Profesoară: Subiectele au fost foarte ușoare, se poate lua cu ușurință 8, 9
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Profesoară: Subiectele au fost foarte ușoare, se poate lua cu ușurință 8, 9

GALERIE
cristina-tunegaru
  • cristina-tunegaru
- +

Subiectele de anul acesta de la evaluarea națională, proba de limba română, au fost mai ușoare decât ne așteptam, mult mai ușoare decât cele de la simularea examenului, a declarat profesoara de limba română Cristina Tunegaru. În opinia sa, au fost doar două exerciții de gramatică ce ar putea să pună probleme elevilor de clasa a opta, în rest se poate lua cel puțin nota 8 cu ușurință.

Cum vi s-au părut subiectele de anul acesta la Evaluarea Națională la limba română?

Cristina Tunegaru: Subiectele au fost ușoare, mult mai ușoare decât ne așteptam. Nu au fost exerciții care să îi pună pe copii în dificultate, în afară de exercițiul 6 a), unde puteau greși pentru că pronumele „acesta” trebuia să rămână pronume și nu să devină adjectiv pronominal, și mulți copii probabil greșesc acolo; și în afară de exercițiul 7, tot de la gramatică, unde se cerea forma corecta a cuvintelor scrise între paranteze și acolo erau probleme de scriere cu i-urile, în rest cred că se putea lua cu ușurință 8-9, chiar și peste 9. Copiii care la școală au fost atenți și au participat vor putea lua cu ușurință o notă bună anul acesta.

Comparativ cu testele de antrenament și simularea?

Au fost mai ușoare, iar comparativ cu simularea a fost mult mai ușor pentru că textul a fost mai accesibil. La simulare a fost fragment din „Selonid” (Mircea Cărtărescu - n.r.), un text mai dificil. Limbajul textului era altul. De data asta nu a fost cazul, ambele texte au fost ușor de înțeles.

Cu ușurință se trecea peste exercițiile 1-7. La 8 argumentele erau ușor de identificat în text, răspunsul era evident, iar la 9, pe tema prieteniei, sunt multe pe care ei le-au citit, puteau asocia cu Cireșarii, Cișmigiu&Comp, Harry Potter, pentru că mulți au citit. Se putea prezenta și texte care prezintă prietenia dintre om și animal, de exemplu „Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu.

Se puteau folosi și alte texte pe alte teme, de exemplu pe tema „pasiunea si dorinta de a-ți urmări visul”, sau chiar și fotbalul, jocul.

La exercițiul 9 era important să construiască totuși o asemănare și o deosebire care să prezinte detalii din cele două texte, adică să nu fie ceva superficial.

Iar compunerea de la ultimul subiect?

La subiectul al II-lea, compunerea narativă, nu s-a schimbat mult aici, eu mă așteptam să avem aici alte texte, pentru că știm că subiectele sunt mai degrabă după modelul PISA, dar iată că nu s-au schimbat. Poate că ar fi fost de preferat să avem o scrisoare, sau un e-mail sau chiar o pagină de jurnal, nu doar compunere narativă cum aveau copiii și in anii trecuți.

Și compunerea a fost ușoara, li se cerea sa folosească o secvență descriptivă și una dialogată, ceea ce nu e greu. Puteau descrie fie portretul fizic al unei persoane, fie un peisaj sau natura, curtea școlii, un obiect sau animal. Și pentru secvența dialogată erau suficiente chiar și doua replici ar fi fost suficient. Dar schema trebuia să fie una narativă.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Tokyo – motivul nostalgiei

Victor BEJAN

Tokyo – motivul nostalgiei

Trăgând cu ochiul, prin televizor, către Jocurile Olimpice de la Tokyo, nu se poate să nu mă ducă memoria și la lumea sportului nostru bahluian „oropsât”, vorba lui Creangă.

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

Propunere de nou sport olimpic

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.