Profesorul Dragoş Dragomir, elogiat de colaboratorii săi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 17.04.2021

Profesorul Dragoş Dragomir, elogiat de colaboratorii săi

GALERIE
Maternitatea Cuza Voda
  • Maternitatea Cuza Voda
- +

Profesorul Dragoş Dragomir, fost director al Maternităţii „Cuza Vodă” şi cadru didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, care s-a stins din viaţă la începutul acestei săptămâni, este caracterizat de profesioniştii din domeniu ca fiind „unul dintre marii profesori de obstetrică şi ginecologie pe care i-a avut România”. 

„Meritul incontestabil este că a înţeles foarte repede că obstetrica actuală s-a transformat din «arta moşitului» în sănătatea reproducerii şi apoi în medicina materno-fetală actuală. Primul ecograf venit după revoluţie la clinica condusă de profesorul Carol Stanciu a fost locul în care profesorul Dragoş Dragomir a efectuat primele ecografii obstetricale şi ginecologice în Iaşi”, îşi aminteşte prof. univ. dr. Mircea Onofriescu. În acelaşi ton, prof. univ. dr. Maria Stamatin spune că prof. Dragomir a fost „promotorul dezvoltării neonatologiei moderne”, în timpul conducerii sale fiind înfiinţat Centrul de Terapie Intensivă Neonatală, în urma colaborării dintre guvernele Elveţiei şi României.

„Aş spune că neonatologia ieşeană îi datorează totul profesorului Dragoş Dragomir. Profesorul spunea aşa: «Chiar dacă eşti un mare obstetrician, dacă nu ai în spate un pediatru neonatolog bun, nu vei avea rezultate bune». Într-un serviciu, echipa obstetrician, neonatolog şi anestezist este extrem de importantă. Iar profesorul Dragomir a înţeles acest lucru şi mi-a dat mână liberă să fac în secţia de neonatologie lucruri care erau la început de drum. Neonatologia a fost, până în 1992, o neonatologie a copilului normal, nu neonatologia copilului cu patologie. Profesorul a înţeles că lucrurile s-au schimbat, că neonatologia trebuie să fie şi cea a copilului bolnav, şi mai ales a prematurului”, a precizat prof. univ. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă”. Prof. univ. dr. Dragoş Dragomir va fi condus pe ultimul drum astăzi, 12 ianuarie, înmormântarea având loc la Cimitirul „Eternitatea“. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.