VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
La ce ne foloseşte inteligenţa, dacă lumea construită de ea ne induce în eroare?
***
Recent, Elon Musk, cofondatorul companiei Tesla, şi-a exprimat opinia că într-un viitor nu prea îndepărtat oamenii vor deveni simple animale de companie ai roboţilor. Conform lui Musk, acesta e viitorul care ne aşteaptă.
Cu alte cuvinte, roboţii vor poseda un grad de inteligenţă atât de avansat încât omul nu va mai avea posibilitatea să comunice cu ei.
Pornind de la previziunile lui Musk, inteligenţa artificială ar trebui să dobândească puteri sporite în viitor, astfel încât omul va deveni atât de dependent de maşinile hiperinteligente create de el, încât întreaga lui existenţă va depinde de ele. El va deveni o simplă jucărie în mâna roboţilor creaţi de el.
Dar ce grad de inteligenţă vor poseda roboţii? De câte ori inteligenţa lor va fi mai mare decât cea a omului? De zece, de douăzeci, de o sută, de o mie de ori sau chiar mai mult?
Între noi şi roboţi va fi o diferenţă probabil la fel de mare ca între un câine, o pisică şi un om. Sau poate ca între o insectă şi un om.
Având astfel de capacităţi, cum se vor raporta roboţii la civilizaţia şi istoria umanităţii? La cultura noastră şi bunurile spirituale cu care ne mândrim, dar pe care am început să le ignorăm? La limbajul, la tradiţiile şi la trăirile noastre? Vom putea comunica într-un fel cu ei altfel decât formal?
Cum li se vor părea operele lui Homer, Dante, Petrarca, Shakespeare? Cum vor percepe, de pildă, Simfonia a 9-a şi întreaga muzică a lui Beethoven? Poate că aceasta, în urechile lor, nu va suna diferit decât sună astăzi un ţârâit de greier.
***
Cu cât îşi dezvoltă tehnologiile de vârf, şi mă gândesc aici în special la industria IT, la domeniul informaticii şi la cel al inteligenţei artificiale, cu atât lumea se îndepărtează de tot ce înseamnă vechea, dar şi noua spiritualitate.
Noua, vine vorba. Căci, cel puţin deocamdată, această spiritualitate nu se întrevede la orizont. Se întrevede doar o lume abisală, o lume a halucinaţiilor.
Prin acest gest, lumea tehnologiilor de vârf îşi neagă scopul şi esenţa. Şi neagă şi legile universului, care sunt profund spirituale. Căci universul e, înainte de toate, spirit şi apoi materie.
***
În curând, ca să poţi veni pe lume, îţi va trebui certificat verde de trecere, asta ca să poţi arăta vameşilor ce vor păzi porţile trecerii din nonexistenţă în existenţă, că din punct de vedere fizic şi psihic, vei fi în regulă sau te vei alinia, fără să crâcneşti, regulilor noii ordini mondiale şi ale structurilor sale de putere.
Vremea aceasta se apropie.
Înainte de a te naşte, cei care vor veghea la graniţa dintre lumi te vor chestiona în felul următor: „Ia să vedem, matale, ce hram porţi, eşti de-ai noştri sau nu eşti?”
Şi apoi scanând încă inexistentul embrion, vor spune: „Nu, nu, drăguţule, nu avem nevoie de cei ca dumneata aici. Pentru noi eşti un potenţial instigator. Dumneata încerci să te strecori aici, cu gânduri necurate. Nu avem nevoie nici de literaţi, nici de oameni de artă, nici de oameni cu idei. Dumneata, după cum vedem, vrei să destabilizezi lumea pe care tocmai, după atâtea sacrificii, foame, pandemii, războaie fratricide, revoluţii, am construit-o. Nu, drăguţule, te vedem după ochii ce încă nu ţi-au apărut pe faţă, eşti inadecvat şi poţi deveni periculos pentru orice sistem, inclusiv pentru cel pe care-l construim. Aşa că treci, dumneata, înapoi de unde încă nu ai venit, şi aşteaptă. Poate cândva o să-ţi vină rândul şi ţie să vezi lumina zilei, dar într-o altfel de lume, nu cum e a noastră!”
Vă daţi seama că eu, cu ideile mele, nu aş fi avut niciodată şansa să mă nasc. M-ar fi respins din start, cum m-au respins, de altfel, şi la recrutare.
Lumea aceasta va fi în curând aici. Voi trăi în mijlocul ei. Schimbaţi uşor la chip. Se va auzi mai întâi un vuiet. Urmat de alte zgomote, cum ar fi mieunat de pisici, şi lătrat de câini.
Mărturisesc că eu, de pe acum, aud cum „nenăscuţii câini”, de care vorbea Nichita Stănescu, pe „nenăscuţii oameni” îi latră.
***
Printre nenumăratele calităţi ale reginei Elisabeta a II-a a fost faptul că avea simţul măsurii, dar şi al umorului în stil pur englezesc. Simţul măsurii crea o stare de echilibru în rândul naţiunii, pe când cel al umorului o făcea să iasă cu bine din anumite situaţii delicate.
De pildă în timpul vizitei lui Boris Elţîn la Platul Buckingham, la cina oficială, regina l-a întrebat pe preşedintele rus cum i se pare friptura de berbec şi cartofii, iar Boris Elţîn după ce şi-a mai turnat un pahar de votcă şi l-a dat peste cap, i-a spus strâmbându-se în felul lui: „Dragă maiestate, pentru friptura şi cartofii dumneavoastră mi-ar mai trebui un rând de măsele. Cartofii Engliterei sunt mai tari decât castanele...” Regina nu s-a ofuscat, ci doar i-a zâmbit, ridicând un pahar de vin în cinstea sa.
***
Genialul Plan Marshall iniţiat de guvernul Statelor Unite în anul 1947 având drept scop refacerea ţărilor Europei occidentale afectate de război, stoparea expansiunii comunismului şi asigurarea de aliaţi strategici pentru Statele Unite ale Americii pe continent, trebuia să aibă un recul în timp.
Planul Marshall a avut menirea să relanseze economiile ţărilor Europei occidentale, ţări care până în anii 1970 au cunoscut o dezvoltare fără precedent, Germania de Vest situându-se în fruntea clasamentului, fiind urmată de Italia şi Franţa.
Reculul se produce acum, odată cu începerea războiului din Ucraina şi decuplarea Germaniei, dar şi a altor ţări de la cordonul ombilical al resurselor de materii prime ieftine ale Federaţiei Ruse. Într-un fel, America trebuia să-şi ia revanşa. Prosperitatea şi dezvoltarea de atunci au o corespondenţă biunivocă cu recesiunile şi crizele de azi. În economie, ca şi în politică totul are preţ. Datoria de atunci e decontată azi.
***
Trăim într-o democraţie care îşi calcă în picioare (deja încălţate în bocanci cu şenile!) toate regulile şi preceptele democratice, rămânând, cel puţin la nivel formal, democraţie. Alegerile sunt măsluite, hotărâte în altă parte şi aduse din condei la faţa locului. Justiţia e folosită ca instrument de intimidare şi de lichidare din viaţa publică a celor care nu se pliază şi nu execută ordine primite nu se ştie exact de unde. Apoi mai e şi manipularea. Manipularea prin mass media şi manipularea prin intermediul reţelelor de socializare care au atins cotele neverosimilului, transformând neverosimilul în verosimil.
Mai e nevoie şi de alte exemple?
Mai putem vorbi de democraţie în momentul în care ne-au fost induse teama, pandemia, crizele şi înarmarea până-n dinţi? O astfel de lume democratică nu face decât să stoarcă din ce în ce mai mulţi bani şi vlagă de pe urma terorii în care trăim.
***
„Democrat înseamnă cineva care vrea să înalţe poporul pe umerii săi - spunea foarte frumos istoricul şi politicianul Nicolae Iorga, nu cineva care vrea să se înalţe el pe umerii poporului.”
Mărturisesc că niciodată nu am văzut un politician care să ţină poporul pe umerii săi. Şi asta dintr-un motiv simplu, odată căţărat pe umerii, poporul i s-ar urca în cap. De aceea politicienii preferă să se urce ei pe umerii poporului. Şi pentru asta ne îmbrobodesc cu tot felul de vorbe şi ne câştigă încrederea. Ce-i drept, pentru scurt timp.
Există însă, desigur, şi marile, şi micile excepţii. Momente faste din istoria omenirii. Unul dintre ele fiind semnarea pe 28 iunie 1776 a Declaraţiei de independenţă a Statelor Unite ale Americii de către părinţii fondatori ai SUA, precum: Alexander Hamilton, George Washington, Benjamin Franklin, John Jay, John Adams, Thomas Jefferson şi James Madison. Un alt moment fast - promulgarea Consituţiei Satelor Unite, concepută între 21 februarie şi 17 septembrie 1787, şi intrată în vigoare în ziua de 4 martie 1787.
Preambulul Constituţiei are un aer biblic, prefigurând, prin coerenţa sa, parcă poezia lui Walt Whitman: „Noi, Poporul Statelor Unite, în vederea realizării unei Uniuni mai strânse, aşezării dreptăţii, asigurării Liniştii interne, înzestrării pentru apărarea obştească, promovării Prosperităţii generale si asigurării Binecuvântărilor Libertăţii pentru noi înşine si pentru Urmaşii noştri, decretăm şi promulgăm Constituţia de faţă pentru Statele Unite ale Americii.”
Textul Constituţiei e ca un poem de o coerenţă şi o precizie mistică, având ca model Legile lui Moise.
Unde mai întâlnim astăzi, în politică, bărbaţi de stat cum am fost George Washington, Benjamin Franklin sau Thomas Jefferson?
Azi, desigur, America, şi nu numai America, ci întreaga lume trece printr-o criză de sistem. Şi aceasta deoarece s-au îndepărtat prea mult de principiile democratice pe care părinţii fondatori le-au promulgat în urma războiului de independenţă. După cum s-au îndepărtat şi de poezia lui Whitman. Azi, America şi întreaga lume sunt mai apropiate de atmosfera apocaliptică din poeziile lui Carl Sandburg. Citez din „Fum”: Stau în fotoliu şi citesc ziarul./ Milioane de oameni s-au dus la război/ mormintele lor ocupară/ hectare întregi, uneltele şi navele zac sfârtecate,/ oraşele arse, aşezările rase de pe faţa pământului,/ copiii în abatoare se mistuie ca inele de fum/ în rafalele vântului./ Stau în fotoliu şi citesc ziarul.”
„Când o naţiune decade sau o societate dispare - spune Sandburg -, una din condiţii este mereu aceeaşi; au uitat de unde au venit. Au pierdut din vedere ce i-a adus împreună”.
***
La ce ne foloseşte inteligenţa, dacă lumea construită de ea ne induce în eroare?
Nichita Danilov este scriitor şi publicist
Cuvinte cheie: + Elon Musk, inteligenta artificiala, Plan Marshall, democratie, Declaratia de independenta SUA
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
VIDEO Campioana de la Indian Wells, prima semifinalistă de la Miami
Angela Merkel va primi cea mai înaltă distincţie din Germania, Marea Cruce a Ordinului Meritului
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Iulia Motoc anunță că a câștigat selecția pentru Curtea Penală Internațională
Uniunea Europeană caută metode legale de a bloca exporturile rusești de gaze lichefiate
Competitivitatea regională României în context european: cele 11 butoane roșii de pe tabloul de bord
VIDEO Momentul în care un copac din Copou cade peste stația de autobuz generând flame electrice
Cum mai luptă statele europene cu inflaţia? Portugalia a redus la zero TVA-ul la alimentele de bază
Cine este Toni Greblă, noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Ministerul Sănătăţii anunţă că încep înscrierile pentru concursul de rezidenţiat din luna mai
Transformarea spațiilor: Cele mai bune materiale de suport pentru piatra decorativă (P)
MI5 este în alertă maximă. Ameninţarea internă din Irlanda de Nord evaluată la un nivel “sever”
VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Un nou accident feroviar în România: O locomotivă care împingea un tren de marfă a deraiat
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Matt Turner, portarul echipei SUA, a aflat pe teren sexul viitorului său copil
100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână din Măcin
Fundaşul Ionuţ Nedelcearu are viroză respiratorie şi a părăsit cantonamentul de la Mogoşoaia
Accident în zona Ciric. Se intervine la faţa locului pentru a ajuta victimele
Şofer rănit după ce remorca unui camion s-a dezmembrat, din cauza vântului, pe E87
Bărbat, cercetat după ce a spart geamurile unei maşini parcate pe o stradă
Japonezul Ryota Murata, campion WBA la categoria mijlocie, se retrage din activitate la 37 de ani
Evaziune fiscală uriaşă în domeniul financiar: Percheziţii la cinci bănci din Franţa
Ucraina mulţumeşte Regatului Unit pentru tancurile Challenger “fantastice”
Brăţările electronice încep să devină o modă printre bărbaţii din Iaşi
Psiholog criminalist despre cazul de la Alba: În secunda doi, eu spărgeam uşa
Fii omul potrivit la locul potrivit, folosind o mașină de închiriat performantă! (P)
Telescopul James Webb a măsurat în premieră temperatura unei planete “verişoară” cu Terra
Vremea rămâne rece în toată ţara, cu minime negative, brumă şi îngheţ, până joi dimineaţă
Sursă neaşteptată de apă, descoperită pe Lună în “mărgele de sticlă”
Ucraina spune că a doborât 12 drone iraniene lansate asupra Kievului
Continuă polemica privind statuia la David la şcoala din Florida
O nouă comedie românească a debutat pe primul loc în box office-ul de weekend
Care sunt tipurile de bere și ce caracteristici are fiecare (P)
Gruparea Rechinul din Craiova: Au înjunghiat într-o parcare din Cancun o „cârtiță” a FBI
Cosmin PAȘCAL-am întrebat pe robotul Ion cine va câştiga alegerile la Iaşi în 2024A se consemna pentru istorie că până şi versiunile primitive de roboţi plângeau de milă Moldovei. |
Briscan ZARALibertate sau siguranţă? |
Cristina DANILOVRingelmann şi cartofii |
Mihai DORINPe urmele incaşilor (III) |
Doamne fereşte: iaca, citiţi şi vă cruciţi, dragi alegători, cu cine negociază premarele! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.