imaginăm: „Există riscul, pe termen mediu și lung, ca generațiile viitoare formate în țară să fie din ce în ce mai puțin competitive pe piața muncii, atât la nivel național, cât și internațional“.
Resursa umană încă există. Trebuie doar încurajată să rămână sau să revină în țară, unde să găsească și resursele financiare și de voință politică pentru inovare.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, 
Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

8x8

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.