anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Soluții pentru deschiderea școlilor în pandemie

GALERIE
OpreaPoza
 • OpreaPoza
- +

A mai rămas puţin timp până la debutul unui nou an școlar, primul care începe într-un context complicat. Este necesar un plan coerent pentru desfășurarea cursurilor în siguranță, atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere al educației.

Școala on-line, așa cum s-a desfășurat în primele luni ale pandemiei de coronavirus, a reprezentat doar o soluție provizorie, improvizată la urgență, care nu poate fi continuată şi în septembrie. Prin urmare, trebuie găsite soluții atât pentru derularea orelor în şcoală, cât şi în regim online.

Italia a anunțat alocarea unui miliard de euro pentru măsuri sanitare în toate instituțiile de învățământ, introducerea unui sistem centralizat de identificare și repartizare a zonelor ce pot fi folosite pentru extinderea spațiului de învățare. Sunt prevăzute reguli speciale pentru laboratoare și învățarea în grupuri restrânse.

Irlanda a anunțat un pachet financiar de 375 milioane de euro destinat deschiderii noului an școlar. Pentru asigurarea distanțării fizice, se construiesc şi se adaptează spații noi, dar se recrutează si personal didactic și auxiliar suplimentar.

Pe întreaga planetă s-au declanşat astfel de acţiuni, inclusiv în România.

La noi, un prim pas a fost proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului, conform căruia Ministerul Educației va putea modifica, începând cu anul școlar 2020-2021, numărul de ore alocate disciplinelor de studiu din planurile-cadru de învățământ, precum și ponderea numărului de ore de predare și evaluare, ca măsură suplimentară în contextul reluării cursurilor în format hibrid (on-line/off-line).

Însă, în egală măsură, trebuie urgentate investițiile în școli, mai ales acolo unde măsurile de igienă sunt, în prezent, imposibil de respectat.

De asemenea, pentru asigurarea eficienței învățământului în sistem on-line este necesar să se reproiecteze programa școlară, dar şi pregătirea profesorilor.

Aşadar, soluții există, dar ele trebuie să fie identificate şi aplicate rapid, coerent și eficient.

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.