Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Problemele cu soluţii au şi rezolvare (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Problemele cu soluţii au şi rezolvare (P)

GALERIE
884401_10200339257958268_2012751456_o
  • 884401_10200339257958268_2012751456_o
- +

O problemă simplă, dar care părea că este de nerezolvat în România, și-a găsit, iată, o soluție sub presiunea impusă de pandemia de coronavirus. E cumva trist că lucruri normale, care puteau fi puse la punct cu bani puțini, se rezolvă în această țară abia după ce au loc tragedii sau sub presiunea unor calamități naturale. Toaletele din curtea unităților școlare, fără acces la apă curentă și canalizare, puteau fi rezolvate foarte simplu, dacă ar fi existat voință politică.

În „Programul de guvernare“ din 2016, PSD se angaja să reabiliteze/modernizeze clădirile școlare, pentru ca toate unitățile de învățământ să obțină autorizații de funcționare (sanitară și ISU). Dar, până anul trecut, aproape 4.000 de unități nu aveau autorizație de funcționare de la ISU.

În februarie 2019, miniștrii PSD de Finanțe, Orlando Teodorovici, și cel al Educației, Ecaterina Andronescu, dădeau asigurări că vor rezolva, până la finalul anului,  problema școlilor cu toaletele în curte sau neconforme. Dar, evident, nu s-a întâmplat aproape nimic.

Iată că, în sfârșit, se rezolvă situația, printr-o soluție care poate fi extinsă pe termen lung. Guvernul a aprobat cumpărarea de containere sanitare pentru școlile care nu au apă și canalizare, din fonduri europene, așa cum e normal, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Sunt eligibile pentru proiect unitățile de învățământ preuniversitar de stat, care au personalitate juridică, pentru a putea încheia contracte de achiziție publică în condițiile legii, sau autoritățile publice locale pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza unității administrativ teritoriale.

De asemenea, școala trebuie să înceapă la 14 septembrie, iar Guvernul a alocat 175 de milioane de euro cu scopul decontării cheltuielilor autorităților locale și ale unităților de învățământ pentru pregătirea anului școlar. Din ei pot fi cumpărate tablete și efectuate cheltuielile pentru echipamente de protecție atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice care au nevoie. Pe această cale se vor efectua achiziția şi racordul de containere sanitare mobile.

Guvernul PNL nu a mai apelat la bani naționali, așa cum făcea PSD în anii trecuți, doar pentru că aceștia puteau fi subtilizați mai ușor, prin tot felul de contracte discutabile.

Există numeroase fonduri europene, așa numiții „bani gratuiți“, care doar așteaptă să fie absorbiți. Cum scriam și la început, trebuie doar voință politică, pentru că soluții există.

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.