anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Profesoară: Şcoala românească scoate oameni cu o eficienţă scăzută

GALERIE
elevi
 • elevi
- +

Şcoala românească produce oameni cu puţină încredere în sine şi poate şi ineficienţi, afirmă Oana Moraru, consultant educaţional.

Moraru spune despre copiii din România - pe care îi cunoaşte de 20 de ani de când se află la catedră - că sunt inteligenţi şi au potenţial mare, dar sunt victimele unui "sistem educaţional învechit şi tradiţionalist, cu multe clişee şi hibe aparţinând secolului trecut".

"Un sistem care scoate la capătul tunelului oameni cu puţină încredere în ei, cu mică abilitate de adaptare într-o lume care se schimbă într-un ritm extraordinar şi, mai ales, oameni cu o eficienţă scăzută. Ceea ce putem vedea deja printre noi: produsul sistemului care nu s-a schimbat, deşi s-a tot spus că s-a reformat în toţi aceşti peste 20 de ani", spune Oana Moraru.

"Copiii noştri se formează conform unor modele apuse, care nu vor fi productive în viitor şi nici nu îi vor ajuta la nivel individual să funcţioneze ca nişte adulţi echilibraţi, fericiţi - există şi miturile naţionale, pe lângă această rezistenţă a sistemului, a ministerului Educaţiei şi a categoriei mai largi a profesorilor", completează Oana Moraru.

"Olimpici români de performanţă sunt relativi puţini. Şi puţină lume ştie că ei nu merg pe programa de la clasă şi nu sunt produsul profesorului mediu de la clasă, reacţia spontană, performantă a unui program educaţional. Ei sunt depistaţi de mici, de echipe de profesori care numai asta fac - nu predau elevilor la clasă, practic fac o pregătire paralelă cu sistemul naţional. Merg la olimpiade, câştigă, mai şi pierd, însă olimpicii români sunt aşa, un fel de paravan strălucitor, după care stăm în negare şi ne ascundem. Da, ştiu o grămadă de copii olimpici dar nu sunt produsul sistemului naţional. Se pregătesc separat, în regim semi-privat, îşi plătesc uneori aceste grupuri de profesori. Au în spatele lor oameni luminaţi - cinste lor. Noi ca ţară vom merge bine când media cetăţenilor va avea un intelect bun."

Un alt mit este cel al profesorului român dăruit, cu har, susţine Oana Moraru. "Avem peste tot profesori de tipul Domnul Trandafir. Poate în fiecare şcoală sunt doi-trei, numai că ei nu funcţionează în echipă", spune aceasta.

Urmăriţi interviul pe gandul.info


 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.