anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Soluții pentru deschiderea școlilor în pandemie

GALERIE
OpreaPoza
  • OpreaPoza
- +

A mai rămas puţin timp până la debutul unui nou an școlar, primul care începe într-un context complicat. Este necesar un plan coerent pentru desfășurarea cursurilor în siguranță, atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere al educației.

Școala on-line, așa cum s-a desfășurat în primele luni ale pandemiei de coronavirus, a reprezentat doar o soluție provizorie, improvizată la urgență, care nu poate fi continuată şi în septembrie. Prin urmare, trebuie găsite soluții atât pentru derularea orelor în şcoală, cât şi în regim online.

Italia a anunțat alocarea unui miliard de euro pentru măsuri sanitare în toate instituțiile de învățământ, introducerea unui sistem centralizat de identificare și repartizare a zonelor ce pot fi folosite pentru extinderea spațiului de învățare. Sunt prevăzute reguli speciale pentru laboratoare și învățarea în grupuri restrânse.

Irlanda a anunțat un pachet financiar de 375 milioane de euro destinat deschiderii noului an școlar. Pentru asigurarea distanțării fizice, se construiesc şi se adaptează spații noi, dar se recrutează si personal didactic și auxiliar suplimentar.

Pe întreaga planetă s-au declanşat astfel de acţiuni, inclusiv în România.

La noi, un prim pas a fost proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului, conform căruia Ministerul Educației va putea modifica, începând cu anul școlar 2020-2021, numărul de ore alocate disciplinelor de studiu din planurile-cadru de învățământ, precum și ponderea numărului de ore de predare și evaluare, ca măsură suplimentară în contextul reluării cursurilor în format hibrid (on-line/off-line).

Însă, în egală măsură, trebuie urgentate investițiile în școli, mai ales acolo unde măsurile de igienă sunt, în prezent, imposibil de respectat.

De asemenea, pentru asigurarea eficienței învățământului în sistem on-line este necesar să se reproiecteze programa școlară, dar şi pregătirea profesorilor.

Aşadar, soluții există, dar ele trebuie să fie identificate şi aplicate rapid, coerent și eficient.

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Dan CONSTANTIN

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Peisajul din pădurile noastre frumoase, atâtea câte au mai rămas, este unul apocaliptic. Cel mai probabil puştii abia născuţi se vor obişnui cu acest peisaj şi vor crede că aşa ceva este normal şi de fapt asta este natura.

Filmuletul zilei

opinii

Ghidul bunului alegător

Alexandru CĂLINESCU

Ghidul bunului alegător

Cartea lui Cristian Preda este un ghid extrem de util pentru cei care doresc să înţeleagă mecanismele democraţiei. Iar atunci când votează, să o facă în cunoştinţă de cauză.

Partidul şpăgar electoral

Nicolae CREŢU

Partidul şpăgar electoral

S-a tot vorbit şi scris despre şpaga electorală. De-a lungul scurselor decenii de „democraţie” românească, postceauşistă. 

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

pulspulspuls

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Apropo de manifestaţiile împotriva măştii de protecţie care au loc în ultima perioadă la Bucureşti, despre care presa din Bucureşti a prezentat dovezi clare că au în spate nu numai imbolduri, dar şi bănuţi dinspre Moscova, voi aţi observat ceva ciudat, bizar, ce am văzut şi noi? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.