Profesorul de educație în Școala pe bune, în dezbatere la Cafeneaua Educaţională
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Profesorul de educație în Școala pe bune, în dezbatere la Cafeneaua Educaţională

GALERIE
11169048_10153306321777628_1261041714_n11173448_10153306322457628_856957853_n
  • 11169048_10153306321777628_1261041714_n
  • 11173448_10153306322457628_856957853_n
- +

În data de 28 aprilie 2015 a avut loc la Librarium cea de-a doua ediție a Cafenelei Educaționale. Evenimentul, organizat de Seven Hills International School, s-a conturat în jurul temei Profesorul de educație în Școala pe bune, oferind contextul discutării nevoii evidente a schimbării complete a școlii românești. Dezbaterea a fost facilitată de invitatul special, Marian Staș, expert în educație, absolvent al John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard SUA.

Adept al conversației oneste, al dialogului deschis golit de subiectivism, profesorul Marian Staș propune un demers de redefinire și reformare a sistemului educațional românesc pornind de la formularea corectă a problemei: sistemul nostru educațional nu se adresează elevilor din secolul XXI nici sub raportul conținuturilor și nici al strategiilor de predare-învățare-evaluare și nu este corelat cu nevoile pieței muncii. Este nevoie de un proiect de țară care să vizeze schimbarea paradigmei în educație, scoaterea școlii din comunism și aducerea ei în secolul XXI. Mileniul trei este unul al luării deciziilor și al asumării luării deciziilor ca sursă de învățare.

Profesorul Staș vorbește despre profesorul de educație - cel care nu doar transmite cunoaștere ci construiește caractere - în contextul școlii pe bune, pe care o vede asemeni unui templu în care sub cupola valorilor se formează aptitudini, deprinderi și atitudini printr-un demers derulat între coloanele unui management și leadership de calitate. Este nevoie de o altă arhitectură curriculară în care trebuie să realizăm schimbare la nivel comportamental și în ceea ce privește modul de relaționare profesor-elev; de un nou model de carieră didactică oferindu-le profesorilor posibilitatea de a opta între predare, consiliere în carieră, managementul proiectelor, coaching; de o nouă arhitectură instituțională, pentru că a trecut timpul inspectoratelor școlare... Aș opta, la liceu de exemplu, pentru un curriculum la decizia elevilor din oferta școlii.

La Cafeneaua Educațională, alături de prof. Marian Staș, a fost prezent și Profesor Emeritus Laurențiu Șoitu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași care a afirmat că profesorii care mi-au fost cu adevărat de folos au fost profesorii de educație, cei care știau să sădească în sufletele elevilor interesul pentru cunoaștere, pentru valori. Școala trebuie să aibă la bază valori fundamentale - bine, adevăr, frumos - exprimate cu instrumentele contemporaneității. Această idee a fost susținută și de prof. univ. dr. Adrian Netedu care a evidențiat faptul că veriga lipsă la nivelul învățământului superior contemporant vizează adaptarea la cerințele pieței muncii.

Prof. Liliana Romaniuc, Director Seven Hills International School, a concluzionat lansând ca temă de reflecție întrebarea Ce poate face fiecare dintre noi și ce se poate face la nivel sistemic pentru a produce schimbarea? E complicat dar nu imposibil! Este important să ai curajul să le acorzi celor de lângă tine dreptul de a nu fi de acord cu tine, este necesar să-i ascultăm pe cei care beneficiază de ceea ce noi, profesorii, facem și să le permitem să să-și exprime părerea cu privire la calitatea predării și a învățării. Cred, cu tărie, că România adevărată începe cu școala adevărată!

Cafeneaua Educațională, eveniment marca Seven Hills, dorește să ofere un spațiu de discuții și dezbateri pe teme educaționale între profesori, părinți, elevi, experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri. Următoarea ediție va avea loc spre finalul lunii iunie cu un invitat de marcă, de asemenea! 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.