Profesiile candidaților de la Iași – Inginerii domină listele celor ce vor în Parlament. Ce profesii urmează? Avem și lideri „de import”

luni, 18 noiembrie 2024, 03:12
5 MIN
 Profesiile candidaților de la Iași – Inginerii domină listele celor ce vor în Parlament. Ce profesii urmează? Avem și lideri „de import”

Cei mai mulți dintre candidații la alegerile parlamentare de la Iași sunt ingineri. În top urmează economiștii, profesorii și medicii. Unul din cinci candidați este din afara județului: sunt partide care au candidați exclusiv de „import”. „Ziarul de Iași” vă propune o analiză a listelor înaintate de partide pentru alegerile legislative din data de 1 Decembrie.

Șase dintre cele 22 de liste depuse la Camera Deputaților sunt deschise de „stranieri”, dar numai unul va ajunge în Parlament. Pentru Senat au fost validate 21 de liste, iar șapte sunt conduse de către politicieni din afara Iașului. La fel ca la Cameră, doar unul are șanse reale de a deveni senator de Iași.

„Locomotivele” au profesii diverse, iar cei mai mulți, 13 la număr, sunt ingineri. În top urmează economiști (6), juriști și manageri (câte 4), medici, jurnaliști și profesori (câte 3). Nu în ultimul rând, în fruntea listelor se află avocați și specialiști în comunicare (câte 2), alături de un cercetător științific, un traducător și un preot. Ultimul este un tânăr din Alba care spune că nu are parohie, dar este cântăreț bisericesc și antreprenor.

Citește și: Conturile partidelor ieșene s-au umplut din primele zile ale campaniei: ce sume au livrat candidații

La Iași există partide care au candidați exclusiv din afara județului. Pe buletinele de vot veți putea vedea trei partide social-democrate: PSD, PSD Independent și PSD Unit. Primul este condus de Marcel Ciolacu, al doilea de Marean Vanghelie, iar celălalt este înființat recent de o avocată din București. De asemenea, sunt partide care au propus doar câte un candidat, fie că vorbim de Cameră, fie de Senat.

Care sunt cele mai frecvente profesii ale candidaților

Cei mai mulți dintre candidații de la Iași la parlamentare sunt ingineri: aproape 80 (din 300) au declarat că au această profesie pe diverse specializări. În top urmează economiștii (circa 40), profesorii (circa 30), personal medical (circa 25, iar 10 sunt medici), manageri de firme și juriști (câte 20 de fiecare). Alte profesii des întâlnite sunt de avocat, specialiști IT, jurnaliști, precum și cea de ofițer al Ministerului Apărării Naționale. În ceea ce privește ultima profesie enumerată, cei mai mulți sunt în partidul care îl sprijină pe Mircea Geoană (România în acțiune): cinci candidați au declarat că sunt ofițeri MApN – patru dintre ei pensionați, iar celălalt este broker de asigurări. Alți doi pensionari militari sunt candidați din partea PLAN, partid condus de fostul șef SIE Silviu Predoiu. Foști polițiști, acum pensionari, sunt și pe listele FD și DREPT (câte unul).

În cazul principalelor partide, „locomotivele” la Cameră sunt: Alexandru Rafila (PSD, medic și ministru al Sănătății), Alexandru Muraru (PNL, profesor și deputat), Ștefan Tanasă (USR, inginer), Ciprian Paraschiv (AUR, profesor) și Simona Macovei Ilie (SOS, jurist și administrator de firmă). La Senat, listele sunt deschise de următorii: Dan Cașcaval (PSD, inginer chimist și rector TUIAȘI), Lucian Rusu (PNL, inginer și secretar general adjunct al guvernului), Marius Bodea (USR, economist și senator), Claudiu Târziu (AUR, jurnalist și europarlamentar) și Dumitru Manea (SOS, jurnalist și scriitor).

La Iași, alte trei partide pot face o surpriză dacă organizațiile vor reuși să treacă pragul electoral la nivel național: FD, DREPT și România în acțiune. În situația acestora, deschizătorii listelor la Cameră sunt: Petru Movilă (FD, inginer și antreprenor), Cosette Chichirău (DREPT, economist și consilier local) și, respectiv, Mihaela Popa (profesor). La Senat, „locomotivele” sunt: Bogdan Glăvan (FD, economist și profesor), Gabriel Mărtinescu (DREPT, manager și antreprenor) și Liviu Brătescu (România în acțiune, cercetător științific).

 Cine sunt „stranierii” de pe listele de la Iași

Cel puțin 55 de candidați sunt din afara Iașului, respectiv din București (din toate cele 6 sectoare), Alba, Cluj, Harghita, Maramureș, Mureș, Sibiu, Neamț, Bihor, Brașov și Vaslui. Trei „stranieri” din Capitală au fost puși în fruntea listei: Rafila (PSD) la Cameră, Târziu (AUR) și Manea (SOS) la Senat. La AUR, tot la Senat, a fost plasată pe poziția 2 o apropiată a liderului AUR George Simion: Cristina Dumitrescu, din București. Aceasta este specialistă în comunicare și conduce serviciul grupului parlamentar. La FD, primul de pe lista pentru Senat (Glăvan) este brașovean din Zărnești și fost consilier al lui Ludovic Orban pe vremea când acesta era premier.

Citește și:  Listele complete de candidați la parlamentare: 300 de nume la Iași, cine sunt favoriții?

În cazul REPER, în fruntea listei pentru Camera Deputaților este un economist din București: Dragoș Pîslaru. În prezent consultant, Pîslaru a fost europarlamentar și ministru al Muncii în guvernul Cioloș.

USR are pe listă un medic (Cozmin Mihai) din Botoșani, dar pe o poziție (5) neeligibilă la Camera Deputaților. De asemenea, AUR are un mecanic (Valentin Ilie) din Piatra Neamț, dar fără șanse să intre în Parlament (poziția 7 la Cameră).

Ceilalți candidați care sunt din afara Iașului figurează pe listele partidelor care au șanse reduse să acceadă în Parlament ca reprezentanți ai Capitalei Moldovei. De exemplu, UDMR are 15 candidați la Iași (10 la Cameră și 5 la Senat), iar toți sunt din vestul țării din județe precum Cluj, Harghita, Maramureș, Mureș, Alba, Sibiu și Bihor. Printre aceștia se numără ingineri, profesori, economiști, contabili, electricieni, pădurari sau sociologi. Toți activează în mediul privat (în general în zona de management de proiecte), cu două excepții: un primar (Ioan Mărginean, Moldovenești – Cluj) și un șef de cabinet parlamentar (Ede Darabont din Odorheiu Secuiesc).

Liste complete cu persoane din afara Iașului sunt depuse și de Partidul Social Democrat Unit. PSDU este un partid înființat la finalul anului 2023 de un avocat din București: toți candidații propuși la Iași, cu o singură excepție (un timișorean), sunt din Capitală. Între candidați se numără economiști, ingineri, bucătari, filologi sau designeri. Toți activează în mediul privat și ocupă posturi de la secretare și până la directori de firme.

 Iașul va avea 12 deputați și 5 senatori

Iașul va trimite în legislativ 17 parlamentari: 12 deputați și 5 senatori. Dacă ne raportăm la alegerile locale din vară, partidele care au trecut pragul electoral (cel puțin 5% din votul național) sunt PNL, PSD, USR și AUR. Toate sondajele realizate între timp creditează cu șanse la parlamentare și SOS. La Iași, au fost depuse și trei candidaturi independente, toate la Camera Deputaților. Un candidat independent devine deputat doar dacă îndeplinește cel puțin coeficientul electoral: acest coeficient este calculat, la nivelul Iașului, prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate la 12 (vor fi 12 deputați).

Descarcă listele complete de candidați pentru Camera Deputaților și Senat la Iași  

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii