
Ma gandesc de mai mult timp sa abordez subiectul de astazi insa pana acum nu m-am simtit pregatit. Trebuie sa recunosc ca nici acum nu am un grad de confort ridicat abordand tema din titlul din doua motive: in primul rand pentru ca in general nu cred in modele general valabile ci mai degraba in modele alternative care pot duce la acelasi rezultat si in al doilea rand pentru ca, de regula, orice incercare de punere in tipare limiteaza si ingradeste.
Voi risca insa in articolul de astazi, va prezint modelul de manager performant pe care eu si colegii mei de la Casa de management Daris am reusit sa-l fundamentam in cei aproape 9 ani de activitate, fara insa a pretinde ca este unicul model functional sau cel mai bun din toate. Va putem spune insa ca este cel care produce rezultate in practica nostra de cosultanta in management.
Prin urmare, in opinia Daris un manager performant trebuie sa fie capabil sa faca doua lucruri de baza: sa obtina rezultate si sa fie capabil sa ia decizii. Un manager nu poate fi performant in lipsa rezultatelor si daca nu este capabil sa ia decizii si sa si le asume. Acestea sunt lucrurile de baza care le cautam in primul rand la un manager. Din pacate insa, din practicea am costatat ca doar aceste doua caracteristici nu sunt suficiente. Daca cineva are rezultate sau daca este capabil si dispus sa ia decizii care par corecte nu este neaparat un manager performant, iar acele rezultate sau decizii aparent bune se pot dovedi in viitor foarte paguboase pentru organizatie.
Prin urmare daca ne uitam doar la performanta sau deciziile din trecutul apropiat al unui manager am putea fi in eroare. Ceea ce conteaza pentru un management performant este sustenabilitatea rezultatelor si deciziilor corecte pe termen lung. Cred ca am mai folosit comparatia dar cred ca este elocventa: managerul performant este ca si un chirurg performant. Daca are cateva operatii de succes chirurgul nu inseamna ca este unul de top. Nici daca are cateva cazuri care nu pot fi salvate nu inseamna ca acesta este unul neperformant. Ceea ce face diferenta intre un chirurg performat ti unul mediocru este probabilitatea pe care o ai inca inainte de a te urca pe masa de operatie de a fi salvat. In management este la fel. Cum mediul extern se schimba tot mai accelerat si competetia devine tot mai acerba, managerul performant este cel care iti oferaa probabilitatea cea mai ridicata de a face fata unor situatii complexe si diverse pe termen lung.
In opinia noastra, pentru ca un manager sa aiba o probabilitate cat mai mare de a obtine rezultate sustenabile pe termen lung, el trebuie sa aiba o combinatie echilibrata de: abilitaati de management, cunostinte de management si experienta de management. Acesti factori trebuie vazuti in relatie de interdependenta ca in cazul unui grafic tip panza de paianjen (spider). Daca un manager are doar experienta ti abilitaati native de management dar foarte putine cunostinte structurate, acopera doar 33% din suprafata graficului spider, deci are 33% probabilitate de a rezolva situatii diverse si din ce in ce mai complexe. La fel cu oricare combinatie de cate 2 din cele 3 caracteristici.
Din pacate la fel se intampla si daca avem toate cele trei caracteristici la nivel mediu, suprafata dintr-un grafic spider la care pe fiecare axa indicatorul evaluat este la jumatate acopera o arie de sub 50% din aria totala a graficului. Prin urmare si in aceasta situatie probabilitatea unui manager care are cunostinte, abilitaati si experienta medii de a fi un manager performant este de sub 50%. Doar daca una din caracteristici este la nivel maxim si celelalte doua sunt macar la nivel mediu sansele ca managerul sa fie unul performant cresc peste 50%. Prin urmare, cand cautati un manager performant incercati sa evaluati toate cele 3 caracteristici: cunottintele de management, abilitati si experienta iar pentru ca sansele pentru un management performant sa fie peste 50% ar fi ca la una din caracteristici sa exceleze si celelalte doua sa fie macar la un nivel mediu.
Publicitate și alte recomandări video