Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, Deputat PNL: Școala online este altfel de şcoală! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, Deputat PNL: Școala online este altfel de şcoală! (P)

GALERIE
OpreaDumitru
  • OpreaDumitru
- +

Școala online este altfel de şcoală!

Trecerea la școala online, în contextul creșterii numărului zilnic de infectări cu coronavirus, a fost făcută, în România, doar ca o formă de salvare a educaţiei. Fondul a fost și este, încă, ignorat.
Cursurile online nu sunt o noutate pentru învățământ. În sistemele de educație din Vest au fost implementate, în paralel cu școala clasică, de multe zeci de ani, platformele școlare digitale. În România, interesul pentru un sistem hibrid, în care câteva ore să fie și on line, mai ales în învățământul universitar, a fost minim. 
Programa pentru învățământul online este diferită față de cea clasică, pentru că presupune mai multă interacțiune, dar mai ales fiindcă un elev sau un student nu poate sta în fața unui ecran tot atât de multe ore cât ar fi stat în sala de clasă. Doar pandemia de COVID-19 a grăbit introducerea în România – și în multe ţări ale lumii – a școlii online. Dar procedura de trecerea spre cursurile online nu a fost pregătită deloc. 
Practic, a fost păstrată aceeași programă școlară și același număr de ore ca pentru școala fizică. Dar, una e să stai în sala de clasă, cu pauze și cu interacțiune directă cu cadrul didactic și cu colegii, și alta e să fii singur acasă, pe un scaun, țintit șase ore în fața unui ecran. Este mult mai obositor și, în timp, consumator de entuziasm.
Pericolul e în primul rând de ordin fizic. Presiunea asupra coloanei vertebrale a copiilor este mare, presiunea asupra ochilor este mare, mâinile obosesc. Până și aparatura de transmisie (calculator, laptop, tabletă sau telefon) obosește după o funcționare continuă. 
Dar, mai ales, orele desfășurate după același tipar, calupuri de câte 5-6 la rând, scad din puterea de concentrare a elevilor și studenților. Spre finalul programului, nu mai reții nimic din ceea ce ți se prezintă. 
Se impune, așadar, adaptarea programei școlare la noul sistem, precum și îmbunătățirea competențelor digitale și pedagogice ale elevilor, părinţilor, studenţilor sau cadrelor didactice. 
Școala online este, practic, o strategie nouă, nu e doar o schimbare tehnologică. Presupune o abordare novatoare integrală şi integrată a formelor de educaţie. Programele analitice trebuie gândite în colaborare cu medici, psihologi, informaticieni, juriști şi alţi experţi. 
Iar şcoala online din România trebuie să fie altfel de şcoală!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, 
Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un trio pentru integrare

Lucian DÎRDALA

Un trio pentru integrare

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

Filmuletul zilei

opinii

Un altfel de test PCR

Florin CÎNTIC

Un altfel de test PCR

Pe 8 mai s-a comemorat un veac de la înfiinţarea Partidului Comunist din România prilej de sesiuni ştiinţifice vineri pentru prietenii de la Universitatea „Petre Andrei” şi de reflecţie pentru mine.

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

M-a întrebat odată cineva într-un interviu, dacă urmăresc popularitatea, faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. 

Un festival care trebuie să continue

Alex VASILIU

Un festival care trebuie să continue

Trecând în revistă recitalurile şi concertele programate în a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti (Iaşi, 10-16 mai), se cuvine onorată iniţativa echipei alcătuită în 1971 din Achim Stoia, rectorul fostului Conservator, Ion Baciu, directorul Filarmonicii şi Mihai Cozmei, decan la instituţia de învăţământ muzical superior, de a institui şi la Iaşi un eveniment de anvergură naţională. Începutul este datat 1973. 

pulspulspuls

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Chiar dacă prin filială mulţi cred că noua numire interimară la şefia pe judeţ în locul lui Alexe nu ar ridica nicio problemă pe termen mediu şi lung, căci, imediat ce dosarele şi lucrurile se vor aşeza în matca lor, în secunda doi se va reveni la poziţiile dinainte, unii mai cu dare de mână din zonă ar avea, zice-se, şi alte opinii despre ce se mai poate întâmpla. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.