anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

Interesant proiect iniţiat de USLIP, Universitatea „Cuza“ şi Inspectoratul Şcolar

Profesorii vor putea obţine o specializare în plus în doar 3-4 semestre

GALERIE
profesoara
 • profesoara
- +

Oportunitatea va fi valabilă din anul şcolar viitor.

Profesorii din învăţământul preuniversitar vor putea obţine o nouă specializare cu trei sau patru semestre de studii, în urma unui program de conversie profesională organizat la Iaşi de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), Universitatea „Al.I. Cuza“ şi Ins­pectoratul Şcolar. Oportunitatea va fi valabilă începând cu anul academic 2014 - 2015, în urma unui protocol de colaborare semnat în cursul acestei săptămâni.

Universitatea ieşeană a elaborat deja un regulament pentru organizarea şi desfăşurarea programului de conversie profesională a cadrelor didactice din mediul preuniversitar, care a fost avizat de Senatul instituţiei. „Multe din posturile didactice ale personalului de specialitate din preuniversitar nu pot fi acoperite cu o singură disciplină, aferentă specializării de licenţă ab­solvită. Astfel, a apărut nevoia completării acestor norme didactice şi, im­plicit, a acestei conversii“, a explicat Vasile Işan, rectorul UAIC.

La nivelul judeţului Iaşi s-au strâns deja peste 2.400 de semnături ale dascălilor care îşi doresc să urmeze aceste cursuri şi au fost primite semnale pozitive inclusiv de la profesorii din Botoşani, Neamţ, Suceava şi Ba­cău. Cei mai mulţi îşi doresc să urmeze cursurile Facultăţii de Litere, Infor­matică, Psihologie, Fizică, Matematică, Biologie sau Geografie. „Calitatea înseamnă şi investiţie în resursa umană, iar cursurile de reconversie organizate de UAIC vor reprezenta un pas calitativ, dar şi o centură de siguranţă pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP.

Practic, dascălii vor putea obţine o a doua diplomă de licenţă după minimum 3 semestre dacă studiază la o facultate din acelaşi domeniu fundamental cu prima facultate absolvită, respectiv mi­nimum 4 semestre dacă domeniul fundamental de studiu diferă.

La sfâr­şitul studiilor de conversie profesională, încheiate cu un examen de absolvire, profesorii vor putea preda în şcoli şi licee noua disciplină studiată. Reprezentanţii USLIP au anunţat că vor întreprinde demersuri în vederea obţinerii unor beneficii de natură financiară (vouchere valorice) din partea Ministerului Educaţiei pentru participanţii înscrişi în proiect, în vederea diminuării taxelor de şcolarizare. În caz contrar, dascălii vor plăti pentru un semestru de studii o taxă similară cu cea pe care o achită studenţii de la licenţă.

Admiterea la cursurile de conversie va avea loc în vara anului 2014, iar pe parcursul studiilor profesorii din preuniversitar vor beneficia de toate fa­cilităţile oferite studenţilor: acces în laboratoare, săli de lectură şi biblioteci. La programele de conversie profesio­nală se pot înscrie numai cadrele didactice încadrate în sistemul de învăţământ preuniversitar, cu diplomă de licenţă sau echivalentă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.