Profesorii alecsandriști se perfecționează la Bologna, Italia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

COMUNICAT DE PRESĂ

Profesorii alecsandriști se perfecționează la Bologna, Italia

GALERIE
isj
  • isj
- +

În perioada 11 august – 17 august, sub sloganul Inovația în educație, o echipă formată din 5 cadre didactice - Alla Apopei (limba latină), Mihaela Cucoș (chimie), Ramona Dragu (limba engleză), Alina Nistor (matematică) și Ioan-Alexandru Ursu (limba și literatura română) -  de la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri, din Iași, a participat o mobilitate a proiectul Erasmus+ Innovative Teaching Methods for teachers, school and adult education staff (Metode inovative de predare pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar și personalul implicat în educația adulților), organizată de instituția gazdă IFOM (Istituto per la Formazione, l’occupazione e la mobilita), în Bologna, Italia.

Alături de profesorii ieșeni, la cursul din cadrul mobilității au participat cadre didactice din Cehia, Spania sau Germania în orașul cu o bogată istorie culturală și educațională, deoarece aici a fost înființată prima universitate din Europa, în anul 1088, și tot aici, în 1999, a fost semnată Declarația care a dat numele sistemului de învățământ superior european.

Titlul cursului, Innovative Teaching Methods for teachers, school and adult education staff (Metode inovative de predare pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar și personalul implicat în educația adulților), dezvăluie una dintre noile direcții ale sistemului educațional.  Schimbările tehnologice au produs metamorfoze și în reinterpretarea mijloacelor de predare-învățare. Astfel, profesorii au asimilat informații asociate învățării prin mijloace și abordări didactice moderne. Temele abordate au avut la bază educația nonformală atât din perspectivă teoretică, cât și practică, fiind axată pe educația experiențială și ciclul lui Kolb, ca model de învățare. O altă metodă modernă pe care au aprofundat-o profesorii ieșeni a fost învățarea bazată pe proiect, insistându-se asupra elementelor cheie ale proiectului, etapelor elaborării și evaluării. Cursul a constituit un avantaj pentru profesori deoarece componenta esențială a acestuia a constat în prezentarea unor aplicații de învățare asistată de calculator, precum platformele educaționale Kahoot, Edpuzzle, Socrative, Quizlet, Mentimeter, Magisto, Canva, Padlet, Prezi sau Powtoon, modalități atractive pentru elevii din era digitală. Feedback-ul din partea participanților a fost unul pozitiv.

Doamna profesor Alla Apopei afirmă că educația nonformală reprezintă un principiu fundamental al învățării din secolul XXI: Mi-a plăcut abordarea privind educația nonformală, focalizată pe principalele caracteristici (participare voluntară, obiective, planificare, scopul învățări, colaborare), diferența dintre joc și activitate nonformală, fapt ce a stârnit interesul cursanților și a creat contextul pentru o serie e întrebări și răspunsuri concrete din partea formatorilor (ex. Ce facem cu elevii care nu doresc să se implice în activitățile nonformale?)

Simultan, doamna profesor Ramona Dragu a remarcat atmosfera propice asimilării de noi concepte și fundamente: Am apreciat atmosfera motivantă, faptul că unii colegi ne-au împărtășit din piedicile pe care le-ar putea întâmpina în acest tip de învățare (ex:  lipsa unor resurse în scopul realizării proiectelor, timpul disponibil alocat proiectelor). La finalul activității am experimentat diverse metode de evaluare formativă, pe care le-am pus în aplicare pentru ziua curentă (thumb up/ down, think-pair-share, exit tickets).

A fost o experiență cu adevărat utilă; ideile vehiculate în cadrul activităților merită diseminate într-un spectru cât mai larg, iar lecțiile împărtășite nu doar colegilor, ci și elevilor, adaugă Ioan-Alexandru Ursu.

Cunoștințele și competențele achiziționate în cadrul acestei mobilități vor fi diseminate de către participanți la începutul anului școlar 2019-2020, în cadrul unui workshop organizat la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri, Iași, la consfătuirile și cercurile metodice ale profesorilor din județ, astfel încât să poată fi aplicate la clasă de un număr cât mai mare de cadre didactice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.