Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, Deputat PNL: Școala online este altfel de şcoală! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, Deputat PNL: Școala online este altfel de şcoală! (P)

GALERIE
OpreaDumitru
  • OpreaDumitru
- +

Școala online este altfel de şcoală!

Trecerea la școala online, în contextul creșterii numărului zilnic de infectări cu coronavirus, a fost făcută, în România, doar ca o formă de salvare a educaţiei. Fondul a fost și este, încă, ignorat.
Cursurile online nu sunt o noutate pentru învățământ. În sistemele de educație din Vest au fost implementate, în paralel cu școala clasică, de multe zeci de ani, platformele școlare digitale. În România, interesul pentru un sistem hibrid, în care câteva ore să fie și on line, mai ales în învățământul universitar, a fost minim. 
Programa pentru învățământul online este diferită față de cea clasică, pentru că presupune mai multă interacțiune, dar mai ales fiindcă un elev sau un student nu poate sta în fața unui ecran tot atât de multe ore cât ar fi stat în sala de clasă. Doar pandemia de COVID-19 a grăbit introducerea în România – și în multe ţări ale lumii – a școlii online. Dar procedura de trecerea spre cursurile online nu a fost pregătită deloc. 
Practic, a fost păstrată aceeași programă școlară și același număr de ore ca pentru școala fizică. Dar, una e să stai în sala de clasă, cu pauze și cu interacțiune directă cu cadrul didactic și cu colegii, și alta e să fii singur acasă, pe un scaun, țintit șase ore în fața unui ecran. Este mult mai obositor și, în timp, consumator de entuziasm.
Pericolul e în primul rând de ordin fizic. Presiunea asupra coloanei vertebrale a copiilor este mare, presiunea asupra ochilor este mare, mâinile obosesc. Până și aparatura de transmisie (calculator, laptop, tabletă sau telefon) obosește după o funcționare continuă. 
Dar, mai ales, orele desfășurate după același tipar, calupuri de câte 5-6 la rând, scad din puterea de concentrare a elevilor și studenților. Spre finalul programului, nu mai reții nimic din ceea ce ți se prezintă. 
Se impune, așadar, adaptarea programei școlare la noul sistem, precum și îmbunătățirea competențelor digitale și pedagogice ale elevilor, părinţilor, studenţilor sau cadrelor didactice. 
Școala online este, practic, o strategie nouă, nu e doar o schimbare tehnologică. Presupune o abordare novatoare integrală şi integrată a formelor de educaţie. Programele analitice trebuie gândite în colaborare cu medici, psihologi, informaticieni, juriști şi alţi experţi. 
Iar şcoala online din România trebuie să fie altfel de şcoală!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, 
Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.