Profesorii din România, respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Profesorii din România, respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi

GALERIE
profesor
  • profesor
- +

Profesorii sunt, în opţiunile adulţilor, a doua cea mai respectată profesie din zece evaluate, după cea de medic, înaintea altor profesii, precum inginer, avocat, economist sau preot.

Un studiu realizat de Asociaţia Triple Helix, pe baza datelor culese de Daedalus Online, şi dat publicităţii luni, de Ziua Mondială a Educaţiei, arată că profesorii din România sunt respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi, însă, cu toate acestea, doar unul din patru părinţi şi-ar încuraja copiii să devină profesori. Conform studiului, 16,7% dintre români au pus pe primul loc profesorii atunci când li s-a cerut să ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea. Pe primul loc este profesia de doctor, aleasă ca fiind cea mai respectată profesie de către 4 din 10 români. Apoi, în ordine, sunt respectate ocupaţiile de profesor, cercetător, preot, programator, avocat, inginer, consultant în management, contabil şi economist. “Datele studiului pun în evidenţă un fenomen interesant - în ciuda respectului mare pe care românii îl au faţă de meseria de profesor, doar unul din patru (26%) şi-ar încuraja copiii să îmbrăţişeze această profesie. Cu această cifră, ne situăm sub media ţărilor incluse în Studiul Global privind Statutul Profesorului”, spune Irina Anghel Enescu, fondatoarea Triple Helix.


Studiul mai arată că în România numărul celor care şi-ar încuraja copiii să devină profesori este mai mic decât în ţări precum China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decât în ţări precum Franţa (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%).

Cadrele didactice, mai respectate în mediul rural

Potrivit studiului, doar 14% dintre români consideră că profesorii sunt respectaţi de către copii, cifră cu care România se situează pe unul dintre ultimele locuri, raportat la ţările incluse în Studiul Global referitor la Statutul profesorului. “Comparându-ne cu ţările analizate de Studiul Global referitor la Statutul Profesorului, datele noastre plasează România pe primul loc în ceea ce priveşte respectul părinţilor faţă de profesia de profesor, dar pe unul din ultimele locuri în ceea ce priveşte percepţia adulţilor cu privire la respectul copiilor pentru profesori. Este o combinaţie nefirească şi îngrijorătoare pentru competitivitatea viitoare a ţării,” a mai spus fondatoarea Triple Helix.

Mai mult, conform studiului, chiar şi în cazul adulţilor respectul pentru profesia de dascăl se erodează la generaţia tânără. Astfel, românii de peste 45 de ani pun pe primul loc această profesie în proporţie de 25%, spre deosebire de o pondere de numai 10% în cazul celor care au vârstă între 18 şi 35 de ani. De asemenea, respectul pentru această profesie este dublu în oraşele mici şi în mediul rural, prin comparaţie cu Bucureşti (20% versus 10%). Datele pentru acest studiu au fost culese în perioada 25-30 septembrie 2015, folosind panelul Daedalus Online, pe un eşantion de 511 persoane, reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta între 18 şi 65 de ani. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.