Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Profesorul Stelian Dumistrăcel va fi înmormântat azi la Bucureşti

GALERIE
Stelian Dumistracel
  • Stelian Dumistracel
- +

Stelian Dumistrăcel, unul dintre cei mai apreciaţi lingvişti români, iubit profesor universitar, cercetător şi un vechi colaborator al „Ziarului de Iaşi”, va fi înmormântat în cursul zilei de astăzi la Bucureşti, la slujba de înmormântare urmând să participe, potrivit dorinţei acestuia, doar familia sa. La Iaşi, în onoarea şi amintirea iubitului profesor, va avea loc un moment solemn la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, la eveniment urmând să participe atât cadre didactice de la specializarea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, profesorul Stelian Dumistrăcel fiind una dintre persoanele care a pus bazele şcolii de jurnalism de la Iaşi, cât şi foşti studenţi sau cei care l-au cunoscut şi îndrăgit.

"Cercetător erudit în domeniul aspru al lingvisticii, Stelian Dumistrăcel a fost şi un om hăruit pentru meseria de profesor. Promoţii întregi de studenţi au împărtăşit cu el bucuria cunoaşterii, din care dăruia cu bunătate, fără a ţine cont de graniţele, uneori formale, pe care universitatea le conservă. Avea un tonus molipsitor, era spumos în exprimare, stăpânea o ironie bine dozată şi o atenţie microscopică spre felul în care se frământa, în discursul mediatic, aluatul limbii române. «Discursul jurnalistic» nu era doar un curs ci, graţie spiritului său enciclopedic, o lume întreagă pe care o aşternea în faţa învăţăceilor cu fiecare prelegere. Într-un interviu pe care l-a acordat fostei sale studente, Otilia Bălinişteanu, îşi mărturisea profesiunea de credinţă care-i ghidase întreaga carieră de profesor: «Şcoala este datoare să te informeze corect şi să-ţi creeze un gust, o aspiraţie pentru ceva. Şcoala nu te poate constrânge. Şi tu, dacă ai o aspiraţie spre performanţă, vei încerca să vorbeşti potrivit». Odată cu pierderea sa, dispare în neant unul din stîlpii Şcolii superioare de jurnalism de la Iaşi, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, cadru didactic la departamentul de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iaşi şi profesor universitar la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Profesorul Stelian Dumistrăcel s-a stins din viaţă pe 18 martie, la vârsta de 84 de ani, în timp ce se afla la Bucureşti. Stelian Dumistrăcel a fost unul dintre cei mai apreciaţi cercetători de la Institutul de Filologie Română "A. Philippide" al Academiei Române, filiala Iaşi, fiind totodată şi un iubit şi apreciat profesor pentru generaţii întregi de studenţi. Profesorul Stelian Dumistrăcel este unul dintre cei care au format generaţii de jurnalişti, fiind unul dintre profesorii care au pus bazele specializării de Jurnalism şi Ştiinţe ale cominicării de la Facultatea de Litere în anul 1997.

Stelian Dumistrăcel s-a născut la Zvoriştea, în Suceava, pe data de 19 august 1937. În îndelungata carieră de cercetare a adus contribuţii în domenii precum dialectologie, fonetică, lexicologie şi lexicografie, terminologie, etimologie, romanistică sau în istoria limbii literare. Profesorul Stelian Dumistrăcel a cel care a coordonat echipa de cercetători care a realizat "Noul Atlas lingvistic român, pe regiuni. Moldova şi Bucovina".

În activitatea sa de cadru didactic, a fost coordonator de doctorat, a susţinut cursuri de limba română, de stilistică, retorică, a fost profesor invitat în universităţi din afara ţării, fiind totodată Doctor Honoris Causa al universităţilor din Galaţi şi din Bălţi.

Stelian Dumistrăcel a semnat numeroase lucrări din domeniile sociolingvisticii sau discursului public. În 2017 a publicat volumul "Cuvintele, încotro. Lingvistică pentru toate televiziunile", carte care conţine textele publicate în rubrica sa din Ziarul de Iaşi.

Astăzi, la orele 12.00, în Sala "Ferdinand" a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, va avea loc o întâlnire în amintirea profesorului Stelian Dumistrăcel, momentul fiind organizat de Specializarea Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării, de la Facultatea de Litere a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, unde a fost profesor în perioada 1997-2019, şi de Institutul de Filologie Română "A. Philippide" al Academiei Române, filiala Iaşi, unde a fost cercetător ştiinţific întreaga viaţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri