anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Profesoară: Subiectele au fost foarte ușoare, se poate lua cu ușurință 8, 9

GALERIE
cristina-tunegaru
 • cristina-tunegaru
- +

Subiectele de anul acesta de la evaluarea națională, proba de limba română, au fost mai ușoare decât ne așteptam, mult mai ușoare decât cele de la simularea examenului, a declarat profesoara de limba română Cristina Tunegaru. În opinia sa, au fost doar două exerciții de gramatică ce ar putea să pună probleme elevilor de clasa a opta, în rest se poate lua cel puțin nota 8 cu ușurință.

Cum vi s-au părut subiectele de anul acesta la Evaluarea Națională la limba română?

Cristina Tunegaru: Subiectele au fost ușoare, mult mai ușoare decât ne așteptam. Nu au fost exerciții care să îi pună pe copii în dificultate, în afară de exercițiul 6 a), unde puteau greși pentru că pronumele „acesta” trebuia să rămână pronume și nu să devină adjectiv pronominal, și mulți copii probabil greșesc acolo; și în afară de exercițiul 7, tot de la gramatică, unde se cerea forma corecta a cuvintelor scrise între paranteze și acolo erau probleme de scriere cu i-urile, în rest cred că se putea lua cu ușurință 8-9, chiar și peste 9. Copiii care la școală au fost atenți și au participat vor putea lua cu ușurință o notă bună anul acesta.

Comparativ cu testele de antrenament și simularea?

Au fost mai ușoare, iar comparativ cu simularea a fost mult mai ușor pentru că textul a fost mai accesibil. La simulare a fost fragment din „Selonid” (Mircea Cărtărescu - n.r.), un text mai dificil. Limbajul textului era altul. De data asta nu a fost cazul, ambele texte au fost ușor de înțeles.

Cu ușurință se trecea peste exercițiile 1-7. La 8 argumentele erau ușor de identificat în text, răspunsul era evident, iar la 9, pe tema prieteniei, sunt multe pe care ei le-au citit, puteau asocia cu Cireșarii, Cișmigiu&Comp, Harry Potter, pentru că mulți au citit. Se putea prezenta și texte care prezintă prietenia dintre om și animal, de exemplu „Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu.

Se puteau folosi și alte texte pe alte teme, de exemplu pe tema „pasiunea si dorinta de a-ți urmări visul”, sau chiar și fotbalul, jocul.

La exercițiul 9 era important să construiască totuși o asemănare și o deosebire care să prezinte detalii din cele două texte, adică să nu fie ceva superficial.

Iar compunerea de la ultimul subiect?

La subiectul al II-lea, compunerea narativă, nu s-a schimbat mult aici, eu mă așteptam să avem aici alte texte, pentru că știm că subiectele sunt mai degrabă după modelul PISA, dar iată că nu s-au schimbat. Poate că ar fi fost de preferat să avem o scrisoare, sau un e-mail sau chiar o pagină de jurnal, nu doar compunere narativă cum aveau copiii și in anii trecuți.

Și compunerea a fost ușoara, li se cerea sa folosească o secvență descriptivă și una dialogată, ceea ce nu e greu. Puteau descrie fie portretul fizic al unei persoane, fie un peisaj sau natura, curtea școlii, un obiect sau animal. Și pentru secvența dialogată erau suficiente chiar și doua replici ar fi fost suficient. Dar schema trebuia să fie una narativă.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.