Profesorii cu note sub 5 la titularizare, daţi afară? Sindicatele îi dau ministrului Andronescu cu metodologia peste cap
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

„Abramburica“ nu-şi dezminte porecla: iar bulversează sistemul de învăţământ

Profesorii cu note sub 5 la titularizare, daţi afară? Sindicatele îi dau ministrului Andronescu cu metodologia peste cap

GALERIE
andronescu si lacusta
  • andronescu si lacusta
- +

Reprezentanţii cadrelor didactice spun că nu este corect să aplici o astfel de măsură fără să o anunţi înainte de examenul în cauză. Și asta, argumentează ei, pentru că unii profesori ştiau să facă peste 5, dar au dat lucrarea înapoi pentru că au văzut că nu pot lua o notă mare pentru a prinde postul vizat

Profesorii care au susţinut în urmă cu o săptămână examenul de titularizare şi nu au reuşit să obţină minimum nota 5 ar putea să nu mai aibă dreptul de a preda: este afirmaţia făcută alaltăieri de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Adronescu, iar interdicţia s-ar putea aplica, în premieră, inclusiv pentru profesorii care au părăsit exa­menul. Astfel, dacă un cadru didactic titular pe un post într-o comună din judeţ a dorit să susţină examenul pentru a putea obţine un post mai bun, în altă comună sau în municipiul Iaşi, dar a realizat că nu poate obţine nota necesară pentru postul dorit (8, 9 sau 10), şi a hotărât să părăsească examenul, acesta ar putea să nu mai poată reveni la catedra ocupată până acum. Controversa vine din faptul că acest lucru nu s-a aplicat până acum, profesorul în cauză rămâ­nând titular pe postul anterior, dar şi ca urmare a faptului că el nu a ştiut dinainte de această măsură, pentru a-şi construi altfel strategia faţă de examen: scria tot ce ştia ca să ia peste 5, nu mai venea etc. „Măsura o să fie şi pentru ei (pentru cei care au participat la examenul de titularizare săptămâna trecută - n.r.), pentru că s-au înscris în examen. Ce notă le dai când se retrag din examen? 1? E mai mic decât 5“, a argumentat Adronescu.
 
Această specificaţie nu se regăseşte însă în metodologia actuală decât într-o formă laxă, iar o schimbare care să aibă loc acum, când examenul a fost susţinut deja, este considerată inechitabilă de către reprezentanţii profesorilor. În ceea ce priveşte modalitatea prin care această schimbare va fi introdusă, ministrul Educaţiei a spus că „o să găsesc o formulă legală, pentru că, până la urmă, ei s-au înscris în examen şi s-au retras. Deci au fost parte din examen, nu pot spune că nu au fost parte din examen, că altfel puteam afirma că au avut şi alte motive decât cele legate de neştiinţă pentru a se retrage din examen“.
 
Laviniu Lăcustă (foto), preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP), subliniază însă că, deşi nu susţine impostura în învăţământ sau profesorii slab pregătiţi, o schimbare a metodologiei sau o nouă interpretare a ei după ce examenul a fost susţinut deja nu poate fi echitabilă. Acesta subliniază că fiecare cadru didactic şi-a făcut un anumit plan legat de postul dorit şi, a punctat acesta, considerând că nu poate obţine o notă de 9 sau 10 pentru a obţine postul dorit, a hotărât să părăsească examenul, chiar dacă avea capacitatea să ia peste 5. „Ceea ce ne deranjează pe noi este faptul că nu este prima dată când Ministerul Educaţiei se apucă şi schimbă sau reinterpretează legi în timpul jocului. Nu aş vrea să se înţeleagă că noi susţinem nonvaloarea în Educaţie, însă sunt nişte legi care trebuie respectate. E o chestiune principială. Noi suntem fripţi cu ministerul în ceea ce priveşte interpretarea legii, cum a fost şi cu hotărârile judecătoreşti“, a punctat preşedintele USLIP Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.