Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Profesor din Iași după bac: „Se pare că a devenit un trend să se dea subiecte simple“

GALERIE
bac iasi
  • bac iasi
- +

„Subiecte bine făcute, dar din păcate între mediu şi simplu“, arată un profesor de specialitate de la un colegiu din Iaşi. „Subiectele sunt abordabile“, descrie cerinţele de la proba de matematică un alt cadru didactic.

În cursul zilei de ieri a avut loc cea de-a doua probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, urmând ca, mâine, absolvenţii de liceu să susţină ultima probă, cea la alegere. Subiectele la matematică şi istorie au fost pentru tinerii care au dat probele la centrul de examinare Colegiul „M. Eminescu“ relativ uşoare. Majori­tatea celor cu care am vorbit mărturisesc că subiectele au fost mai uşoare ca cele de la simulare.

„Am dat la mate, nivel M2 şi mă aşteptam să fie mai greu. La simulare a fost mai dificil. Îmi doresc să mă înscriu la UMF, la Medicină Generală, m-am pregătit mult pentru examenul de admitere. Acum se dă la două discipline, mă răzgândisem la un momentdat, dar am văzut că sunt bună, şi am zis să încerc, totuşi. Pentru Medicină mă pregătesc din luna august anul trecut, în anul V îmi voi alege specializarea Car­dio­logie“, spune Maria Vornicu, absolventa Colegiului Naţional „G. Ibrăileanu“ din Iaşi.

Mâine, Maria susţine proba la alegere, la biologie şi speră la o notă mare la această disciplină.

O altă candidată, de astă dată de la „Eminescu“, ne spune că proba la istorie a fost acceptabilă.

„Şi acum, şi la simulări subiectele au fost accesibile, eu zic că o să iau peste 8. Anul acesta m-am decis să dau la Facultatea de Medicină, din acest motiv şi pregătirea pentru admitere a început de puţin timp“, spune tânăra, care mâine va susţine proba scrisă la geografie.

„Vreau să am o viaţă libertină!“

Iacob Ştefan, absolvent al Colegiului „Ibrăileanu“, visează şi el la o meserie în domeniul medical, şi anume la meseria de kinetoterapeut.

„Subiectele la mate la uman au fost destul de decente, mă aş­tept la minim un 9“, spune acesta modest.

Este totuşi convins că va lua un pic mai mult.

Colegul său, absolvent de profil real, doreşte să continue pe specia­lizarea din liceu. Rareş Macovei a făcut mate-info şi vrea să dea la Facultatea de Informatică de la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi.

„A fost neaşteptat de simplu. Un singur subpunct de la subiectul 3, subpunctul 1c mi-a dat bătăi de cap, dar doar timp de vreo două minute, aşa! Iau 10! Am terminat subiectele într-o oră jumătate, apoi o oră am aşteptat să ies din sală“, spune acesta, în timp ce se gândeşte la proba la chimie de vineri.

Sunt şi elevi care spun că la matematică au avut două exerciţii mai „ciudate“.

„La primul subiect, la subpunctul 6 am avut un exerciţiu de trigonometrie, iar la subiectul II un exerciţiu cu matrici, trebuia să ştii o formulă de calcul, acolo am avut probleme dar am rezolvat. Cred că iau 9.10, am uitat o chestie undeva, deci nu voi lua 10“, spune cu părere de rău Ştefan Cojocaru, absolvent al Colegiului „M. Eminescu“, profil mate-info.

Şi el vrea la Facultatea de Informatică de la „Cuza“.

La poartă îl întâlnim şi pe Pavel Andrei, care şi-a propus să plece în Anglia. Acesta a dat proba ieri la istorie şi crede că va lua între 8.50 şi 9.50.

„Subiectele au fost uşoare, am fost nevoit să fac pregătire în particular pentru că la clasă n-am acoperit totul. Colegii mei la subiectul III nu prea au făcut, dar eu am ştiut ce să scriu. După «bac» plec în Anglia, muncesc un an, apoi mă înscriu la Universitatea din Hull, la Animaţii pe filme şi jocuri. Sunt gamer şi îmi place acest domeniu deoarece pot lucra de acasă şi am şansa astfel să călătoresc mult, fără un loc de muncă stabil. Vreau să am o viaţă liber­tină!“, spune tânărul cu frizură la modă.

Care au fost subiectele

Andrei este absolvent al Colegiului „Ibrăileanu“ şi a urmat timp de patru ani profilul filologie, intensiv engleză.

La Istorie, elevii au avut la primul subiect două fragmente de text din operele „O istorie sinceră a poporului român“ de F. Constantiniu şi „Românii 1774 - 1866“ de K. Hitchins, pe baza cărora candidaţii au avut de rezolvat şapte itemi. Printre aceştia, absolvenţii au avut de precizat câte o acţiune din politica modernă, res­pectiv din relaţiile internaţionale, desfă­şurate în a doua jumătate a secolului XIX pentru dezvoltarea statului român mo­dern. La subiectul II a fost un fragment din „Istoria Românilor“ de I.A. Pop şi şase itemi, la ultimul absolvenţii având de argumentat, printr-un fapt istoric, afirmaţia conform căreia românii se implică prin acţiuni diplomatice în relaţiile internaţionale din secolul al XV-lea. La ultimul sbiect, aceştia au avut de realizat un eseu de aproximativ două pagini despre evoluţia României postbelice, având în vedere cinci precizări date.

La matema­tică, absolvenţii au avut de rezolvat şase exerciţii la primul subiect, ce au vizat fracţii, funcţii, coordonate etc., la subiectul II au avut două exerciţii cu subpuncte ce au vizat matrice şi polinoame. Subiectul III a constat tot în două exerciţii cu subpuncte, elevii având de rezolvat o serie de funcţii.

Despre gradul de accesibilitate şi problemele cu care s-au confruntat elevii ne vorbeşte Aurel Neicu, profesor de matematică la Cole­giul Naţio­nal „Ştefan cel Mare“ din Hârlău.

„Subiectele sunt abordabile, la su­biectul I, unii au greşit pe la mulţimi, s-au încurcat, nu trebuiau să fie probleme pentru elevii de la mate-info. 30 de puncte trebuia să facă orice elev. La II trebuia aplicat, era nevoie de multă atenţie, un profesor face la clasă în mod normal aceste lucruri. La III a fost la subpunctul 3 un pic mai dificil, acolo zic eu că unii dintre elevi nu au reuşit. Dar primele două sunt uşoare, cu legătură între ele, trebuiau făcute cu uşurinţă. În general, subiecte foarte bine concepute, pentru mine nu a fost nicio surpriză. Vorbesc aici de copii care învaţă, nu de vârfuri, aceştia iau cu uşurinţă 10!“, a menţionat acesta

„Este o minciună!“

Cristian Lazăr, profesor la Colegiul Naţional din Iaşi, este un pic dezamăgit de simplitatea subiectelor de la M1.

„Materia a fost respectată în totalitate, nu e nimic care să fi fost la limita materiei. Subiectul îl pot cataloga mediu, a avut câteva mici capcane, dar n-au fost luate în seamă la barem. Nu înţeleg de ce. La clasa mea am apreciat că vor fi multe note de 10. O mică nelămurire la subiectul III, 2c, unde se putea clarifica mai mult pentru copiii buni. Subiecte simple, cel puţin pentru şcoala noastră. Este păcat că s-au scos din subiecte exerciţiile de genul: „demonstraţi că“ şi s-au înlocuit cu „determinaţi“, „calculaţi“, adică exerciţii mecanice. Subiecte bine făcute, dar din păcate între mediu şi simplu. Aş spune. Aştept cu interes notele finale, se pare că a devenit un trend să se dea subiecte simple. Sper că nu există un interes de a creşte gradul de promovabi­litate în acest fel. Comparând promo­vabilitatea de anul acesta cu anii trecuţi, se va spune că sunt generaţii mai bune. Este o minciună!“, declară acesta.

Anul acesta s-au înscris la bacalaureat 5.000 de absolvenţi, din care 500 sunt din anii anteriori. Mâine, de la ora 9, tinerii vor susţine proba la alegere, principalele discipline alese an de an fiind: geografia, biologia, informatica, sportul, chimia şi fizica.

La proba de ieri au fost înscrişi 4.585 de elevi, din care 212 nu s-au prezentat la examen. La istorie au susţinut „bac“-ul un număr de 1.357 de absol­venţi, iar la matematică, 3.016 absolvenţi. Niciun elev nu a fost eliminat din probă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri