Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Profesiile spionilor: inginerii, medicii, muncitorii, sportivii

GALERIE
spioni
  • spioni
- +

 Practic, meseriile pe care le-au avut spionii acoperă aproape întreaga grilă a profesiilor. Unii dintre ei au practicat asemenea meserii înainte de a deveni agenţi şi după aceea, afirmându-se chiar ca profesionişti importanţi.

Alţii au folosit unele profesii, mai ales acelea care le permiteau un „câmp de acţiune” cât mai larg ca spioni, acestea jucând rolul de „acoperire”, disimulare a activităţilor informative.

 INGINERI

Specialiştii ştiinţelor „exacte”, tehnicienii au fost deosebit de preţuiţi pe „frontul secret”, dat fiind că acest domeniu, al informaţiilor de această natură devenise prioritar pentru acţiunile de spionaj.

Tehnicieni de valoare

Lui Alexander Szek, carestudiase ingineria şi se bucura de reputaţia unui tehnician de valoare, i se datorează sustragerea codului ger­man în timpul Primului Război Mondial, ceea ce a constituit un nepreţuit ajutor pentru Antantă.

Inginerul Semion Semionov (1911–1986)este integrat în NKVD în 1937 şi trimis, la scurtă vreme, în SUA cu misiuni informative. Urmase cursurile Institutului pentru Tehnologie din Massachusetts pe care le absolvise în 1940.

Inginerul Victor Aleksandrovici Liagin (1908–1943)a fost agent NKVD în diferite ţări, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prof. dr. ing. Janusz Groszkowski,o capacitate în domeniul radiotehnicii, transmite din Polonia în Marea Britanie date despre rachetele germane V2 rezultate din examinarea unor exemplare prăbuşite. Colaborează în acest scop cu dr. ing. Marceli Struszynski.

Inginerul în domeniul electricităţii, Arthur G. Owensa fost singurul spion pentru Germania în Marea Britanie în timpul celui de al Doilea Război Mondial, dar, de fapt agent dublu, „întors” de contraspionajuul britanic.

Acţiunile inginerilor-spioni au continuat şi in Perioada contemporană. Inginerul electronist Chi Maka fost condamnat în 2008 pentru spionaj în favoarea Chinei. Tot in Statele Unite a fost arestat, în 2011, inginerul Noshir Govadia pentru că a vândut secrete militare Chinei.

Electronişti

Specialist în această branşă, deosebit de importantăîn timpul Războiului Rece, în care se dezlănţuise un adevărat „război al informaţiilor” în domeniul electronicii de vârf, James D Harpera acţionat caspion pentru RP Polonă (SB).

Un alt inginer electronist britanic,Michael John Smith (1948–)a activat ca agent pentru URSS, în timpul Războiului Rece.

Unul din cei mai importanţi „spioni atomici”,Julius Rosenbergactivează ca inginer în laboratoarele la „US Army Signal Corps de la Fort Monmouth, din 1940, ceea ce i-a dat posibilitatea să obţină informaţii preţioase din acest domeniu pe care le-a transmis Uniunii Sovietice.

Morton Sobell (1917-),inginer american la „General Electric and Reeves Electronics”, a fost judecat împreună cu Julius Rosenberg pentru spionaj în favoarea URSS.

După studii universitare la Moscova, viitorul şef al Stasi Markus Wolf lucrează o vreme la „Institutul de inginerie aeriană”.

Rudolf Abel a lucrat în cadrul armatei sovietice ca inginer în radiofonie. Era un fotograf extraordinar şi un capabil inginer electronist, cunoscător al fizicii nucleare, desenator talentat, un adevărat artist.

Defectorul sovietic Anatoli Kuzmici Cebotareva fost specialist în electronică.

Colonelul Vladimir Vetrov, inginer de profesie, agent KGB, defector (nume cod "Farewell") a transmis serviciului de spionaj francez numeroase informaţii, peste 4000 de documente tehnice şi despre reţelele de spioni sovietici

Inginerul aerospaţialThomas Patrick Cavanaugha transmis URSS informaţii referitoare la „avionul invizibil”

Tot în rândul „inginerilor pământului” pot fi consideraţi agronomii. Originar din România, Aaron Aaronsohn (1876,– 1919) a fost un agronom, botanist şi militant sionist evreu palestinian. A condus o reţea de spionaj în sprijinul efortului militar britanic în Palestina în confruntarea cu Imperiul Otoman în timpul Primului război mondial.

Citeşte mai departe pe histoia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri