anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Profesia de inginer începe să suscite tot mai mult interes din partea absolvenţilor de liceu

GALERIE
Universitatea Tehnica Admitere
 • Universitatea Tehnica Admitere
- +

Ca o premieră după anii '90, se preconizează ocuparea tuturor locurilor scoase la concurs la Universitatea Tehnică u 8 din cele 11 facultăţi sunt deja în această situaţie, iar înscrierile continuă până luni.

Mai bine de 2.500 de candidaţi s-au înscris la admiterea de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ (TUIAŞI), astfel că, în urma redistribuirii computerizate pe baza opţiunilor, în acest moment, doar trei dintre cele 11 facultăţi nu şi-au ocupat toate locurile la buget. Repre­zentanţii universităţii cred însă că, până la finalul perioadei de înscriere, pe data de 31 iulie, şi aceste locuri rămase libere se vor ocupa. Can­didaţii au avut posibilitatea ca, depunând un singur dosar şi plătind o singură taxă, să se înscrie la oricâte specializări au dorit dintre cele scoase la concurs de către TUIAŞI.

De asemenea, chiar dacă locurile nu se vor ocupa până la sfârşitul pe­rioadei de depunere a dosarelor, universitatea mai are posibilitatea de a mai primi studenţi în sesiunea din toamnă. „Noi mai avem locuri disponibile la licenţă la mai multe facultăţi din universitate. Îi aştep­tăm încă pe candidaţii care ar dori să ocupe locuri la acestea să îşi depună dosarele în zilele care urmează. Avem disponibile şi locuri la master atât pentru absolvenţii noştri, cât şi pentru candidaţi de la alte universităţi. Într-un cuvânt, Politehnica are porţile deschise în continuare pentru cei care doresc să urmeze o carieră în inginerie“, a declarat prof.dr.ing. Neculai Seghe­din, prorector responsabil cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii la TUIAŞI. Anul acesta, pentru locurile disponibile la TUIAŞI şi-au arătat un interes deosebit pentru programele de studiu şi candidaţi din Republica Moldova şi Ucraina.

Astfel, până în acest moment, şi-au depus dosarele aproximativ 500 de candidaţi pentru cele 250 de locuri disponibile la licenţă, în condiţiile în care anul trecut universitatea beneficia doar de 30 de locuri destinate studenţilor din Republica Moldova. „Personal, consider că, până în prezent, rezultatele admiterii la studiile de licenţă sunt peste aşteptări, în condiţiile în care numărul absolven­ţilor de bacalaureat a scăzut cu circa 10% comparativ cu anul trecut, şi cu aproape 25% faţă de 2015. În acest moment, când mai avem o săptămână de admitere, numărul candidaţilor a depăşit numărul locurilor bugetate, iar 8 din cele 11 facultăţi ale universităţii au locurile ocupate integral, celelalte trei urmând să îşi ocupe locurile alocate fie zilele următoare, fie în sesiunea de admitere din toam­nă. Aceste aspecte demonstrează trendul ascendent real de care se bucură domeniile inginereşti în rândul tinerilor, trend în corelaţie cu necesarul de ingineri nu doar la modul general în România, ci particular în regiunea Moldovei“, a precizat rectorul TUIAŞI, Dan Caşcaval. Admiterea la Universitatea Tehnică continuă până luni. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.