Prof. univ. dr. Norina Forna - Contribuții la internaționalizarea Iașului și a comunității medicale ieșene
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Prof. univ. dr. Norina Forna - Contribuții la internaționalizarea Iașului și a comunității medicale ieșene

GALERIE
Foto-unuFoto-doiFoto-treiFoto-5Foto-6Foto-7Foto-8Foto-9Foto-zeceFoto-11Foto-12Foto-13Foto-14Foto-15
 • Foto-unu
 • Foto-doi
 • Foto-trei
 • Foto-5
 • Foto-6
 • Foto-7
 • Foto-8
 • Foto-9
 • Foto-zece
 • Foto-11
 • Foto-12
 • Foto-13
 • Foto-14
 • Foto-15
- +

Personalitate de seamă a școlii medicale stomatologice, recunoscută pe plan național și internațional, Profesor Universitar Dr. Norina Forna este o figură reprezentativă a comunității academice ieșene.

În calitate de Decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, doamna profesor se implică permanent, atât în viața comunității, prin asistența medicală stomatologică acordată persoanelor fără posibilități financiare și a celor cu dizabilități - în cadrul facultății existând programe speciale pentru aceste categorii speciale, cât și în formarea de excelență a tinerilor medici și cercetători.

O preocupare permanentă a doamnei profesor Norina Forna o reprezintă inițierea și realizarea de colaborări internaționale și interculturale, în special cu Franța, țările francofone și țările balcanice – concretizată prin organizarea a peste 20 de congrese internaționale, cu participarea a peste 2000 de invitați, dintre care au făcut parte renumite personalități medicale și ale vieții academice, decani, reprezentanți ai Academiei Naționale Franceze de Chirurgie Dentară, dar și ai organizațiilor internaționale: Federația Dentară Internațională sau Organizația Mondială a Sănătății.

În acest context al dezvoltării interculturale, în iulie 2017, doamna Profesor a organizat Primul Summit Francofon, onorat de prezența domnului Prof. Mohamed Ketata, Director Regional al Agenției Universitare de Francofonie pentru Europa Centrală și Orientală. Obiectivele acestui eveniment au vizat cooperarea bilaterală și deschiderea spre domenii importante pentru viața universitară: învățământ, formare profesională, cercetare, schimb academic de studenți, cu decani ai Facultăților de Medicină Dentară din țări francofone – Belgia, Coasta de Fildeș, Maroc, Benin, Burkina Faso, Camerun, Congo, Rwanda, Senegal, Tunisia. Aceste colaborări sunt o continuare firească a prezenței numeroase în universitate a studenților străini, vorbitori de limbă franceză și engleză, care pot fi susținuți prin programele educaționale internaționale concepute în CID-CDF (Confédération des Doyensd’Expression Totale ou PartielleFrançaise) și BaSS (BalkanStomatological Society), reunind peste 50 de țări membre, aflate în prezent sub coordonarea doamnei profesor în calitate de Președinte.

Un alt eveniment de marcă ce a poziționat România în centrul vieții academice europene a fost organizarea Congresului Anual EPA (European Prosthetic Association) - Președinte Congres Profesor Norina Forna, cu participarea unui număr reprezentativ de țări nordice, 20 de speakeri internaționali invitați și peste 300 de participanți.

În 2018, în calitate de Preşedinte al Confederaţiei CID-CDF (Confédération des Doyensd’Expression Totale ou PartielleFrançaise), doamna profesor a implementat două programe  de formare profesională pentru medici stomatologi, intitulate: „Formation continue en Implantologie Orale”, care s-au bucurat de participarea prestigioasă a unor reprezentanți din țările francofone: Coasta de  Fildeş, Benin, Mali, Camerun, Senegal şi Rwanda; cu această  ocazie au fost semnate protocoale de colaborare între facultăți şiasociații profesionale.

O altă direcție de deschidere internațională inițiată de profesor Norina Forna este reprezentarea sa în Societatea Balcanică de Stomatologie - BaSS, pe care o coordoneazăîn prezent în calitate de Preşedinte ales în 2019.O realizare remarcabilă este aceea că, pe parcursul a numai 8 ani, a câștigat de 3 ori prin competiție privilegiul de a organiza în România Congresul Anual al Societății Balcanice, care a polarizat peste 150 speakeri de marcă și peste 2000 de participanți din toate țările din sud-estul Europei, fiind cea mai prestigioasă manifestare științifică din spațiul academic balcanic cu specific de medicină dentară.

În anul 2018, Iașul a găzduit ediția a 23-a a acestui congres, ceea ce a reprezentat un succes absolut, demonstrat prin numărul important de participanți, 700, din peste 20 de țări, dar și de conținutul științific dens și de mare actualitate, concretizat în 57 de conferințe prezentate de speakeri români și străini, 5 workshop-uri, peste 500 de lucrări științifice și expoziții de aparatură și echipamente medicale de specialitate.

În aceeași direcție, în perioada 7-9 noiembrie 2019 va avea loc un alt eveniment sub auspiciile Societății Balcanice de Stomatologie, la care sunt invitate cadre didactice și medici stomatologi din ţările balcanice - Primul Simpozion BaSS la Iași. Evenimentul îşi propune să reunească la Iaşi specialişti români şi europeni din domeniul stomatologiei, dar şi al medicinei, pentru a dezbate proiecte ştiinţifice de interes comun.

Mai mult decât atât, începând cu 2019, la inițiativa Președintelui BaSS Profesor Norina Forna, România va deveni gazda permanentă a unor simpozioane balcanice anuale, constituind un prilej fericit de cunoaștere mai aprofundată a țării de către participanții străini. Inițierea parteneriatelor între BaSS și UMB (Uniunea Medicală Balcanică), precum și cu alte societăți internaționale medicale și de specialitate va deschide un orizont vast de colaborări, proiecte și evenimente comune, în Iași și România.  

Recunoașterea doamnei profesor Norina Forna ca și autoritate științifică internațională este demonstrată şi de faptul că sub coordonarea domniei sale a fost realizat un Ghid de Prevenție în Cancerul Oral, intrat în circuitul academic internațional (FDI - FederationDentaireInternationale / WHO - World HealthOrganization). Conținutul acestui ghid a fost dezbătut cu ocazia unui Workshop organizat la Iași, în cadrul Zilelor Facultății de Medicină Dentară, Ediția a 23-a, în perioada 21 - 23 martie 2019, la care au participat 14 experți internaționali din partea FDI și WHO: Profesor Patrick Hescot, Franța - PastPresident FDI și Expert WHO, Profesor Anna Lella, Polonia - FDI - ERO President sau Profesor Jean-CristopheFricain, Franța - Specialist în Chirurgie Orală, Spitalul Universitar Bordeaux.

Multiplele activități în planul vieții academice și al evenimentelor științifice cu vizibilitate națională și internațională amplă o recomandă așadar pe doamna profesor universitar Norina Forna ca un ambasador de marcă al comunității ieșene contemporane.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.