Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Profesori de zece târâţi prin noroaie

GALERIE
titularizare
  • titularizare
- +

Dascălii care au obţinut note foarte mari la titularizare s-au trezit in situaţii paradoxale. Unii dintre ei au obţinut doar posturi la ţară, departe de casă. Culmea, nici măcar nu sunt titularizabile, sunt doar pentru supliniri. În plus, unele nici măcar nu sunt cu normă întreagă. În această situaţie se află Alexandru Baciu, un tânăr absolvent de istorie, se mândreşte cu media 9,72. El a primit un post de numai 12 ore pe săptămână, ceea ce înseamnă un salariu de doar 500 lei. Tânărul nu ştie cum s-ar putea descurca cu aceşti bani, în condiţiile în care stă în chirie în Iaşi şi pe deasupra este obligat să facă şi naveta.

Cadrele didactice ieşene care au obţinut peste 5 la examenul de titularizare de anul acesta s-au prezentat în cursul zilei de ieri în centrele de examen, pentru a participa la repartizarea locurilor de suplinitori. Aproximativ 990 de posturi au fost scoase la concurs în această etapă, dar cele mai multe catedre sunt la şcolile din mediul rural. Doar 331 de posturi, adică o treime din numărul total, sunt în cadrul unităţilor din oraşe.

Nu rămâne cu nimic

Şedinţele publice de repartizare au lăsat un gust amar pentru cei mai mulţi dintre concurenţi. Deşi au învăţat pentru examen şi au obţinut note onorabile, cu care ar fi putut ocupa un post titularizabil, unii dascăli abia au prins ore la şcolile din sate. Obligaţi să facă naveta, profesorii se întreabă cum îşi vor acoperi costurile de transport, iar gândul că la anul urmează un nou examen îi descumpăneşte. “Aceeaşi hârţogăraie, an după an. Cel mai complicat este faptul că trebuie să o iei din timp, să depui dosarul. Ne mănâncă timp, bani şi nervi”, susţine un profesor. La istorie, de exemplu, candidaţii se chinuiesc de ani buni să prindă un post titularizabil, însă în joc sunt puse doar catedre pentru suplinitori. Alexandru Baciu, un tânăr absolvent de istorie, se mândreşte cu media 9,72, obţinută după ce a luat 9,65 la proba scrisă şi 10 la proba practică (inspecţia la clasă). Chiar şi aşa, eforturile pe care le-a făcut le consideră aproape în zadar. Ieri, după repartizare, a obţinut un post în comuna Ipatele cu o normă de 12 ore pe săptămână. La ieşirea din sală, a făcut un calcul simplu. Salariul de suplinitor este de 800 de lei, iar pentru fracţia sa de normă va primi aproximativ 500 de lei lunar. Pe lângă chiria pe care o plăteşte în Iaşi, va fi nevoit să acopere şi costurile pentru navetă. “Rămâne praful de pe tolbă”, remarcă Alexandru.

O situaţie fără ieşire

Deşi era situat pe locul al treilea în clasamentul notelor, la egalitate cu un alt coleg, a fost dezvantajat de faptul că are domiciliul stabil în Huşi. Practic, Alexandru Baciu a fost al patrulea profesor de istorie care şi-a exprimat opţiunea, dar, spune el, nici n-a mai avut de unde alege. „N-a fost niciun post titularizabil, ci doar câteva de suplinitori şi alea vai de capul lor, cu distanţe mari între ele şi criterii de departajare aberante. La Ipatele am primit 12 ore, împreună cu o altă şcoală din comună. Am încercat şi în 2010, când am luat nota 10 la titularizare. Am primit atunci post la Şcoala Ion Ghica, dar tot de suplinitor”, subliniază tânărul. Nemulţumirile lui vizează şi modul în care sunt concepute subiectele. Astfel, deşi Alexandru are posibilitatea de a preda doar la gimnaziu, este nevoit să dea un examen din materia de liceu. „Am învăţat un an de zile, pentru că era o materie pe care eu nu o cunoşteam deloc – de clasa a X-a şi a XI-a. Am făcut un subiect pe care nu ştiam cum să îl abordez. E ciudat ca cei care au modulul pedagogic 2, adică pot preda la liceu, să primească post la gimnaziu. Eu am numai modulul 1, pot preda numai la clasele V – VIII, dar am dat acelaşi subiect la examen. Nu mi se pare absolut deloc corect că nu sunt subiecte diferenţiate. În plus, s-au unit normele între ele şi au dispărut posturile de la gimnaziu, ceea ce a făcut ca mie să îmi rămână numai post la ţară”, detaliază Alexandru Baciu. Dascălul a rămas pe gânduri, analizând situaţia în care se află şi întrebându-se dacă poate face faţă unui astfel de context. „Sper să mă pot duce, să am bani, e o navetă grea, pe care nu mi-o subvenţionează nimeni. O să trebuiască să îmi găsesc completare în altă parte, la ţară, la oraş, unde o vrea Dumnezeu”, încheie acesta. Alţi candidaţi nici nu au vrut să audă de un post la ţară, aşa că au ieşit din sală imediat după ce s-au epuizat posturile din mediul urban. „Mai era un singur post când au ajuns la mine. Un sat... nici nu am auzit de el, nu cunoşteam zona, tocmai de aceea am şi refuzat. Aşteptăm 1 septembrie, poate vor mai fi scoase posturi la concurs. Aş face naveta dacă e vorba despre o zonă apropiată de Iaşi, dar dacă trebuie să mergi la două şcoli e prea greu”, a punctat o concurentă.

Încă o şansă

Cadrele didactice care nu au ocupat încă un post mai au o şansă spre sfârşitul lunii, în eventualitatea în care vor mai exista câteva catedre libere. „Următoarea repartizare va avea loc pe 27 august. Îi aşteptăm atunci şi pe cei care au dat examen de titularizare în 2010, 2011, 2012. De asemenea, această etapă este destinată celor care au solicitat detaşarea. Înscrierile se fac între 16 şi 20 august”, a menţionat Bogdan Neculau, inspector responsabil cu educaţia permanentă la IŞJ Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri