Profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași explică explozia pagerelor din Liban

joi, 19 septembrie 2024, 03:22
4 MIN
 Profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași explică explozia pagerelor din Liban

Explozia pagerelor din Liban, care a făcut mii de victime, a creat controverse în lumea întreagă. Pe rețelele de socializare și în media, au început să circule teorii cu privire la modul în care precursoarele telefoanelor mobile ar fi fost transformate în arme periculoase.

Principala teorie vehiculată este că serviciile secrete din Israel (Mossad) ar fi orchestrat o operațiune prin intermediul căreia mii de pagere aparținând unor lideri ai organizației teroriste Hezbollah ar fi explodat în același timp. Până la ora redactării acestei știri, oficialii din Israel nu au oferit niciun fel de detaliu pe această temă.

Nu se cunoaște deocamdată metoda prin care a fost posibilă detonarea simultană, dar ideea că evenimentul s-a produs în același timp doar din cauza bateriilor dispozitivelor pierde încet teren. Experții vorbesc mai degrabă de interceptarea unui transport sau a producției și inserarea unor mici dispozitive explozive, care să fie acționate ulterior de la distanță. Pe acest fond, numeroase persoane s-au întrebat dacă o astfel de explozie în masă nu ar fi posibilă și pe telefoanele mobile.

Reporterii „Ziarului de Iași” au stat de vorbă cu câțiva profesori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iași pe tema exploziei pagerelor, pentru a oferi cititorilor câteva ipoteze de lucru, fără a avea pretenția că acoperă subiectul integral.

 

Un mic dispozitiv inserat în pagere

Prof. Radu-Florin Damian, din cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, consideră că explozia bateriilor este una dintre cele mai „subțiri” teorii vehiculate.

„Dacă ar fi explodat pe o perioadă de 10 ani, era posibil să aibă legătură cu tehnica. Adică, dacă anumite baterii nu au fost fabricate corespunzător, ele pot lua foc sau chiar exploda, în timp. Dacă au explodat simultan, nu are legătură cu tehnica, ci cu altceva, despre care nu pot spune sigur. Poate fi o tehnologie a serviciilor secrete, poate. Din punct de vedere tehnic, anumite tipuri de baterii «înmagazinează energie», iar dacă nu sunt bine realizate, pot lua foc sau exploda, dar nu atât de multe în același timp”, a precizat profesorul.
Dănuț Burdia, din cadrul aceleiași facultăți, a explicat ce fel de mesaje pot fi transmise către pagere, tipurile acestora și modul în care s-ar fi putut produce explozia.

„Mesajul este transmis către pager prin intermediul unui semnal radio. Pagerul decodează semnalul radio, din care extrage mesajul transmis, care poate fi afișat ca text, poate produce tonuri sau vibrații, similar cu telefonul mobil. Bănuiesc că, în cazul pagerelor care au explodat, nu bateriile acestora au explodat, ci un mic sistem exploziv inserat în pager, iar acest sistem a fost configurat să se activeze la recepționarea unui anumit ton sau vibrație. Este doar o supoziție. Este posibil ca sistemul inserat în pager să fi fost configurat să se activeze atunci când primește un anumit mesaj text”, a conchis profesorul.

 

Transmisie simultană

Ideea că mii de dispozitive electronice de tipul pagerelor ar putea primi simultan același mesaj sau semnal, așa cum se presupune că s-a întâmplat în Liban, este una cât se poate de realistă. Prof. Dănuț Burdia a explicat modurile prin care poate fi realizat un astfel de proces.

„Transmisie simultană: stația de bază emite un singur semnal radio care conține mesajul și mai multe coduri unice (capcode), corespunzătoare fiecărui pager destinat să primească mesajul. Apoi, există grupuri de pagere: mesajul este transmis folosind un «capcode» asociat unui grup, iar toate pagerele configurate pentru acel grup primesc simultan același semnal. A treia posibilitate este folosirea rețelelor de paging centralizate. Astfel, unele sisteme de paging mai avansate permit trimiterea unui mesaj către dispozitive aflate în multiple locații geografice, folosind o rețea centralizată de transmisie”, a subliniat profesorul.

La baza exploziei pagerelor din Liban se presupune că ar fi stat un semnal unic, responsabil de explozia în masă.

 

De ce folosea Hezbollah pagerele?

Martorii susțin că pagerele ar fi început să se încălzească marți, în jurul orei 15:30, ora locală, explodând apoi în buzunarele și mâinile celor care le purtau, în special într-o suburbie din sudul Beirutului și în regiunea Beqaa din estul Libanului, unde Hezbollah are o prezență puternică, dar și în Damasc, capitala siriană, unde mai mulți membri Hezbollah au fost răniți. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arătau deflagrații în magazine, printre rafturi, la casa de marcat, dar și pe străzile aglomerate.

„Pagerele respective, aparent inofensive și considerate o tehnologie «low-tech», au fost folosite strategic de Hezbollah pentru a evita infiltrarea rețelelor lor de comunicații de către spionajul israelian. Însă tocmai această încredere în tehnologia veche a permis o infiltrare fatală. Israelul a reușit să plaseze explozive lângă bateriile din pagere, care au fost declanșate simultan printr-un semnal trimis către toate dispozitivele”, conform unor articole din presa internațională.

 

Pagerele utilizate în atacul din Liban ar fi fost fabricate în Ungaria

O companie din Ungaria a fabricat pagerele utilizate în atacul din Liban, pe care Hezbollah îl pune pe seama Israelului, atac în care nouă persoane au murit și alte aproximativ 3.000 au fost rănite, a susținut Gold Apollo, compania taiwaneză despre care se spune că ar fi produs dispozitivele, relatează The Guardian și Times of Israel.

Producătorul taiwanez de pagere a afirmat că acele dispozitive care au explodat au fost produse de o companie din Ungaria, în timp ce Hezbollah a acuzat Israelul și a promis atacuri de răzbunare.

Astfel, fondatorul companiei, Hsu Ching-Kuang, a declarat miercuri că Gold Apollo și-a autorizat marca pe pagerele care au explodat în Liban și Siria, dar că o altă companie, cu sediul în Budapesta, le-a fabricat. Pagerul AR-924 folosit de militanți a fost fabricat de BAC Consulting KFT, cu sediul în capitala Ungariei.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii